Η Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα είναι η πρώτη φιναλίστ του WTA στη Γκουανταλαχάρα και πλέον περιμένει στον τελικό τη νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στη Μαρία Σάκκαρη και την Ανέτ Κονταβέιτ.
Η Μουγκουρούθα επικράτησε στον ισπανικό «εμφύλιο» στα ημιτελικά, επί της Πάουλα Μπαδόσα με 2-0 (6-3, 6-3) και έγινε η δεύτερη Ισπανίδα φιναλίστ στην ιστορία των τελικών του WTA, μετά την Αράνξα Σάντσεθ το 1993 (ηττήθηκε στον τελικό από τη Στέφι Γκραφ).
Η Μουγκουρούθα κράτησε το σερβίς της στο πρώτο σετ και κάνοντας και δύο μπρέικ, πήρε το πρώτο σετ με 6-3 σε 36 λεπτά. Οι μάχες έγιναν πιο αμφίρροπες στο δεύτερο σετ, οπού με ένα μπρέικ και διατηρώντας το σερβίς της, η Μουγκουρούθα το πήρε με 2-0 σετ σε πενήντα λεπτά.
H Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα με αυτήν την νίκη ανεβαίνει στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης και σε περίπτωση κατάκτηση του τίτλου θα μειώσει κι άλλο την διαφορά της από την Αρίνα Σαμπαλένκα, το Νο2 του ράνκινγκ.