Η Nike έβγαλε νέα, «διαστημικά» καρφιά για τα σπριντ ενόψει Τόκιο και η σύγκριση με τα παπούτσια των στοιχειωμένων παγκοσμίων ρεκόρ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά αναλύθηκε το ζήτημα της συμβολής των αθλητικών παπουτσιών στις επιδόσεις των αθλητών, κυρίως λόγω του εξωγήινου 1:59.40 του Έλιουντ Κιπτσόγκε στον ειδικά διαμορφωμένο μαραθώνιο της Βιέννης. Τα πρωτότυπα alpha fly ήταν στο επίκεντρο της διαμάχης, με τη μία πλευρά να τα θεωρεί τον καθοριστικό παράγοντα και την άλλη να ξεχωρίζει το ταλέντο και το μυαλό του Κενυάτη δρομέα. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι δεν ήταν τα παπούτσια ο καθοριστικός παράγοντας για το ρεκόρ του.
Πρόσφατα η Nike έδωσε σε αθλητές όπως ο Μάικ Ρότζερς τα πρωτότυπα νέα καρφιά της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού, τα οποία έχουν καινοτομίες και δε μοιάζουν με προηγούμενα μοντέλα. Τα καρφιά είναι τοποθετημένα σε μία επιπρόσθετη βάση στο κάτω μέρος του παπουτσιού και υπάρχει και μία μικρή ενίσχυση το τακούνι, η οποία μάλλον δε βοηθάει στο τρέξιμο, αλλά στο άνετο περπάτημα και την ξεκούραση του πέλματος εκτός σπριντ. Ο Γάλλος προπονητής Πιερ-Ζαν Βαζέλ έκανε τη σύγκριση με τα παπούτσια με τα οποία έκανε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. γυναικών η Μαρίτα Κοχ το 1985 (47.60) και υπονόησε ότι με την τεχνολογία υποδημάτων να εξελίσσεται συνεχώς θα δούμε σύντομα νέα παγκόσμια ρεκόρ στο μέλλον.
Σίγουρα πάντως το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι στα αθλητικά παπούτσια είναι ένα θέμα της εποχής και η WA τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστεί ίσως να κάνει πολύ πιο συγκεκριμένους τους κανόνες της για την αναγνώριση των επιδόσεων.
Τα νέα καρφιά της NikeΤα προπονητικά και τα αγωνιστικά καρφιά της Μαρίτα Κοχ