Τους κορυφαίους, τους σούπερ σταρ, του παγκόσμιου στίβου όλοι τους ξέρουν και ανυπομονούν να δουν τι θα παρουσιάσουν σε λίγες μέρες στο μεγάλο ραντεβού στη Φωλιά του Πουλιού στο Πεκίνο. Μέσα όμως στις λίστες συμμετοχής υπάρχουν και μερικοί αθλητές και αθλήτριες, άλλοι γύρω στα 17-18 κι άλλοι κοντά στα 35 τους, που ίσως κανείς δεν θα προσέξει και πιθανότατα κανείς –εκτός της πατρίδας τους- δεν θα συγκρατήσει ούτε στιγμή το όνομά τους!
του Γιάννη Μαμουζέλου
Δημοσιογράφου, μέλους ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Παρότι μετέχοντες στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου μάλλον δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους (αμφιβάλλω αν έχουν μείνει ποτέ σε πολυκατοικία οι περισσότεροι…), για να θυμηθούμε την παροιμιώδη φράση παλιού πολιτικού.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Απλούστατα γιατί αξία δεν έχει η νίκη αλλά η συμμετοχή και μάλιστα κι απ’ τα πιο μικρά και πιο απόμακρα Κράτη του πλανήτη και γι’ αυτούς οι επιδόσεις δεν ήταν κριτήριο για το ταξίδι στην αχανή και εντυπωσιακή κινεζική πρωτεύουσα!
Μελετώντας τις αρχικές επίσημες λίστες συμμετοχής κατ’ αγώνισμα ανακάλυψα τους σίγουρα έσχατους των αγώνων απ’ τα προκριματικά, αθλητές και αθλήτριες που θα μοιάζουν να αγωνίζονται σ’ ένα ξεχωριστό, δικό τους πρωτάθλημα, κοιτάζοντας από μακριά τα ινδάλματά τους.
Καταλάβατε ελπίζω πως αναφέρομαι στους εκπροσώπους κρατών που δύσκολα φέρνουμε στο μυαλό μας και με ανάλογη δυσκολία αναζητούμε στον παγκόσμιο χάρτη.
Η μόνη περίπτωση να τους προσέξουμε είναι να τους δείξει η κάμερα λόγω πχ 30μ.-40μ. διαφοράς σε προκριματικό των 100μ απ’ τους υπόλοιπους ή μιας στροφής στα 1500μ.
Επειδή οι αναλύσεις και τα προγνωστικά που ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν για τους πρωταγωνιστές και τους διεκδικητές των μεταλλίων, σκέφθηκα να δώσω στους φίλους του στίβου και της ιστοσελίδας ένα διαφορετικό, ευχάριστο, ανάγνωσμα. Λίγο πριν ανέβει και η δική μας αδρεναλίνη καθώς θα παρακολουθούμε τηλεοπτικά και διαδικτυακά τους αγώνες.
Ο 100αρης με το 11.54
Στα 100μ. ανδρών ο Λα Σόντρα Νταβίντ Μοσαάτι από την Τόνγκα θα μετάσχει με φετινό 11.54, ενώ λίγο καλύτεροι είναι ο Μαχαμάτ Γκουμπάγια Γιουσούφ από το Τσάντ με 11.36 και ο Γκρέγκορι Μπραντάϊ από τη Γαλλική Πολυνησία με 11.29. Αν σκεφθείτε ότι υπάρχουν και καμιά δεκαριά χωρίς χρόνο στη λίστα από Μπουτάν, νησιά Σολομώντα, Τουβάλου κ.α. φαντάζεστε τις εικόνες. Αν τερματίσουν πάντως θα έχουν πετύχει ρεκόρ ατομικό ή χρονιάς, οπότε θα γυρίσουν 100% πετυχημένοι στη χώρα τους!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις γυναίκες, όπου η 17χρονη Λίχεν Γιόνας από την Μικρονησία έχει 13.66 και η Λίντιαν Λόπες από το Πράσινο Ακρωτήριο 12.56!
Στα 200μ. συναντάμε ένα εκπρόσωπο του γειτονικού Μαυροβούνιου, τον Λούκα Ράκιτς με 21.44 (σχετικά ανεκτός χρόνος) αλλά το βράχο του Γιβραλτάρ θα εκπροσωπήσει ο Χεράϊ Τόρες με 22.78 και τα νησιά Βόρεια Μαριάνα ο Μπέουτς Νγκιρτσόγκορ με –κρατηθείτε- 24.29 season best!
Στις γυναίκες ακόμη κι αν δεν είναι ωραία όλοι στο στάδιο θα προσέξουν τη Κριστίνα Προζένκο απ’ το Τατζικιστάν με το 25.52 που έχει, όπως και στα 400μ. τη Ντιλ Μάγια Κάρκι από το Νεπάλ που έχει πάνω από 60.00…
Στα 1500μ. ανδρών «ξεχωρίζουν» με 3:54.23 ο Ερικ Ροντρίγκεζ από τη Νικαράγουα και με 3:57.71 ο Αουάντ Αλ Σαραφάτ από την Ιορδανία, ενώ στις γυναίκες η Αμίνα Μπακχίτ από του Σουδάν με 5:22.27 κινδυνεύει με στροφή, αν η νικήτρια του προκριματικού θελήσει να πάει σχετικά γρήγορα!
Στα 5χλμ. και 10χλμ. υπάρχουν κάποιοι που θα «φάνε» στροφή ενώ στον μαραθώνιο θα τερματίσουν γύρω στη μισή ώρα αργότερα από τους πρώτους/ες, αλλά αυτά είναι …πταίσματα για τα συγκεκριμένα αγωνίσματα.
Στα 3000μ. στιπλ η παγκόσμια φίλαθλη κοινότητα σίγουρα θα παρατηρήσει πώς περνάει τα εμπόδια και τη λίμνη ο Σαπολάϊ Γιάο από την Παπούα – Νέα Γουϊνέα με το 9:39.74 ενώ όσοι έχουν επιδόσεις από 8:25.00 έως 8:35.00, θα μοιάζουν να κάνουν «δικούς» τους αγώνες κοντά στα μεγαθήρια των 8:05.00 κλπ.
Στα 110μ. εμπόδια ο Χαϊσα Ανουσόν από το Λάος μπαίνει με 14.33 και στα 100μ. εμπόδια η 20χρονη με το χορευτικό όνομα Μπεατρίς Φλαμένκο από το Ελ Σαλβαδόρ με 14.76, ενώ στα 400μ. εμπόδια ανδρών ο Μαονίλντα Νταρούς από τις Κομόρες έχει 52.61!
Για το μήκος ανδρών τα έχουμε πει παλαιότερα, στις γυναίκες την Ανδόρα θα εκπροσωπήσει με 5.68μ. η Κλαούντια Γκούρι, ενώ στη σφαίρα η Βραζιλιάνα Μεδέϊρος πήγε Πεκίνο με 16.12μ!
Ασφαλώς το θέμα αυτό δεν γράφτηκε για να υποτιμήσει ή να ειρωνευθεί την παρουσία κανενός αθλητή ή αθλήτριας, όχι μόνο της αρχής των ίσων ευκαιριών συμμετοχής αλλά γιατί και στις «άγνωστες» αυτές χώρες έχουν δικαίωμα και στην άθληση και στην αναγνώριση της προσπάθειάς τους!
Αλλά και στο στόχο να γνωρίσουν το στίβο, το άθλημα που περιέχει τη βάση της κίνησης και της φυσικής άσκησης των ανθρώπων.
Το χειροκρότημα των θεατών στο αχανές στάδιο θα τους ανταμείψει και να δείτε που σχεδόν όλοι θα κάνουν εθνικά, ατομικά ή φετινά ρεκόρ! Δηλαδή θα πετύχουν 100% στο Πεκίνο!