Ο Μιχάλης Αναστασάκης ξεκίνησε εξαιρετικά τη σεζόν του ανοιχτού στίβου με ένα αργυρό μετάλλιο σε μια διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και την επίτευξη ορίου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα. Μετά από όλά αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε τη θέση του στο παγκόσμιο ranking.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Μετά την ανακοίωση της IAAF για την τελική διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα δεδομένα για τον ελληνικό στίβο έχουν αλλάξει. Θεωρείται απίθανο η Ελλάδα να έχει ίδιου μεγέθους με αυτήν του Ρίο το 2016, αποστολή στο Τόκιο το 2020 όσον αφορά το στίβο. Έχουν μπει εξαιρετικά δύσκολα όρια και εχουν μείνει θέσεις μόνο μέσω του ranking κάτι που είναι εξίσου δύσκολο για κάποιον που δεν κάνει πολλούς αγώνες. Το προφίλ του Μιχάλη Αναστασάκη στο παγκόσμο ranking θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για όλους όσοι θα επιδιώξουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς μέσω της καταταξης.
Με το 76.53μ. που έριξε στα Σιθωνεια ο αθλητής του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου και την παρουσία του εκτός από το διεθνές ελληνικό μίτινγκ, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το ευρωπαϊκό του Βερολίνου, ένα διεθνές μίτινγκ υψηλής βαθμίδας, το ευρωπαϊκο κύπελλο ρίψεων και φυσικά το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο Αναστασάκης είναι αυτή τη στιγμή στο Νο14 του ranking της IAAF. Ακόμα δηλαδη και αν δεν είχε πιάσει το όριο και σήμερα έληγε η προθεσμία πρόκρισης για κάποια μεγάλη διοργάνωση της IAAF, o Αναστασάκης θα ήταν με το εισιτήριο στο χέρι.
Αυτό σημαίνει πως όποιος Έλληνας αθλητής ή αθλήτρια του στίβου που βρίσκεται στη δεύτερη… ταχύτητα και δεν μπορεί μέσω ορίου να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία… Αναστασάκη. Δηλαδή:
- νίκη με καλή επίδοση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα
- καλή επίδοση και νίκη στο διεθνές μίτινγκ των Χανιών
- καλή επίδοση και καλή θέση σε ένα διεθνές μίτινγκ (world challenge)
- καλή επίδοση και θέση σε κάποια διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (δυστυχώς το ευρωπαϊκό του 2020 διεξάγεται μετά τους Ολυμπιακούς)
- καλή επίδοση και θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου (ο Καραμαρίνοφ θα πετύχει καλύτερη αξιολόγηση).
Στο προφίλ του Αναστασάκη στην IAAF όπου φαίνονται οι πέντε αγώνες που λαμβάνονται υπόψη για την καταταξη του, βλέπουμε τα στοιχεία που θα πρέπει να ενδιαφεροην τον κάθε αθλητή. Υπάρχει η κατηγορία των αγώνων στην αξιολόγηση με το πανελλήνιο πρωτάθλημα να είναι στη Β και το ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων στη C. Χαμηλά είναι τα Σιθώνεια (F) όμως το μίτινγκ των Χανίων θα είναι στην κατηγορία C. Ιδιαίτερα ψηλά είναι το world challenge της Oσάκα και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Gold Label).
Βλέποντας το καλεντάρι του 2019 που θα είναι παρόμοιο με αυτό του 2020, οι καλοί Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που όμως δεν είναι ελίτ παγκοσμίως, θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς. Θα πρέπει όμως εκτός από καλή προετοιμασία να είναι και καλά διαβασμένοι. Να βρουν τους αγώνες που θα πρέπει να συμμετάσχουν και φυσικά να μπορέσουν να το κάνουν καθώς θα χρειαστούν μίνιμουμ τρεις δυνατούς αγώνες εκτός Ελλάδας.
