Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας ανέλαβε τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2032 και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τους χώρους διεξαγωγής και ένα σχέδιο υποδομής, το οποίο έχει ικανοποιήσει ορισμένα αθλήματα αλλά απογοήτευσε άλλα.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Οι ευνοημένοι
Μεταξύ των αθλημάτων που έχουν αποδεχτεί κερδισμένα από τα σχέδια των Αυστραλών είναι το κρίκετ, το χόκεϊ και τα αθλήματα του υγρού στίβου. Ένα νέο στάδιο 63.000 θέσεων και αξίας 3,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στο Βικτόρια Παρκ αναμένεται να κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και τα αγωνίσματα του στίβου. Μετά το τέλος των Αγώνων, θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να μετατραπεί το στάδιο σε νέο γήπεδο κρίκετ και αυστραλιανού ποδοσφαίρου.
Η Αυστραλία είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη της κολύμβησης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και για αυτό θα κατασκευαστεί ένα νέο Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου (εκεί που υπάρχει τώρα το Σέντιναρι Πουλ), το οποίο κοστολογείται στα 650 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας και θα μπορεί να φιλοξενήσει 25.000 θεατές.
Θετικά ήταν τα νέα και για το χόκεϊ. Αρχικά το πλάνο ήταν να φιλοξενηθεί στο Χέρστον του Μπρίσμπεϊν, αλλά τελικά θα διεξαχθεί στο Κέντρο Χόκεϊ της Χρυσής Ακτής, ώστε η κληρονομιά και τα οφέλη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών να εξαπλωθούν σε όλο το Κουίνσνλαντ. Το τένις βγήκε επίσης κερδισμένο αφού ανακοινώθηκε ότι το Κουίνσλαντ Τένις Σέντερ θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα νέο κεντρικό γήπεδο και 12 νέα αγωνιστικά γήπεδα. Το Τένις Σέντερ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς την αναβάθμιση, το άθλημα μπορεί να χρειαζόταν να μεταφερθεί στη Μελβούρνη για τους Αγώνες.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι διοργανωτές απέσυραν το αρχικό σχέδιο για την κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση του Γκάμπα, ενός εμβληματικού γηπέδου κρίκετ, όταν μια κριτική επιτροπή που διορίστηκε το 2023 πρότεινε ένα νέο στάδιο στο πάρκο της πόλης. Πλέον, το Γκάμπα θα κατεδαφιστεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι πριν φιλοξενήσει τον τελικό του κρίκετ, ένα άθλημα που δεν έχει καν επιβεβαιωθεί επίσημα στο πρόγραμμα για το Μπρίσμπεϊν 2032.
Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Χωριό θα χτιστεί στο Μπάουεν Χιλς και θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το νέο στάδιο του στίβου και τα κολυμβητήρια για να τα διανύσει κάποιος με τα πόδια. Όταν τελειώσουν οι Αγώνες θα μετατραπεί σε μόνιμες κατοικίες, όπως συνέβη και με το Παρίσι. Ακόμα, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή μικρότερων χωριών στη Χρυσή Ακτή και το Σάνσαϊν Κόουστ.
Το πρόβλημα πρασίνου
Η απόφαση για την κατασκευή ενός νέου σταδίου στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου του Μπρίσμπεϊν, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια της κύριας επιχειρηματικής περιοχής της πόλης, έχει εξοργίσει τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στα σχέδια. Μια ομάδα που ονομάζεται «Σώστε το Βικτόρια Παρκ» ισχυρίζεται ότι ο χώρος θα καταστρέψει πολύτιμο χώρο πρασίνου σε μια τοποθεσία σημαντική για τις κοινότητες των Πρώτων Εθνών (των ιθαγενών πληθυσμών) και σχεδιάζει να ξεκινήσει νομική δράση.
Οι παραμελημένοι
Καθόλου ευχαριστημένοι δεν είναι και οι άνθρωποι του στίβου. Η ομοσπονδία της Αυστραλία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι κανένα από τα έργα που θα γίνουν δεν θα εξυπηρετήσουν τον στίβο μακροπρόθεσμα. Για αυτόν τον λόγο ζήτησε μια επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και με μία δήλωση αναφέρεται στο: «Όπως είναι τώρα η κατάσταση, το Μπρίσμπεϊν είναι έτοιμο να γίνει η μόνη μεγάλη πόλη στην Αυστραλία χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει εθνικούς ή διεθνείς αγώνες στίβου. Το άθλημα παίζει κεντρικό ρόλο στην επιτυχία των Αγώνων τόσο για την μεγάλη του συνεισφορά στην αγορά εισιτηρίων όσο και ως το άθλημα με τη μεγαλύτερη προβολή παγκοσμίως».
Η ομοσπονδία του ποδοσφαίρου έχει πιέσει επίσης και ανεπιτυχώς για ένα νέο γήπεδο. Έχει τονίσει τη σημασία της εξασφάλισης υψηλής ποιότητας ποδοσφαιρικής υποδομής στο Μπρίσμπεϊν, τονίζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη για το άθλημα σε όλα τα επίπεδα. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η κωπηλασία, καθώς η απόφαση να διεξαχθεί το άθλημα στο Ρόκχαμπτον και συγκεκριμένα στον ποταμό Φίτζροϊ, ο οποίος είναι γεμάτος κροκόδειλους, έχει προκαλέσει αναστάτωση. Η ομοσπονδία του Κουίνσλαντ επέκρινε την απόφαση, διότι φοβούνται ότι θα μπορούσε να απορριφθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία, World Rowing, λόγω των ρευμάτων και της ποιότητας του νερού.