Η ακρόαση της υπόθεσης Σεμένια συνεχίζεται στο CAS στη Λωζάνη και εκτός από την IAAF όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες, μαζί με τη ΔΟΕ περιμένουν την απόφαση προκειμένου να κινηθούν ανάλογα με τις δικές τους περιπτώσεις.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Η Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων έχει ασκήσει έφεση ενάντια στον κανονισμό που έχει επιβάλει η IAAF για τον περιορισμό των επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες αθλήτριες. Η Νοτιοαφρικανή θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να συνεχίσει να αγωνίζεται χωρίς κάποια θεραπεία, με το βασικότερο επιχείρημα ότι δεν το επέλεξε, αλλά έτσι γεννήθηκε.
Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας από την άλλη δηλώνουν πως έχουν ενσυναίσθηση και καταλαβαίνουν ότι δεν επέλεξε να έχει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αλλά έτσι γεννήθηκε. Αναφέρουν όμως ότι κλασικός αθλητισμός λειτουργεί παγκόσμια με δύο κατηγοριοποιήσεις, την ηλικία και το φύλο. Το δεύτερο συμβαίνει γιατί γενετικά οι άνδρες είναι πιο δυνατοί από τις γυναίκες λόγω της τεστοστερόνης που παράγεται από τα γεννητικά τους όργανα. Συνεπώς, είτε συμβαίνει εντός ενός πλαισίου ελέγχου, είτε συμβαίνει εκτός (π.χ. εκ γενετής), το να έχει μία γυναίκα αθλήτρια ανδρικά επίπεδα τεστοστερόνης (είτε με φυσικό τρόπο είτε με ντόπινγκ) είναι ένα πλεονέκτημα που αδικεί τις υπόλοιπες αθλήτριες. Με αυτό το σκεπτικό, η λύση που προτείνουν είναι να διαλέγει ο αθλητής ή η αθλήτρια σε ποια κατηγορία θέλει να αγωνίζεται (άνδρες ή γυναίκες) και να διαμορφώνει ανάλογα μέσω θεραπείας τα επίπεδα τεστοστερόνης του/της.
Η δικαστική διαμάχη της Κάστερ Σεμένια με την IAAF μέσω του CAS έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις καθώς είναι η πρώτη υπόθεση στον υψηλό αθλητισμό στην οποία εμπλέκεται το ζήτημα του βιολογικού φύλου και της έμφυλης ταυτότητας. Πολλές ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων αλλά και η ΔΟΕ αναμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου διότι θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της μελλοντικής τους αντιμετώπισης σε παρόμοια ζητήματα. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή και η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 29 Μαρτίου.