Σε ένα παγκόσμιο με πολλές και τρανταχτές απουσίες, ήταν αναμενόμενο να… ξεπεταχτούν νέα πρόσωπα έστω και αν οι επιδόσεις στο σύνολο τους, δε θύμισαν διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου. Ωστόσο υπήρξαν και τα βαριά χαρτιά, όπως ο Γκραντ Χόλογουεϊ που συνέχισε το αήττητο σερί του στα 60μ εμπόδια που αντέχει 10 χρόνια, αλλά και ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν που έκανε ένα σπάνιο νταμπλ σε 1.500/3.000μ.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Τα επίσημα στοιχεία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νανζίνγκ αναφέρουν ότι συμμετείχαν 516 αθλητές και συγκεκριμένα 274 άνδρες και 242 γυναίκες, ενώ ο αριθμός των ομοσπονδιών – χωρών έφτασε τις 117, προερχόμενες και από τις πέντε ηπείρους.
Συνολικά καταγράφηκαν 32 εθνικά ρεκόρ, τρία ηπειρωτικά, ένα ρεκόρ αγώνων και τρεις κορυφαίες επιδόσεις για φέτος στον κόσμο ωστόσο δεν υπήρξε παγκόσμιο ρεκόρ.
Αυτοί που έγραψαν ιστορία
Η Γκούνταφ Τσεγκάι (Αιθιοπία) κατέρριψε το μοναδικό ρεκόρ αγώνων της διοργάνωσης για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ με χρόνο 3:54.86 και έγινε η πιο γρήγορη αθλήτρια που έχει τρέξει ποτέ σε παγκόσμιο κλειστού.
Ο Γκραντ Χόλογουεϊ (ΗΠΑ) στα 60μ εμπόδια και ο Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) στο επί κοντώ έγιναν οι πρώτοι αθλητές που κερδίζουν τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματά τους και ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν (Νορβηγία) έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε δύο ατομικά χρυσά μετάλλια σε ένα μόνο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, επικρατώντας στα 1.500μ και τα 3.000μ.
Ο Νορβηγός είναι ένας από τους πέντε αθλητές μαζί με τον Τζερεμάια Ατζού (Βρετανία, 60μ), τον Άντι Ντίαζ Χερνάντεζ (Ιταλία, τριπλούν), την Σάγκα Βάνινεν (Φινλανδία, πένταθλο) και τον Σάντερ Σκότχαϊμ (Νορβηγία, έπταθλο), που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο και στο ευρωπαϊκό κλειστού μέσα στον ίδιο μήνα.
Η Πατρίτσια Βαν Ντερ Βέκεν κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 60μ και έγινε η πρώτη αθλήτρια από το Λουξεμβούργο που κέρδισε μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είτε στον ανοιχτό είτε στον κλειστό στίβο.
Μπορεί αρκετοί παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες να ανέβηκαν στο βάθρο της διοργάνωσης, αλλά στο πρωτάθλημα αναδείχθηκαν και νέα αστέρια. Η Κλερ Μπράιαντ (ΗΠΑ) στο μήκος, η Μαρί Ζουλί Μπονέν (Γαλλία) στο επί κοντώ και ο Τζος Χόι (ΗΠΑ) στα 800μ εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους. Συνολικά, 16 χώρες από τις πέντε ηπείρους κέρδισαν χρυσά μετάλλια, 32 κατέκτησαν μετάλλια οποιουδήποτε χρώματος και 52 είχαν αθλητές και αθλήτριες μέσα στο τοπ8 κάποιου αγωνίσματος.
Ζωντανή κάλυψη σε 128 χώρες
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νανζίνγκ ήταν η πρώτη διοργάνωση που αποτελεί μέρος της πενταετούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης παγκοσμίως μεταξύ της World Athletics και της Tata Communications. Χρησιμοποιώντας ένα συνεργείο παραγωγής 153 ατόμων, τέσσερις ζωντανές ροές μεταδόθηκαν σε 128 χώρες και περιοχές ζωντανά ή με καθυστέρηση και σε άλλες 108 χώρες μέσω αποκλειστικής ψηφιακής κάλυψης. Συνολικά, 36 κάμερες και 61 μικρόφωνα χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν ήχους πιο καθαρούς από ποτέ.
Υπήρχαν 57 διαπιστευμένοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και 188 μέλη μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 76 φωτογράφων και συνολικά 22.500 άρθρα γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν από τα μέσα ενημέρωσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της World Athletics μοιράστηκαν περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις και απέκτησαν 16.000 νέους ακόλουθους, ενώ υπήρχαν 26,5 εκατομμύρια προβολές βίντεο. Η ανάρτηση με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν με την Μπονέν όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Τα ρεκόρ του παγκοσμίου
1 ρεκόρ αγώνων: Γκούνταφ Τσεγκάι (Αιθιοπία) – 1.500μ – 3:54.86
3 ηπειρωτικά ρεκόρ: Τζόζε Φερνάντο Φερέρα (Βραζιλία) – έπταθλο – 6.010 βαθμοί, Τζόρτζια Γκρίφιθ (Αυστραλία) – 1.500μ – 4:00.80, Ματέους Λίμα (Βραζιλία) – 400μ – 45.79
32 εθνικά ρεκόρ
3 Νο1 επιδόσεις στον κόσμο
136 ατομικά ρεκόρ
Μετάλλια και κατατάξεις
16 χώρες κέρδισαν χρυσά μετάλλια
18 χώρες κέρδισαν αργυρά μετάλλια
15 χώρες κέρδισαν χάλκινα μετάλλια
32 χώρες κέρδισαν μετάλλια
52 χώρες είχαν αθλητές μέσα στο τοπ8
Αφρική – 3 χρυσά από 2 χώρες
Ασία – 1 χρυσό από 1 χώρα
Ευρώπη – 11 χρυσά από 7 χώρες
Αμερική (Βόρεια και Νότια) – 9 χρυσά από 4 χώρες
Ωκεανία – 2 χρυσά από 2 χώρες