Ο Δημήτρης Κυτέας είναι ο προπονητής που έχει ταυτιστεί με έναν αθλητή στην Ελλάδα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον. Η σχέση του με τον Κώστα Φιλιππίδη δεν είναι απλά προπονητή – αθλητή. Είναι κάτι πολύ περισσότερο με τους δυο τους να έχουν χαρίσει στην Ελλάδα έναν παγκόσμιο τίτλο. Μετά το συγκλονιστικό αγώνα στο Βελιγράδι, ο έμπειρος κόους μίλησε στο Sportsfeed και έβαλε τον πήχη του Κώστα πάνω από τα έξι μέτρα.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).
Έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Κυτέας με τον Φιλιππίδη θα πάρουν τις ανάσες του και θα ξεκινήσουν τη σεζόν του ανοιχτού στίβου και πάλι με μία βαλίτσα στο χέρι, καθώς ο δευτεραθλητής Ευρώπης του επί κοντώ είναι ο αθλητής που κάνει τους περισσότερους αγώνες από οποιονδήποτε άλλον. Όλους στο εξωτερικό καθώς στην Ελλάδα, όχι δεν έχει αγώνες, αλλά ούτε στρώμα για προπόνηση δεν υπάρχει. Κατά τα άλλα η Ελλάδα έχει φτιάξει σχολή επί κοντώ…
Στο Βελιγράδι, γίναμε μάρτυρες ενός εκ των συγκλονιστκότερων αγώνων επί κοντώ που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδόσεις, κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί. Δεν ήταν όμως ο καλύτερος αγώνας του Φιλιππίδη. «Δεν μπορώ να πω ότι αυτός ο αγώνας είναι ο κορυφαίος του Κώστα, ήταν όμως από τους καλύτερους. Μπορεί σε έναν αγώνα να περάσει το 5.70μ. και να έχει κάνει εξαιρετική εμφάνιση. Είναι συνδυαστικά πολλά πράγματα στο επί κοντώ και ενώ το αποτέλεσμα κρίνει την εικόνα του αθλητή, η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική» δήλωσε στο Sportsfeed ο Δημήτρης Κυτέας που όμως συμφώνησε ότι για τους θεατές ήταν πραγματικά φοβερό το θέαμα. «Όταν ο έβδομος έχει πηδήξει 5.75μ. και ο έκτος 5.80μ. τότε σίγουρα μιλάμε για έναν καταπληκτικό αγώνα για τον θεατή».
Για τους Έλληνες φιλάθλους, η εξέλιξη του αγώνα ήταν ιδιαίτερα δραματική με τον Φιλιππίδη να χάνει το πρώτο άλμα στο 5.70μ., να αφήνει το ύψος και να χάνει και την πρώτη προσπάθεια στο 5.80μ. Ένα άλμα του είχε απομείνει που τον χώριζε από το ζενίθ και το ναδίρ. Όλα όμως ήταν προσχεδιασμένα. «Την ώρα του αγώνα δεν είχαμε το περιθώριο να σκεφτούμε. Όλα ήταν συζητημένα, σχεδιασμένα και είναι παρθεί όλες οι αποφάσεις πριν. Για το λόγο αυτό, ήταν ένας ήρεμος αγώνας για εμάς».
Συγκριτικά με την περσινή χρονιά που ο Φιλιππίδης ξεκίνησε εκπληκτικά (πάλι με πανελλήνιο ρεκόρ) αλλά δεν κατάφερε να το εξαργυρώσει σε καμία από τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις (παγκόσμιο κλειστού, ευρωπαϊκό ανοιχτού και Ολυμπιακούς), φέτος ξεκίνησε από την αρχή με μετάλλιο. Τί άλλαξε; «Τα κοντάρια. Τα περσινά δε μας βγήκαν και αποφασίσαμε να αλλάξουμε μοντέλο. Βέβαια αυτό είναι και καλό και κακό καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία να κάνουμε πράγματα αφού δεν έχουμε τους χώρους στην Ελλάδα. Η Παιανία είναι από τα καλύτερα στάδια και η πίστα της είναι εξαιρετική. Είναι κοροΐδία να παραμένει κλειστό αυτό το στάδιο. Αν όντως αγαπάνε τον αθλητισμό, θα πρέπει να δώσουν λύση άμεσα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο κύριος Βασιλειάδης ήταν σωστός απέναντι μας και μπράβο του. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είμαι 7οι στην Ευρώπη και κάποιοι δεν το εκτιμούν» τόνισε ο έμπειρος προπονητής εκφράζοντας το παράπονό του για το χρόνιο πρόβλημα της Παιανίας για το οποίο χθες δεσμεύτηκε τελικά ο πρωθυπουργός της χώρας να δοθεί λύση.
Τί να περιμένουμε στη συνέχεια και τον ανοιχτό στίβο με το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αυγούστου να είναι η κορυφαία διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς; «Οι προσδοκίες μας είναι πάντα υψηλές. Ο Κώστας είναι πάντα στους τελικούς όλων των αγώνων. Μετά των αγώνα στο Βελιγράδι αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για τον Κώστα, όμως θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για εμάς. Δεν έχουμε στρώμα για να κάνουμε άλματα στον ανοιχτό. Θα αναγκαστούμε να προετοιμαστούμε για τον ανοιχτό κάνοντας προπόνηση στον κλειστό, σε διαλυμένο διάδρομο και στυλοβάτες. Ο Κώστας είναι για πολύ ψηλότερα. Μπορεί να περάσει τα έξι μέτρα. Το έχει κάνει στις προπονήσεις και μπορεί να το κάνει και στους αγώνες. Θα πρέπει όμως να έχουμε τη στήριξη, ιδίως της πολιτείας. Ακόμα δεν έχουμε εισπράξει τα πριμ του 2013 και του 2014 (χρυσό παγκόσμιο) που θα μας έλυναν τα χέρια. Προς το παρόν κάνουμε υπομονή και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ότι έχουμε»»…