Είναι απορίας άξιο, για ποιο λόγο μια σημαντική του επιτυχία ο ΕΟΚΑΝ φροντίζει να την υποβαθμίζει. Η αναμενόμενη ανακοίνωση για το θετικό δείγμα της αθλήτριας βγήκε από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ και τα ερωτηματικά για την… κάλυψη – απόκρυψη (που λέγαμε και στο στρατό) φουντώνουν.
του – Θανάση Νικολάου
[email protected]
Στο Sportsfeed έχουμε τονίσει και υπογραμμίσει με κάθε τρόπο πως το πρόβλημα δεν είναι η αθλήτρια, και τα περί νομικών κωλυμάτων δημοσιοποίησης του ονόματος είναι απλές δικαιολογίες. Όταν σε μια εβδομάδα από σήμερα η αθλήτρια δε θα είναι στην αποστολή για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς, πως θα δικαιολογηθεί από την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ η απουσία της;
Είναι ξεκάθαρο πως το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από το θετικό δείγμα της αθλήτριας και αφορά την ανοχή των ομοσπονδιών στις συνεργασίες αθλητών και αθλητριών με κάποιους φερόμενους ως προπονητές που δεν έχουν δίπλωμα αναγνωρισμένο από τη ΓΓΑ, ή κάποιους που έχουν αποκλεισμό εφ’ όρου ζωής. Αυτό το μπάχαλο οδηγεί σε καταστάσεις που εκθέτουν τον ελληνικό αθλητισμό.
Οι συσκέψεις στο υπουργείο αθλητισμού δίνουν και παίρνουν για να καταλήξουν πως θα διαχειριστούν την καυτή πατάτα που προέκυψε αφού ο νόμος είναι ξεκάθαρος και απλά πρέπει να εφαρμοστεί. Ιδίως όταν μια ομοσπονδία δίνει διαπίστευση μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης σε φοιτητή ΤΕΦΑΑ (ή ΣΕΦΑΑ) για να παριστάνει το προπονητή αθλήτριας που ετοιμάζεται να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και του καλύπτει και τα έξοδα…
Η ανακοίνωση του ΕΟΚΑΝ
Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) ανακοινώνει πως το πρώτο εξάμηνο του 2024 (στοιχεία έως 30/6) διενεργήθηκαν συνολικά 1.045 έλεγχοι ντόπινγκ, έναντι 1.685 σε όλο το έτος 2023.
Από τα παραπάνω δείγματα αίματος και ούρων ανιχνεύθηκαν μόλις δύο (2) θετικά, για τα οποία ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία πρωτοκόλλου ενημέρωσης.
Η αναβαθμισμένη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ, η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού, το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του καθώς και η επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση, ενημέρωση και συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ελέγχων, ιδιαίτερα καθώς διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά.
Φυσικά, ανάμεσα στους αθλητές και αθλήτριες που έχουν ελεγχθεί πολλαπλώς είναι και τα μέλη της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ, δρ. Γρηγόρης Λέων, επισημαίνει ότι «η σημαντική αύξηση, σε επίπεδο ρεκόρ, των ελέγχων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα Διεθνή Πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού, αποδεικνύουν την άρτια επιστημονική λειτουργία του ΕΟΚΑΝ, ο οποίος βρίσκεται πάντα σε υψηλά επίπεδα. Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών, σύμμαχός τους για ένα καθαρό αθλητισμό».