Connect with us

STORY

Οι… μάχες που θα κόψουν την ανάσα το 2024

Published

on

Το 2024 θα είναι μία πλούσια αγωνιστική χρονιά όπως όλες οι προηγούμενες αλλά την διαφορά θα κάνει η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κάθε τέσσερα χρόνια και για δύο μόλις εβδομάδες όλη προσοχή είναι στραμμένη σε αυτούς. Είτε μιλάμε για τους Ολυμπιακούς είτε και τις υπόλοιπες σπουδαίες διοργανώσεις της χρονιάς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνουν μάχες που θα μείνουν αξέχαστες.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – τελικός μήκους ανδρών (στίβος)

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Μίλτος Τεντόγλου, θα κληθεί στο Παρίσι να υπερασπιστεί τον τίτλο του αλλά μόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έχουμε τρεις αθλητές που μπορούν να πηδήξουν 8.50μ. Ένας από αυτούς είναι ο πρωταθλητής του Γιώργου Πομάσκι από τον οποίο όμως ο Γουέιν Πίνοκ θέλει να πάρει την ρεβάνς μετά την ήττα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Ο Τζαμαϊκανός πήδηξε για πρώτη φορά πάνω από τα 8.50μ στα προκριματικά του παγκοσμίου όταν και προσγειώθηκε στα 8.54μ (+1,2) και έπειτα στον τελικό έκανε 8.50μ (-0,1). Το μεγαλύτερο ατομικό ρεκόρ από όλους αλλά ταυτόχρονα είναι και ο πιο αμφίβολος για το Παρίσι είναι ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία. Ο 25χρονος Κουβανός έχει να αγωνιστεί από τον τελικό του Τόκιο, όμως έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι το χρυσό μετάλλιο στη γαλλική πρωτεύουσα. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αλλά να θυμίσουμε ότι το ρεκόρ του φτάνει τα 8.68μ. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τρεις αθλητές που έχουν… ψωμοτύρι το 8.50μ στον ίδιο αγώνα; Τι καλύτερο για τον αγώνα με το μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον το 2024!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – μαραθώνιος ανδρών (στίβος)

Μέχρι τον Οκτώβριο ο Έλιουντ Κιπτσόγκε ήταν το μεγάλο όνομα στον μαραθώνιο και όλοι συζητούσαν το τρίτο διαδοχικό μετάλλιο που μπορεί να διεκδικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ο συμπατριώτης του, Κέλβιν Κίπτουμ, κέρδισε στον μαραθώνιο του Σικάγο καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιπτσόγκε και σημειώνοντας 2:00:35. Ο 24χρονος δρομέας δείχνει ο πιο ικανός αυτή την στιγμή να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών αλλά και να στερήσει τη νίκη του 39χρονου Κιπτσόγκε στην πόλη του φωτός. Ένας κενυατικός εμφύλιος θα ξετυλιχτεί στους δρόμους του Παρισιού και το ερώτημα είναι αν θα κερδίσει η εμπειρία ή τα νιάτα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – τελικός 400μ ελεύθερο γυναικών (κολύμβηση)

Ο πρώτος… γύρος της κούρσας του αιώνα πραγματοποιήθηκε φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα και δεν απογοήτευσε, όμως ο κόσμος της κολύμβησης είναι έτοιμος για τον δεύτερο που θα διεξαχθεί στο Παρίσι και αναμένεται να είναι συγκλονιστικός. Στην Φουκουόκα, η Αριάρν Τίτμους (Αυστραλία) έδωσε παράσταση ξεκαθαρίζοντας την υπόθεση χρυσό μετάλλιο αλλά αυτό που ξεχώρισε ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ. Με επίδοση 3:55.38 πήρε πίσω το ρεκόρ που έχασε τον Μάρτιο από την Σάμερ Μάκιντος με το 3:56.08 και έδειξε ότι έχει να δώσει πολλά ακόμα στο άθλημα. Η 17χρονη Καναδέζα δεν έκανε την καλύτερη κούρσα της καριέρας της, αφού με το 3:59.94 έμεινε τέταρτη, αλλά στο Παρίσι θα έχει ακόμα έναν χρόνο εμπειρίας για να εμφανιστεί βελτιωμένη. Σημαντικό ρόλο στον τελικό του Παρισιού θα παίξει και η πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Κέιτι Λεντέκι, καθώς η Αμερικανίδα ήταν δεύτερη στην Φουκουόκα με 3:58.73 (έχει ατομικό 3:56.46) και είναι η αργυρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – κατηγορία +97 κιλών (ελευθέρα πάλη)

Αφού κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο ασιατικό πρωτάθλημα και στους ασιατικούς αγώνες, ο Αχμέντ Ταζουντίνοφ ετοιμάζεται για το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από την συλλογή του. Και αυτό είναι το χρυσό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο 20χρονος που γεννήθηκε στο Νταγκεστάν και από το 2022 αγωνίζεται για το Μπαχρέιν, έχει κερδίσει κάθε μεγάλο αντίπαλο που βρέθηκε στον δρόμο του και πλέον ο δρόμος για το χρυσό στο Παρίσι έχει ανοίξει και τον περιμένει. Ο Ταζουντίνοφ στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα απέκλεισε τον τρεις φορές κάτοχο του τίτλου, Κάιλ Σνάιντερ (ΗΠΑ), και τον ανίκητο χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Αμπντουλρασίντ Σαντουλάεφ (Ρωσία). Ο τελευταίος αποτελεί ερωτηματικό αν τελικά θα αγωνιστεί αλλά από τη στιγμή που η παγκόσμια ομοσπονδία πάλης έχει δώσει το ΟΚ, δεν υπάρχει περίπτωση το «τανκ» από το Νταγκεστάν να υποκύψει στις πιέσεις του ρωσικού κράτους και να μη δώσει το παρόν.

Ρολάν Γκαρός – η επιστροφή του Ναδάλ (τένις)

Ο Ράφα Ναδάλ επιστρέφει στην αγωνιστική δράση και όλοι οι θαυμαστές του περιμένουν τον βασιλιά του χώματος να είναι παρών στο Ρολάν Γκαρός μετά την φετινή του απουσία. Άλλωστε ο 37χρονος θρύλος του τένις, επιστρέφει φέτος με αποκλειστικό στόχο το χώμα των γαλλικών κορτ. Πιθανότητα θα διανύσει την τελευταία του σεζόν και θα ήθελε να το κάνει προσθέτοντας ακόμα έναν τίτλο στους 14 έχει κερδίσει στο Ρολάν Γκαρός. Τελευταία φορά που κέρδισε στην Γαλλία ήταν το 2022 κόντρα στον Κάσπερ Ρουντ (Νορβηγία) με 3-0 στα σετ.

Προ-Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ – ο δρόμος της Εθνικής ομάδας για το Παρίσι

Τέσσερα προ-Ολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2024 και η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών θα κυνηγήσει το ένα από τα τέσσερα Ολυμπιακά εισιτήρια που θα δοθούν. Η «Επίσημη αγαπημένη» έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη και τελευταία φορά ήταν το 2008 στο Πεκίνο, ύστερα από το 1952 στο Ελσίνκι, το 1976 στο Μόντρεαλ και το 2004 στην Αθήνα. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη θα αγωνιστεί στον 2ο όμιλο του προ-Ολυμπιακού τουρνουά του Πειραιά μαζί με την Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, ενώ στον 1ο όμιλο είναι η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Κροατία. Η αποστολή δεν είναι εύκολη, όμως για μια χώρα που λογίζεται στις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και διαθέτει έναν από τους τρεις κορυφαίους παίκτες του πλανήτη, το να μείνει εκτός Ολυμπιακών για 4η συνεχόμενη διοργάνωση, θα είναι τεράστια αποτυχία. Πόσο μάλλον όταν έχει και το πλεονέκτημα της έδρας.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – τελικός 100μ γυναικών (στίβος)

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων το 100άρι των γυναικών θα επισκιάσει αυτό των ανδρών. Σε αυτό οφείλεται η παρουσία της σπουδαίας προσωπικότητας της Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις (Τζαμάικα), που ετοιμάζεται για την τελευταία της παρουσία στους Αγώνες και θα κοντραριστεί με την συμπατριώτισσά της, Σέρικα Τζάξον, και την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Σακάρι Ρίτσαρντσον (ΗΠΑ). Η Φρέιζερ Πράις από το 2008 δεν έχει χάσει Ολυμπιακούς και μετρά οκτώ μετάλλια από τα οποία τα τρία είναι χρυσά. Η Τζάξον που φημίζεται περισσότερο για την ταχύτητά της στο 200άρι, από το 2021 και μετά πάντα βρίσκει τον τρόπο να ανεβαίνει στο βάθρο των 100μ αλλά μέχρι στιγμής όχι στο ψηλότερο σκαλί. Οι δύο Τζαμαϊκανές δείχνουν πάντα συνέπεια κάτι για το οποίο δεν διακρίνεται απολύτως η Ρίτσαρντσον, η οποία όμως ήταν η ταχύτερη σπρίντερ για το 2023. Στην τριάδα, θα τολμήσουμε να προσθέσουμε και την Ελέιν Τόμπσον Χέρα. Η 31χρονη Τζαμαϊκανή δεν έχει διανύσει και την καλύτερη διετία της καριέρας της (2022, 2023) όμως έχει κάνει το νταμπλ (100/200μ) το 2016 και το 2021. Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου στις 3 Αυγούστου 2024, η Τόμπσον Χέρα είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Ring of Fire – Τάισον Φιούρι Vs Αλεξάντερ Ούσικ (πυγμαχία)

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 στην κατηγορία βαρέων βαρών στην πυγμαχία, Αλεξάντερ Ούσικ (Ουκρανία), θα αναμετρηθεί με τον Βρετανό, Τάισον Φιούρι, στον αγώνα του αιώνα. Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα διεξαχθεί ο αγώνας «Ring of Fire», με τον Ούσικ να μετρά στην καριέρα του 21 νίκες σε 21 αγώνες και έχει κατακτήσει τίτλους WBA, WBC, IBF και WBO. Από την άλλη πλευρά, ο Φιούρι έχει 34 νίκες σε 35 αγώνες, καθώς ο ένας από αυτούς ολοκληρώθηκε με ισοπαλία. Δύο αήττητοι πυγμάχοι, σε έναν αγώνα που αγγίζει το 1.000.000.000 δολάρια. Ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού, δεν υπήρξε μια μονομαχία δύο αθλητών που να συγκέντρωνε τόσο μεγάλο ποσό. Ο νικητής θα γράψει ιστορία και το ρεκόρ τηλεθέασης PPV (pay per view) αναμένεται να φτάσει σε αστρονομικά νούμερα. Μόνο το εισιτήριο για να παραβρεθεί κάποιος στις έξι πρώτες σειρές της Κίνγκντομ Αρένα, κοστίζει 10.000 δολάρια, ενώ το φθηνότερο στα πάνω διαζώματα της χωρητικότητας 40.000 θεατών αρένα, κοστίζει 400 δολάρια.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – 100μ πρόσθιο ανδρών (κολύμβηση)

Ο Άνταμ Πίτι (Βρετανία) είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2021 αλλά έπειτα από πολλά χρόνια κυριαρχίας, η επικράτησή του αμφισβητείται. Ο 29χρονος κολυμβητής το 2022 τραυματίστηκε, έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και αφού πρόλαβε τους κοινοπολιτειακούς αγώνες, ηττήθηκε στον τελικό των 100μ πρόσθιο. Το 2023 έμεινε εκτός μεγάλων διοργανώσεων για να εστιάσει στη ψυχική του υγεία και το διάστημα που έλειπε αναδείχθηκε ένα νέο αστέρι. Αναφερόμαστε στον Χαϊγιάνγκ Τσιν, ο οποίος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα ήταν σαρωτικός, κερδίζοντας το χρυσό στα 50μ, 100μ και 200μ πρόσθιο και μάλιστα στο 200άρι σημείωσε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στις αναμετρήσεις τους κατά την διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου, ο Τσιν ήταν γρηγορότερος αλλά ο Πίτι σε κάθε κούρσα εμφανιζόταν βελτιωμένος και έδειχνα να βρίσκει τον εαυτό του. Το μεγάλο στοίχημα όμως δεν είναι ούτε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ούτε το κύπελλο, αλλά το Παρίσι και εκεί θα φανεί αν ο Κινέζος έχει τις ικανότητες να κερδίσει τον κορυφαίο πρόσθιο όλων των εποχών.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – τελικός κρίκων (ενόργανη γυμναστική)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε έναν τελικό, όπου ο ανταγωνισμός ήταν υψηλότατος με τον χρυσό Ολυμπιονίκη, Γιανγκ Λιου (Κίνα) να έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6.5 και βαθμολογήθηκε για την προσπάθειά του με 15.500 βαθμούς. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του, Χάο Γου, με 15.300 και ο Πετρούνιας συγκέντρωσε 15.200. Οι τρεις τους αναμετρήθηκαν και φέτος, με τον Λιου να είναι και πάλι πρώτος αλλά αυτή την φορά ο Έλληνας πρωταθλητής δεύτερος και ο Γου τρίτος. Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη μετά τον τελικό του Τόκιο είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να τελειώσει την καριέρα του με χάλκινο μετάλλιο και μετά την φετινή του παρουσία έδειξε ότι μπορεί να παλέψει για ένα μετάλλιο διαφορετικού χρώματος. Οι τρεις αθλητές αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές και στο Παρίσι και θα περιμένουμε να δούμε πόσο καλά θα εκτελέσουν τα προγράμματά τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr