Με τους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους (πιο νωρίς από ποτέ ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο αν και απομένει να δούμε τι θα κάνει με την τελευταία θέση κεντρικού, όπου ακούγεται έντομα το όνομα του Πετρέα) η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε ο καθένας («ειδικός» και μη) να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το τι πρόκειται να δούμε την επόμενη σεζόν.
του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]
Μόνο που ο κίνδυνος οι όποιες εκτιμήσεις να αποδειχθούν εντελώς άστοχες, ίσως προκύψει πολύ πριν ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα…
Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες κινήσεις των δύο μονομάχων μόνο ενθουσιασμό δεν προκάλεσαν. Ειδικά η απόκτηση του Γκιόν από τον ΠΑΟΚ ήταν ένα… σοκ, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται να πάρει τη θέση του Ντάντε, στον πρωταθλητή Δικέφαλο που οι παράγοντες του την επομένη της κατάκτησης του τίτλου είχαν θέσει ως στόχο… «την καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Εδώ λοιπόν ο ΠΑΟΚ είτε έχει βρει τον κορυφαίο Ολλανδό ακραίο, ο οποίος για κάποιο άγνωστο λόγο σε όλους τους ανθρώπους του βόλεϊ δεν έπαιξε ποτέ στην εθνική ομάδα της χώρας του (την οποία είδαμε πριν από ένα μήνα κόντρα στη δική μας ομάδα και δε μας έπεισε) και θα μας κάνει να ζητάμε «συγνώμη», είτε έχουμε να κάνουμε με έναν νέο Σκοτ Χάρτλεϊ. Για όσους αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός, πρόκειται για τον Αμερικάνο ακραίο που έκλεισε ο Νίκι Ζελιάσκοφ ως αντικαταστάτη του Άλεξ Σαφράνοβιτς (γιατί τόσα λεφτά είχε κινηθεί), αλλά ήταν τέτοιο «ταλέντο» που φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ δεν έπαιξε πουθενά και πλέον είναι εθελοντής προπονητής σε κολέγιο των ΗΠΑ.
Για τον ΠΑΟΚ όμως λογικά η κριτική θα ξεκινήσει με την έναρξη της σεζόν γιατί δεν προβλέπονται αλλαγές ή άλλες κινήσεις πριν.
«Μα προβλέπονται αλλαγές στον Ολυμπιακό;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Όχι αλλά αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στο ρόστερ του θα δει ότι υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία κάνει τη διαφορά.
Τι κοινό έχουν οι Ντρζίζγκα (όποιος το γράφει και το προφέρει σωστά θα πρέπει να κερδίσει κάτι), Ράουβερντνικ, Αλεξίεφ, Οϊβάνεν, πέραν του ότι θα φορούν την ερυθρόλευκη φανέλα; Πολωνός, Ολλανδός, Βούλγαρος και Φινλανδός… Όλοι τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αθλητική γλώσσα; Κοινοτικοί!
Κι όσοι βιαστούν να σκεφτούν ότι «σε κάθε ομάδα παίζουν τέσσερις ξένοι, αφού δεν υπάρχει κάποια απόφαση αύξησης, άρα δεν αλλάζει κάτι», να προσθέσουμε μια, δύο σημαντικές λεπτομέρειες.
Κατ’ αρχάς η ΕΣΑΠ έχει ζητήσει επισήμως οι ξένοι να γίνουν 7 (επτά)! Το γιατί όχι 5,6 ή ακόμη και 8, αλλά 7 είναι ένα ωραία ερώτημα το οποίο πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα απαντηθεί.
Για να προκύψει αλλαγή, απαιτείται νέα υπουργική απόφαση σαν αυτή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 26ης Αυγούστου 2016 και η οποία αναφέρει: «Τροποποιούμε την περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 34116/03-08-2010 (ΦΕΚ 1305/Β/19-08-2010) απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού «Καθορισμός κατηγοριών και αριθμός κατά κατηγορία αθλητών, όροι εγγραφών και μετεγγραφών,αποδεσμεύσεων αθλητών ΤΑΑ Πετοσφαίρισης, χρόνος διενέργειάς τους, διαδικασία και αρμόδια για την έγκριση αυτών όργανα», για τις αγωνιστικές περιόδους 2016-2017 και 2017-2018, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 21 και 22 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΕΑΕΑ/ΤΣΟΕΚ/343869/20330/3484/75/03-12-2015 (ΦΕΚ 2735/Β/16-12-2015) απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως εξής:
«γ) Κατηγορία αλλοδαπών αμειβομένων αθλητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέχρι τέσσερις (4). Ο αριθμός αυτός των αθλητών της κατηγορίας αυτής συναρτάται άμεσα με τον αριθμό των αθλητών της προηγούμενης κατηγορίας ως ακολούθως: Σωματείο που έχει τέσσερις (4) ή περισσότερους αθλητές από χώρες της Ε.Ε. δεν δικαιούται να διατηρεί στη δύναμη του κανέναν αθλητή από χώρα εκτός Ε.Ε. Εάν έχει τρεις (3), δύο (2), έναν (1) ή κανέναν αθλητή από χώρες της Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αποκτά αντίστοιχα έναν (1), δύο (2), τρεις (3) ή τέσσερις (4) αθλητές εκτός Ε.Ε.». Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η υπ’ αριθμ. 34116/03-08-2010 (ΦΕΚ 1305/Β/19-08-2010) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού».
Κι αυτό που έχει το ζουμί είναι η τελευταία πρόταση που παραπέμπει στην Υπουργική απόφαση της 19ης Αυγούστου 2010 στην οποία περιγράφονται: «Καθορισμός κατηγοριών και αριθμός κατά κατηγορία αθλητών, όροι εγγραφών και μετεγγραφών, αποδεσμεύσεων αθλητών ΤΑΑ Πετοσφαίρισης, χρόνος διενεργείας τους, διαδικασία και αρμόδια για την έγκριση αυτών όργανα».
Τι λέει λοιπόν η συγκεκριμένη απόφαση:
-Κάθε Σωματείο A1 εθνικής κατηγορίας που διατηρεί T.A.Α. (πρώην ΤΑΠ), μπορεί να έχει στη δύναμή του, κατά ανώτατο όριο τριάντα (30) αθλητές, οι οποίοι προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:
α) Κατηγορία αμειβομένων αθλητών Ελληνικής υπηκοότητας οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες της Ελλάδος: απεριόριστα και μέχρι του ανώτατου ορίου.
β) Κατηγορία αλλοδαπών αμειβομένων αθλητών, υπηκόων χωρών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E): απεριόριστα και μέχρι του ανώτατου ορίου.
Κοινώς μια ομάδα μπορεί να έχει αν θέλει μέχρι και 30 κοινοτικούς!
Γιατί δεν τους παίρνουν; Γιατί στην προκήρυξη έχει προβλεφθεί ότι σε κάθε αγώνα αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνος έως τέσσερις αθλητές που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.
Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα μπορεί να έχει μάξιμουμ έως 25 κοινοτικούς και μαζί με πέντε Έλληνες να δηλώνει κάθε φορά μια τετράδα για να συμπληρώνει τους 9 αθλητές που είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν σε κάθε ματς.
Κι η βολεϊκή πιάτσα έχει βουϊξει ότι ο Ολυμπιακός δεν θα μείνει σ’ αυτούς τους τέσσερις κοινοτικούς που έχει αποκτήσει, αλλά σύντομα θα υπάρχει και συνέχεια (και πολύ καλά θα κάνει).
Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια; Ο αριθμός των ξένων που μπορεί να έχει η κάθε ομάδα στο ρόστερ της αλλάζει με υπουργική απόφαση.
Ο αριθμός των ξένων που δηλώνονται στο φύλλο αγώνος, αλλάζει με μια απλή τροποποίηση της προκήρυξης αν αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρος διαχωρισμός κοινοτικών και μη κοινοτικών αθλητών…
Κατά τα άλλα αύριο η ΕΣΑΠ έχει Γενική Συνέλευση όπου θα γίνουν οι απολογισμοί, ωστόσο ακολουθεί και ΔΣ όπου θα συζητηθούν τηλεοπτικά, χορηγικά του νέου πρωταθλήματος και η προκήρυξη του.