Περιορισμό της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη διαδικασία του ranking ζήτησαν οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές μέσω της ένωσης τους (ANOC) τονίζοντας ότι από την απευθείας πρόκριση μέσω ορίων ή τορνουά θα πρέπει να αποτελεί το βασικό μέσο για την απόκτηση του Ολυμπιακού εισιτηρίου.
Στην έκθεση που παρέδωσε η ANOC (Ένωση Εθνικών Ολυμπιακων Επιτροπών) στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων εντοπίζεται και το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς μέσα από το ranking.
Στην έκθεση της ANOC αναφέρεται: «Υπάρχει η ανάγκη ελαχιστοποίησης του κόστους πρόκρισης, ιδιαίτερα με τον περιορισμό της εξάρτησης από μακροπρόθεσμα συστήματα κατάταξης που απαιτούν συχνά διεθνή ταξίδια. Οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διετή διάρκεια του μονοπατιού πρόκρισης μέσα από την κατάταξη που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό αθλητές και ομοσπονδίες που διεθέτουν με μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους. Η διαδικασία αναθεώρησης επικεντρώθηκε επομένως στην πρόταση μηχανισμών που θα εξισορροπήσουν τη διαδικασία πρόκρισης και θα την καταστήσουν πιο βιώσιμη οικονομικά. Οι προτάσεις περιελάμβαναν αίτημα για την άμεση πρόκριθση μέσα από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα». Με λίγα λόγια η ANOC θέλει να ενισύσει το ρόλο των Παναμερικανικών, Ασιατικών, Αφρικανικών και Ευρωπαϊκών Αγώνων και να περιορίσει τη διαρκή ταξίδια αθλητών και αθλητριών σε όλο τον κόσμο για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο σκορ για το ranking.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το καλύτερο σύστημα πρόκρισης το έχουν το χόκεϊ επί χόρτου, η ιππασία και η κωπηλασία. Αντιθέτως η έκθεση της ANOC εντοπίζει προβλήματα στο στίβο, το σκέτμπορντινγκ και το σέρφινγκ. Ωστόσο, τουλάχιστον στο στίβο, το μέτρο που ζητά η ANOC δεν μπορεί να έχει εφαρμογή μόνο και μόνο για να γλιτώσουν οι ομοσπονδίες χρήματα καθώς το σκεπτικό του ranking υπάρχει για να αποτραπούν τα… πυροτεχνήματα αλλά και οι αδικές που προκύπτουν από τα… καιρικά φαινόμενα (καλή ώρα στη Ραμόνα της Οκλαχόμα).
Το συμπέρασμα της έκθεσης όπως αυτό ανακοινώθηκε από την ANOC είναι ότι η απευθείας πρόκριση είναι η πιο δίκαια για τους αθλητές και η πιο οικονομική για τις ομοσπσονδίες. Οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές θα πρέπει να θέσουν πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που θέτουν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες. Αυτό που δε λέει ευθέως η ANOC είναι: «Όσο πιο φθηνά τόσο πιο καλά».