Όχι μόνο δεν βλέπουμε συχνά αθλητές να υπερβαίνουν τα 6.00μ στο επί κοντώ, αλλά ιδίως στην Ελλάδα, όπου τελευταία φορά καταγράφηκε άλμα πάνω από το συγκεκριμένο ύψος το 1999. Ο Εμμανουήλ Καραλής μετρά αντίστροφα τις μέρες για να αγωνιστεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και να επιχειρήσει να ξεπεράσει το φράγμα αυτό στο ΣΕΦ.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Μονάχα τρεις αθλητές έχουν πηδήξει πάνω από τα 6.00μ επί ελληνικού εδάφους σε όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται το επί κοντώ. Πρώτος τα κατάφερε ο θρυλικός Σέργκεϊ Μπούμπκα, ο οποίος το 1997 είχε αγωνιστεί στην Αθήνα και είχε περάσει τον πήχη στα 6.01μ. Πέρασαν δύο χρόνια, και στις 16 Ιουνίου του 1999 ο Μαξίμ Ταρασόφ και ο Τζεφ Χάρτγουιντ συμμετείχαν στο μίτινγκ «Τσικλητήρεια» στην Αθήνα, όπου μονομάχησαν για την πρώτη θέση. Ο Ρώσος χρυσός Ολυμπιονίκης του 1992 επικράτησε με 6.05μ, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό με 6.00μ.
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποιος αθλητής πέρασε το καθοριστικό αυτό φράγμα του επί κοντώ σε κάποια γωνία της Ελλάδας. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι ελπίδες για να επαναληφθεί κάτι τέτοιο είναι πολλές. Ο μοναδικός που είναι ικανός να τα καταφέρει είναι ο Εμμανουήλ Καραλής και η μεγάλη του ευκαιρία είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, πριν την έναρξη της περιόδου του ανοιχτού στίβου.
Ο τελικός του επί κοντώ θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 του μηνός και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Παρισιού είναι πανέτοιμος. Σε κάθε αγώνα που έχει κάνει την φετινή χρονιά εμφανίζεται βελτιωμένος και απολαμβάνει την κάθε του εμφάνιση. Το ΣΕΦ αναμένεται να πλημμυρίσει από παιδιά που θέλουν να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους Μανόλο και εκείνος με την σειρά του θέλει να τους χαρίσει μία αξέχαστη εμπειρία. Και θα είναι πραγματικά αξέχαστη και για τον ίδιο αν σημειώσει 6.00μ, καθώς το έχει κατορθώσει μόνο μία φορά στην καριέρα του και ανυπομονεί για την δεύτερη.
Με 6.00μ, ο Καραλής θα γίνει μόλις ο τέταρτος αθλητής με μία τέτοια μεγάλη επίδοση σε εγχώρια διοργάνωση και όχι σε ένα μεγάλο μίτινγκ του εξωτερικού ή διεθνές πρωτάθλημα. Δεν είναι και λίγο για τον 25χρονο που σήμερα μετρά επτά πανελλήνια ρεκόρ και ετοιμάζεται για το επόμενο, ανεξάρτητα του πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης.