Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2016 δεν υπάρχουν αυτονόητα και θα πρέπει όλα να εξηγούνται εις διπλούν (κάποιες φορές και εις τριπλούν) προκειμένου να γίνουν κάποια πράγματα κατανοητά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αντικανονική βαθμολόγηση τριών αθλητών και κατ’ επέκταση των σωματείων τους.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Είτε μας αρέσει είτε όχι, παντού υπάρχουν κανόνες και νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει το χάος. Δε θα κρίνουμε αν η τάξη είναι καλύτερη από το χάος. Αυτό που τίθεται ως ζήτημα είναι η πιστή εφαρμογή των κανονισμών ή η εφαρμογή τους όπως μας βολεύει. Η δεύτερη περίπτωση είναι χειρότερη από το χάος, καθώς εξαρτάσαι από τις διαθέσεις της αρχής.
Στην περίπτωση των τριών αθλητών, Κεραμά, Μούτσο και Μίνο κανείς δεν πρέπει να τους στερήσει το δικαίωμα να αγωνίζονται. Είτε με την εθνική ομάδα που έχουν επιλέξει, είτε στις εγχώριες διοργανώσεις. Το ζήτημα που τίθεται, είναι η παράβαση κανονισμού και η παράνομη βαθμολόγηση τους. Οι συγκεκριμένοι αθλητές όπως και όλοι όσοι έχουν αγωνιστεί με την εθνική άλλης χώρας, θα πρέπει να αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού. Να μη βαθμολογούνται και να μην κατατάσσονται στα πανελλήνια πρωταθλήματα όπως ορίζει ο κανονισμός. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με πολλούς Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα άλλων χωρών επιδιώκοντας την επίτευξη ορίων.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν πρέπει να απαγορευτεί στους τρεις αθλητές να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα, αφού και στην Ελλάδα ζουν πολλά χρόνια και ελληνικά σχολεία έχουν τελειώσει και Έλληνες νοιώθουν και σε ελληνικούς συλλόγους αγωνίζονται, απλά από τη στιγμή που υπάρχει κανονισμός του ΣΕΓΑΣ και αυτοί επέλεξαν να αγωνίζονται με την Αλβανία και όχι την Ελλάδα, έτσι θα πρέπει να τους δέχεται ο ΣΕΓΑΣ ως εκτός συναγωνισμού στα πανελλήνια πρωταθλήματα… Μόνο όσοι επέλεξαν την εθνική Αλβανίας φυσικά, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις όπως ο Τάσος Λατιφλάρι και η Εριζαμπέλα Τζένγκο που επέλεξαν Ελλάδα, κάτι το οποίο τους στοίχισε συμμετοχές και ίσως διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, περιμένοντας καρτερικά τη γραφειοκρατία…
Το θέμα έχει προεκτάσεις γιατί προκύπτει και παραποιημένη βαθμολογία, καθώς ο ΓΣ Ηλιούπολης του Κεραμά, η ΓΕΑ Τρικάλων του Μούτσο και ο ΑΟ Μυκόνου του Μίνο έχουν πάρει βαθμούς που βάση του κανονισμού δεν θα έπρεπε. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει από το 2012 για τον ΓΣ Ηλιούπουλης με τον Κεραμά, από το 2013 για την ΑΕΚ και την ΓΕΑ Τρικάλων με τον Μούτσο και από το 2014 για τον ΑΟ Μυκόνου με τον Μίνο, από τότε δηλαδή που είναι καταχωρημένοι στην παγκόσμια ομοσπονδία ότι αγωνίζονται με την εθνική Αλβανίας. Φυσικά τίθεται και το ζήτημα των μεταλλίων και των νικών που θα έπρεπε (λόγω του εκτός συναγωνισμού καθεστώτος) να καταλήξουν σε άλλους, οι οποίοι αν μπουν στην διαδικασία να τα διεκδικήσουν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δικαιωθούν.
Όπως προκύπτει θέμα και με την βαθμολόγηση και αξιολόγηση των σωματείων, τα οποία προφανώς και επωφελήθηκαν σε βάρος κάποιων άλλων.
Έπρεπε λοιπόν να εμφανιστεί ο αθλητής Νίκος Γκότσης και να κάνει αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει προ πολλού στην ομοσπονδία.
ΥΓ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει την είδηση. Δημοσιογραφία, όσον αφορά τον αθλητισμό, δεν είναι μόνο η καταγραφή ενός αποτελέσματος, μιας επιτυχίας ή μια συνέντευξη και ένας σχολιασμός. Δημοσιογραφία είναι κυρίως το ρεπορτάζ. Κάποιες φορές είναι ενοχλητικό. Άλλο όμως δημοσιογραφία και άλλο διπλωματία.
Τα στοιχεία των αθλητών όπως είναι καταγεγραμμένα στην παγκόσμια ομοσπονδία, τα οποία οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να είχαν λάβει υπόψη τους πριν προχωρήσουν στη βαθμολόγηση τους.





