Λίγο καιρό πριν είχα γράψει στο Sportsfeed για τη ριζοσπαστική καινοτομία που αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες επτά δημοφιλών αθλημάτων να καθιερώσουν από το 2018 ταυτόχρονη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Ευρώπης!
Του Γιάννη Μαμουζέλου
Δημοσιογράφος- συγγραφέας
Την εποχή που ΕΕ και Κομισιόν αναζητούν εναγωνίως λύσεις για το οικονομικό και το προσφυγικό/μεταναστευτικό και άλλα ζωτικά προβλήματα, ο αθλητισμός δείχνει να πρωτοπορεί… Το νέο project παίρνει τώρα πιο ξεκάθαρη μορφή.
Μοιάζει σαν «μίνι Ολυμπιακοί» στη γηραιά ήπειρο, με τίτλο European Sports Championships, με οριστικοποιημένο πλέον κοινό χρόνο διεξαγωγής για την έναρξή του το διάστημα 1 έως 12 Αυγούστου 2018 και τόπους διεξαγωγής Βερολίνο και Γλασκόβη!
Ασφαλώς πρόκειται για εφαρμογή νέων ιδεών, που αναζητούν να δώσουν ώθηση στον αθλητισμό, να βελτιώσουν την εικόνα, το κύρος, το ενδιαφέρον και την προβολή στα μίντια (και ειδικά στην τηλεόραση) επτά αθλημάτων που είναι και βασικό μέρος του ολυμπιακού προγράμματος!
Πριν λίγες ημέρες λοιπόν η ενόργανη γυμναστική και το γκολφ ήλθαν να προστεθούν στο στίβο, την κολύμβηση, την ποδηλασία, την κωπηλασία και στο τρίαθλο δημιουργώντας ένα multi sports φεστιβάλ υψηλού επιπέδου, που θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, με στόχο να προσελκύει ένα τηλεοπτικό κοινό 850 εκατομμυρίων και πολύ ευρύτερο μέσω των «νέων ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων»!
Ο αθλητισμός αλλάζει πρόσωπο με τέτοιες καινοτομίες και μάλλον ωθεί και τις εθνικές ομοσπονδίες των αθλημάτων να εφαρμόσουν στρατηγικά πλάνα που θα τα αναβαθμίσουν σε κάθε χώρα αλλά και θα οδηγούν τους αθλητές και αθλήτριές τους να έχουν ένα πολύ μεγάλο στόχο, σχεδόν ανάλογο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων!
Η EBU, η Γιουροβίζιον όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, θα έχει την ευθύνη παραγωγής 2750 ωρών τηλεοπτικού προγράμματος που θα μπορεί να μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη από τους ανοικτούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς-μέλη της, φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν τα δικαιώματα…
Μπορεί ο αθλητικός κόσμος να …αναπνέει για το κορυφαίο ραντεβού σε δέκα μήνες στο Ρίο της Βραζιλίας, αλλά οι νεότεροι αθλητές ή όσοι δεν θα ευτυχήσουν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη χώρα του καφέ μπορούν να σκέπτονται το σημαντικότατο «Eurogroup του αθλητισμού» σε λιγότερο από τρία χρόνια!