Πολλά καλά αγωνίσματα έχει το πρόγραμμα του ντάιαμοντ λιγκ του Μονακό (11 Ιουλίου), αλλά σαν τα 800μ των ανδρών και τα 1.000μ των γυναικών δεν είναι κανένα, αφού απειλούνται δύο σπουδαία παγκόσμια ρεκόρ από πολύ καλούς αθλητές και αθλήτριες.
Σφαιροβολία γυναικών Από το Γιουτζίν στο Μονακό οι αθλήτριες της σφαιροβολίας και το ερώτημα είναι αν η Τσέις Τζάξον (ΗΠΑ) μπορεί να ηττηθεί. H Aμερικανίδα στη σεζόν του ανοιχτού στίβου έχασε μόνο μία φορά και ήταν στην πρεμιέρα της, στο ντάιαμοντ λιγκ της Σιάμεν. Έκτοτε συνεχίζει αήττητη και στο Γιουτζίν την περασμένη εβδομάδα επικράτησε με 20.94μ. Η Σάρα Μίτον (Καναδάς) και η Τζέσικα Σκίλντερ (Ολλανδία) χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και η χρυσή Ολυμπιονίκης, Γεμισί Ογκουνλέγε (Γερμανία), να πλησιάσει για αρχή το ατομικό της ρεκόρ (20.00μ) και στη συνέχεια να προσπαθήσει να το βελτιώσει.
Επί κοντώ ανδρών Ο Μόντο Ντουπλάντις ετοιμάζεται για νέα πτήση αλλά θα είναι πιο ψηλή από εκείνη της Στοκχόλμης και το 6.28μ; Ο Σουηδός έχει πραγματοποιήσει έξι αγώνες στην σεζόν του ανοιχτού και τις πέντε πήδηξε πάνω από τα 6.00μ. Το Σάββατο 5 Ιουλίου επιχείρησε να υπερβεί το 6.29μ στο Γιουτζίν και να καταγράψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ αλλά απέτυχε. Αύριο θα είναι παρών στο Μονακό αλλά θα είναι δύσκολο μετά ένα τέτοιο ταξίδι σε τόσο σύντομο χρονικό να ξεπεράσει για ακόμα μία φορά τον εαυτό του. Στο μίτινγκ θα συμμετάσχει και ο Εμμανουήλ Καραλής, του οποίου τελευταία εμφάνιση ήταν την Κυριακή στο Fly Athens, όπου πέρασε τα 6.00μ.
Ύψος ανδρών Το μεγάλο όνομα στον αγώνα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Χάμις Κερ. Ο Νεοζηλανδός μετά το 2.20μ και την έκτη θέση στη Ρώμη θέλει να επιστρέψει σε μεγαλύτερες επιδόσεις και να πλησιάσει κάποια στιγμή το 2.30μ που έκανε τον Φεβρουάριο στην χώρα. Μετά την περίοδο του κλειστού στίβου, η καλύτερή του επίδοση είναι το 2.25μ στο ντάιαμοντ λιγκ του Ραμπάτ.
400μ εμπόδια γυναικών Η Φέμκε Μπολ συνεχίζει να βρίσκει ρυθμό και μετά το 52.11 που κατέγραψε στην Στοκχόλμη θα κυνηγήσει την πρώτη της κούρσα κάτω από τα 52 δευτερόλεπτα. Η Ολλανδέζα έχει την καλύτερη επίδοση από τις δηλωμένες αθλήτριες και η αμέσως επόμενη ταχύτερη είναι η Νταλάιλα Μοχάμαντ (ΗΠΑ) με το 52.91. Καμία άλλη δεν έχει κατέβει τα 53 δευτερόλεπτα φέτος.
400μ γυναικών Η Μαριλέιντι Παουλίνο (Δομινικανή Δημοκρατία) με το 48.81 είναι το μεγάλο όνομα στην κούρσα ειδικά αφού απουσιάζει η Σάλβα Έϊντ Νασερ (Μπαχρέιν), η οποία έχει τρέξει φέτος σε 48.67.
800μ ανδρών Αν δεν είναι το αγώνισμα του μίτινγκ τότε είναι σίγουρα μέσα στο τοπ3. Οι συνθήκες ανταγωνισμού ευνοούν μία πολύ γρήγορη επίδοση που μπορεί να φτάσει το 1:41 ή ακόμα να οδηγήσουν σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μετά από 13 χρόνια. Το 1:40.91 του Ντέιβιντ Ρουντίσα βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή και μόνο ο Εμάνουελ Γουανιόνι φαίνεται ικανός να το καταρρίψει αυτή την στιγμή. Ο Κενυάτης έχει φετινό ρεκόρ 1:41.95 και ατομικό ρεκόρ 1:41.11. Στον αγώνα θα συμμετάσχουν ακόμα οι Μάρκο Άροπ και Τζαμέλ Σετζατί, οι δύο αθλητές που κατέκτησαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πίσω από τον Γουανιόνι.
110μ εμπόδια ανδρών Ο Γκραντ Χόλογουεϊ (ΗΠΑ) απέσυρε την συμμετοχή του από το μίτινγκ και έτσι ο Κορντέλ Τιντς (ΗΠΑ) μετρά έναν αντίπαλο λιγότερο. Έχει φετινό και ατομικό ρεκόρ 12.87 και είναι ο μόνος από τους συμμετέχοντες που έχει κατέβει τα 13 δευτερόλεπτα.
Τριπλούν ανδρών
Από το βάθρο του Παρισιού, μόνο ο τρίτος ο Άντι Ντίαζ Χερνάντεζ (Ιταλία) θα αγωνιστεί στο Μονακό αλλά δεν είναι ο αθλητής με την καλύτερη επίδοση. Έχει πηδήξει φέτος στα 17.04μ και έχει μπροστά του τον Τζόρνταν Σκοτ (Τζαμάικα) με το 17.34μ και τον Χιουζ Ζανγκό (Μπουρκίνα Φάσο) με το 17.21μ.
1.000μ γυναικών To παγκόσμιο ρεκόρ της Σβετλάνα Μαστερκόβα (Ρωσία) με 2:28.98 από το 1996 απειλείται αλλά το θέμα είναι ποια αθλήτρια μπορεί να το κάνει δικό της. Στο Μονακό θα τρέξουν σπουδαίες δρομείς όπως είναι η Νέλι Τσεπτσιρτσιρ (Κένυα) με το 2:31.24, η Μέρι Μορά (Κένυα) με το 2:33.43, η Χαλιμά Νακααγί (Ουγκάντα) με το 2:32.12, η Τζέμα Ρίκι (Βρετανία) με το 2:31.11 και η Τζέσικα Χαλ (Αυστραλία) με το 2:34.71. Θα είναι ένας δύσκολος τελικός και αναμένεται μάχη μέχρι τέλους.
100μ εμπόδια γυναικών Το αμερικανικό δίδυμο των Μασάια Ράσελ και Γκρέις Σταρκ φαίνεται πανίσχυρο με το 12.17 και το 12.21 αλλά θα χρειαστεί να το αποδείξει για ακόμα μία φορά επικρατώντας στο Μονακό κόντρα στην Ντεβίν Τσάρλτον (Μπαχάμες) και την Ντιτατζί Καμπούντζι (Ελβετία) με το 12.53 και το 12.66 αντίστοιχα.
5.000μ ανδρών Ο Χάιλε Μπεκέλε (Αιθιοπία) είναι ο γρηγορότερος με το 14:42.20 και τον ακολουθεί ο Αντρέας Άλμγκρεν (Σουηδία) με το 12:44.27 και ο Μπίνιαμ Μεχάρι (Αιθιοπία) με το 12:45.93.
200μ ανδρών Θα δούμε την πρώτη μονομαχία του 2025 μεταξύ του Νόα Λάιλς (HΠA) και του Λετσίλε Τεμπόγκο (Μποτσουάνα). Ο Αμερινακός έχει κάνει μόνο μία εμφάνιση στον ανοιχτό και εκείνη ήταν στα 400μ τον Απρίλιο, όταν σταμάτησε το χρονόμετρο σε 45.87. Αντίθετα, ο Τεμπόγκο έχει τρέξει αρκετά 200άρια φέτος και με το 19.76 του Γιουτζίν έχει την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο.
3.000μ στιπλ ανδρών Όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στον δύο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη, Σουφιάν Ελ Μπακαλί, με τον Μαροκινό να στοχεύει στην δεύτερη νίκη του στο φετινό ντάιαμοντ λιγκ μετά εκείνη στο Ραμπάτ με το 8:00.70.
100μ γυναικών Η καλά φορμαρισμένη Τζούλιεν Άλφρεντ (Αγία Λουκία) ετοιμάζεται για ακόμα μία γρήγορη κούρσα μετά το 10.75 που σημείωσε στην Στοκχόλμη και το 10.77 που κατέγραψε στο Γιουτζίν. Από τις πιο επικίνδυνες αντιπάλους της στο Μονακό θα είναι ο Τζέισους Σιρς (ΗΠΑ) με το 10.85.