Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Παραπέμφθηκε στις Αρχές το συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ για τα οικονομικά!

Published

on

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Γενική Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου παραπέμφθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες καταγγελίες για διοικήσεις ομοσπονδιών που ενδεχομένως θα οδηγήσουν και αυτές σε παραπομπές.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Η διοίκηση της ομοσπονδίας της κωπηλασίας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα οικονομικά στοιχεία, οι οποίες εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς από την οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κατόπιν τούτου, υπήρξε παραπομπή στις ελεγκτικές αρχές και αναμένονται εξελίξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην έκπτωση της διοίκησης.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στις 12 Νοεμβρίου μετά από καταγγελία του ΚΟΕ που αφορούσε στα οικονομικά στοιχεία της ομοσπονδίας.

  • «Ως προς την με αρ. πρωτ. 386300/748/21.7.20 καταγγελία του Κ.Ο.Ε. σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΚΟΦΝΣ, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την διοίκηση της Ομοσπονδίας κρίθηκαν ανεπαρκείς. Για τον λόγο αυτό, προωθήθηκαν σύμφωνα με τη προβλεπόμενη διαδικασία για έρευνα και εντοπισμό ευθυνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στην Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου».

Επίσης, υπήρξε καταγγελία και για παράνομη συμμετοχή στη διοίκηση της ομοσπονδίας, του κριτή Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, την οποία αποδέχθηκε η ΓΓΑ ζητώντας της καθαίρεση του εντός 15 ημερών.

  • «Ως προς την με αρ. πρωτ. 378436/736/17.7.20 καταγγελία σε σχέση με τα διοικητικά της ΕΚΟΦΝΣ, και συγκεκριμένα την συμμετοχή του κ. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, κρίθηκε ότι αυτή είναι παράνομη. Για τον λόγο αυτό, υποβλήθηκε αυθημερόν αίτημα στην διοίκηση της ομοσπονδίας για την καθαίρεσή του. Σε περίπτωση που η διοίκηση παραλείψει να προβεί στη καθαίρεση εντός 15 ημερών, τότε η Γ.Γ.Α. θα προβεί σε καθαίρεση ολόκληρου του υπαίτιου για την παράλειψη Δ.Σ., όπως προβλέπει ο νόμος (άρθρο 3 παρ. 9 α και β του ν. 2725/1999)».

«Απόλυτη αυθαιρεσία στην καταγραφή οικονομικών»

Ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου είναι ο νομικός που έχει αναλάβει την έρευνα για λογαριασμό του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας που έκανε και την καταγγελία για τα οικονομικά της ΕΚΟΦΝΣ. Στο σημείωμα του αναφέρει που συνοδεύει το υπόμνημα αναφέρει: «Τα στοιχεία που λάβαμε υπόψη μας φανερώνουν αυθαιρεσία ως προς την καταγραφή των οικονομικών και την τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων της ομοσπονδίας. Εμφανίζονται εγγραφές, όχι μόνο ελλιπείς σε βαθμό που καθιστά ανέφικτο τον λογιστικό έλεγχο, αλλά και αντιφατικές μεταξύ τους. Κάποια από τα πολλά παραδείγματα είναι ότι τα έξοδα εμφανίζονται διαφορετικά στην κατάσταση αποτελεσμάτων της ομοσπονδίας, και διαφορετικά στον απολογισμό της ομοσπονδίας. Στο παθητικό του ισολογισμού εμφανίζονται οφειλές, οι οποίες δεν υπολογίζονται στη ταμειακή κατάσταση, ενώ δεν τηρείται νόμιμο μητρώο παγίων (δηλαδή του αθλητικού εξοπλισμού), κάτι που προβλέπεται υποχρεωτικά. Να σημειωθεί ότι η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με ακριβό εξοπλισμό, λχ μία βάρκα κοστίζει πάνω από 15.000 ευρώ. Από την άλλη, ενώ καταγράφονται αγορές εξοπλισμού, η αξία των παγίων για τα έτη 2016-2018 παραμένει σταθερή, κάτι το οποίο είναι ανεξήγητο. 

Εξίσου ελλειμματική είναι η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, στις ιστοσελίδες ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΚΗΜΔΗΣ. Οι αναρτήσεις λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστο μεταχρονολογημένα και δίχως να αναγράφεται το έτος στο οποίο αφορά η δαπάνη (τις περισσότερες φορές αναγράφει «του τρέχοντος έτους», δίχως να είναι ξεκάθαρο λόγω της καθυστερημένης ανάρτησης ποιο είναι αυτό). Τα δε λάθη στις αναρτήσεις είναι συνηθέστατα. Υπάρχουν λανθασμένες αναγραφές της επωνυμίας του δικαιούχου, του ΑΦΜ, του αναλογούντος ΦΠΑ κα. Χαρακτηριστικά, υπήρξε ανάρτηση η οποία αναφέρει δαπάνη 453.032,00 ευρώ για ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές υπηρεσίες , η οποία, αφού ξεσήκωσε σάλο, διορθώθηκε σε 4.530,00 ευρώ, ως λάθος από παραδρομή. Περαιτέρω, η αναρτήσεις στο ΚΗΜΔΗΣ, όπου υφίσταται υποχρέωση εκ του νόμου να αναφέρονται οι απευθείας αναθέσεις, από το έτος 2017, είναι μόλις 11. 

Εντύπωση προκαλεί και το ζήτημα της αμοιβής του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζιάνι Ποστιλιόνε. Οι επίσημες αναρτήσεις για την αμοιβή του ανέρχονται για το έτος 2016 στο ποσό των 40.289,57 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αμοιβή της βοηθού του, Τερέζα Ντι Σάουρο, είναι για το ίδιο έτος 35.830,47 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κυρία μαθαίνουμε ότι δεν βρίσκεται στο προπονητήριο της Εθνικής στο Σχινιά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, στην απολογιστική Γ.Σ. του 2016, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ιωάννης Καρράς, αναφέρει ρητά ότι για το κο Ποστιλιόνε η ομοσπονδία εκταμιεύει 110.000 ευρώ το έτος στο σύνολο.

Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη της διοίκησης της ομοσπονδίας, η οποία απάντησε στο τέλος Οκτώβρη στην ΓΓΑ με επιστολή της. Λόγω του γεγονότος ότι οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου για περαιτέρω διερεύνηση».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες