Connect with us

PARIS 2024

ΠΑΡΙΣΙ 2024 – ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ραντεβού με την ιστορία έχει σήμερα ο Χρήστου

Published

on

Το όνειρο του Απόστολου Χρήστου είναι το όνειρο ολόκληρης της Ελλάδας. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που η κολύμβηση πραγματοποιήθηκε στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, άλλοτε ποτέ δεν ανέβηκε στο βάθρο της κορυφαίας διοργάνωσης Έλληνας κολυμβητής. Σήμερα στις 22:19 ο Χρήστου στοχεύει να το αλλάξει αυτό και να γίνει Ολυμπιονίκης.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ένα μετάλλιο απουσιάζει από την συλλογή του Απόστολου Χρήστου και αυτό είναι το Ολυμπιακό. Μετρά οκτώ από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα τρία είναι χρυσά και ένα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο ήρθε στην διοργάνωση της Ντόχα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ήταν τρίτος στα 100μ ύπτιο. Στο ίδιο αγώνισμα θα προσπαθήσει να είναι στην κορυφαία τριάδα και στο Παρίσι για να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Πρώτα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια του αγωνίσματος.
Το μόνο σίγουρο για αυτόν τον τελικό είναι ότι θα έχουμε νέο χρυσό Ολυμπιονίκη, αφού ο Εβγκένι Ριλόφ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως Ρώσος. Έτσι οκτώ κολυμβητές κυνηγούν τον τίτλο του και ένας από αυτός είναι ο αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα. Στα ημιτελικά ο Τζιάγιου Σου σημείωσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 52.02 και αυτή η επίδοση ταρακούνησε λίγο τους κολυμβητές. Όμως θα μπορέσει να την επαναλάβει στον τελικό για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο; Είναι κάτι πολύ δύσκολο για να είμαστε ειλικρινείς.
Ο Χρήστου έχει κολυμπήσει φέτος 52.23 μία επίδοση ικανή να τον φέρει στο βάθρο, αφού μόνο ο Σου και ο Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ) με το 52.22 έχουν κολυμπήσει ταχύτερα. Όμως ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι διαφορετικός από κάθε άλλο αγώνα και όλα μπορούν να συμβούν. Αν πάμε δύο χρόνια πίσω και στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, πριν σφυρίξει ο κριτής την εκκίνηση, όλοι είχαμε στραφεί στον Χρήστου και τους Αμερικανούς Μέρφι και Χάντερ Άρμστρονγκ, αλλά ήταν ο Τσεκόν αυτός που κέρδισε το χρυσό με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν γρήγορος από τα ημιτελικά αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα έκανε μία απίστευτη κούρσα στον τελικό.
Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 52.09 και με μία επίδοση κοντά του ο Χρήστου έχει πολλές πιθανότητες να είναι στο βάθρο. Να θυμίσουμε ότι το 2021 στο Τόκιο, ο Ριλόφ είχε κερδίσει το χρυσό με 51.98 και τα μετάλλια έκλεισαν στο 52.19. Η μία διαφορά ανάμεσα στο Τόκιο και το Παρίσι είναι ότι οι πισίνα των Γιαπωνέζων ήταν πολύ πιο γρήγορη από την ρηχή των Γάλλων.
Η κολύμβηση έχει χαρίσει στην Ελλάδα αξέχαστες στιγμές από την παγκόσμια σκηνή του αθλήματος, με πιο πρόσφατες διακρίσεις το αργυρό μετάλλιο του Κρίστιαν Γκολομέεβ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 και του Χρήστου το 2024. Όμως η χώρα μας δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε αγώνισμα πισίνας και επιθυμεί όσο οτιδήποτε άλλο να το κάνει. Μπορεί να Γάλλοι να ξεσηκώνονται κάθε φορά που μπαίνει ένας κολυμβητής τους στον αγωνιστικό χώρο της Λα Ντεφένς Αρένα, αλλά είναι βέβαιο ότι αν ο Χρήστου είναι στο βάθρο τότε οι Έλληνες θα ακουστούν περισσότερο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr