Αίτηση να αγωνιστεί στις διεθνείς διοργανώσεις ως ανεξάρτητη αθλήτρια κατέθεσε στην IAAF η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους, Μαρίγια Κούσινα.
Η Ρωσίδα άλτρια, εμφανίστηκε διατεθειμένη να ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου. «Βαρεθήκαμε όλοι μας να ακούμε τις υποσχέσεις των παραγόντων μας ότι όλα θα πάνε καλά και πως πρέπει να κάνουμε υπομονή. Κατέθεσα την αίτηση και δε με πειράζει καθόλου να αγωνιστώ ως ανεξάρτητη αθλήτρια. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαι Ρωσίδα. Το μόνο που θέλω είναι να αγωνιστώ και να μην έχω το μυαλό μου σε άλλα πράγματα» τόνισε η Κούσινα που θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε το 2015 στο Πεκίνο.
Η σεζόν για την 23χρονη Ρωσίδα θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου από το Τσέλιαμπινσκ όπου θα αγωνιστεί στο μίτιγκ κλειστού στίβου, στη μνήμη των Λουκάσεβιτς και Σεργιόντκιν. Στη συνέχεια θέλει να συμμετάσχει σε μίτινγκ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχοντας βάλει στόχο τον Μάρτιο να είναι στο Βελιγράδι για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του κλειστού και στη συνέχεια στο παγκόσμιο του Λονδίνου.