Connect with us

SOCHI 2014

Ο μεγάλος Ρώσος αδελφός

Published

on

Αν βρίσκεσαι στο Σότσι αυτό τον καιρό, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν θα νιώσεις ποτέ μόνος. Ακόμα κι αν δεν τον βλέπεις, υπάρχει πάντα κάποιος δίπλα σου και παρακολουθεί κάθε σου κίνηση…

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected]
follow me @dchryss

Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κράτη που τους διοργανώνουν να εφαρμόζουν νέες τεχνικές περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, οι οποίες αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες και στη συνέχεια. Υπό το πρόσχημα αόριστων τρομοκρατικών απειλών, που-εκ συμπτώσεως προφανώς-μένουν πάντα απειλές, πακτωλός χρημάτων ρέει κάθε φορά προς την κατεύθυνση της θωράκισης της ασφάλειας των Αγώνων, με κερδισμένες τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες δοκιμάζουν στις διοργανώτριες πόλεις-με το αζημίωτο-τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Και τις μυστικές υπηρεσίες των κρατών φυσικά, που προσθέτουν όλο και περισσότερους φακέλους με προσωπικά δεδομένα στα αχανή αρχεία τους.

Κάμερες παντού
Το Σότσι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι ρωσικές αρχές έχουν στήσει γύρω από την πόλη και τα περίχωρά της ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης, από το οποίο δεν μπορεί να περάσει κανείς απαρατήρητος. Μα κανείς. Ούτε αθλητής ούτε παράγοντας ούτε, πολύ περισσότερο, φίλαθλος.
Πάνω από το Σότσι υπερίπτανται ειδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και καταγράφουν σε 24ωρη βάση κάθε κίνηση. Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο των εγκαταστάσεων και της πόλης. Στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, ακόμα και μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων!
Πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Κόζακ, προσπαθώντας να απαντήσει σε μπαράζ δυσμενών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για τις συνθήκες που επικρατούν στο Σότσι, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του και παραδέχθηκε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας βίντεο από τα δωμάτια των ξενοδοχείων, όπου φαίνεται ότι οι άνθρωποι ανοίγουν το ντους, το στρέφουν προς τον τοίχο και μετά φεύγουν από το δωμάτιο για όλη τη μέρα»! Κάμερες και μέσα στις τουαλέτες δηλαδή! Στη συνέχεια, βέβαια, οι συνεργάτες του Κόζακ επιχείρησαν να τα μαζέψουν, αλλά, ως γνωστόν, γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει…

Όργιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης
Αυτοί, όμως, που δεν μπορούν επ’ ουδενί να ξεφύγουν από το άγρυπνο μάτι του μεγάλου Ρώσου αδερφού είναι οι χρήστες πάσης φύσης ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλαδή… όλοι, αφού όλο και κάποιο smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή ή άλλο gadget θα έχει κανείς στα χέρια του τούτες τις μέρες στο Σότσι. Όλα μα όλα παρακολουθούνται. Κάθε πληροφορία που μεταδίδεται μέσα στα σύνορα της χώρας μέσω τηλεφώνου ή Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών μηνυμάτων και των e-mails, περνάει μέσα από το Ρωσικό Σύστημα Επιχειρησιακών-Ανακριτικών Δραστηριοτήτων. Το σύστημα αυτό εγκαινιάστηκε το 1995 και θωρακίστηκε με το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, που αναβαθμίστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και επιτρέπει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (την πρώην KGB) να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν όλες αυτές τις πληροφορίες!
Συνεπώς, γίνεται της… παρακολούθησης το κάγκελο! Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η αρμόδια για θέματα εξωτερικής ασφάλειας υπηρεσία του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, «το σύστημα στο Σότσι είναι ικανό να συλλαμβάνει κάθε επικοινωνία που γίνεται μέσω τηλεφώνων (συμπεριλαμβανομένων και των κινητών), να επεμβαίνει στο Ίντερνετ (συμπεριλαμβανομένων και των ασύρματων συνδέσεων) και να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα των χρηστών (συμπεριλαμβανομένων και τοποθεσιών). Οι ρωσικές αρχές είναι σε θέση να εντοπίζουν τους χρήστες των συσκευών φιλτράροντας δεδομένα με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων που χρησιμοποιούνται στα e-mails, στα chats και στα social media».
Άλλος ένας τρόπος παρακολούθησης είναι η εισαγωγή ειδικού λογισμικού στους υπολογιστές μέσω στικ USB, CD, DVD ή ακόμα και μέσω του δικτύου Wi-Fi! Ο ρεπόρτερ του NBC, Ρίτσαρντ Ένγκελ, έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα μόλις πήγε στο Σότσι. Με τη βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, γέμισε δύο φορητούς υπολογιστές με ένα σωρό άχρηστες και χαζές πληροφορίες και πήγε και κάθησε σε ένα εστιατόριο της πόλης. Όταν συνδέθηκε με το ασύρματο δίκτυο του καταστήματος, διαπίστωσε πως πριν καλά καλά προλάβουν να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα στο smartphone, που επίσης χρησιμοποιούσε στο πείραμα, είχε εγκατασταθεί ένα «κακό» λογισμικό, με το οποίο ήταν δυνατή η κλοπή των πληροφοριών, ακόμα και η ηχογράφηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων! Το ίδιο λογισμικό είχε εγκατασταθεί και στους δύο υπολογιστές.
Οι Αμερικανοί (που βεβαίως είναι οι τελευταίοι στον πλανήτη, οι οποίοι δικαιούνται να διαμαρτύρονται για τις παρακολουθήσεις, καθότι είναι εξπέρ στο είδος, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…) μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται το Σότσι αυτές τις μέρες και προειδοποιούν ότι «κανείς δεν πρέπει να τρέφει την προσδοκία ότι θα διαφυλάξει την προσωπική του ζωή»! Και η βασική σύσταση που απευθύνουν περιορίζεται στις εξής λέξεις: «Βγάλτε τις μπαταρίες από τα κινητά τηλέφωνά σας και μην πάρετε καθόλου μαζί σας στο Σότσι καμία ηλεκτρονική συσκευή που δεν σας είναι απαραίτητη»…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/