Οι Γάλλοι θέλουν μια διοργάνωση που θα μείνει αξέχαστη. Και πως θα το πετύχουν αυτό; Αν γίνουν τρομερές επιδόσεις στον στίβο, που είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε όλοι θα θυμούνται το Παρίσι και τους τελικούς του. Για αυτό φρόντισαν η πίστα που θα έχουν να είναι πιο γρήγορη ακόμα και από αυτή του Τόκιο και της Βουδαπέστης.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Η πίστα φαίνεται λίγο διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει και όσοι έχουν μπει στο Σταντ ντε Φρανς αναφέρουν ότι την αισθάνονται και λίγο διαφορετική. Ο πρώτος λόγος για αυτός είναι το ασυνήθιστο χρώμα της το μωβ. Για αιώνες, το μωβ έχει συνδεθεί με την βασιλεία, αλλά τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι το χρώμα της πίστας του στίβου. Και στο Παρίσι πιστεύουν ότι ένας νέος βασιλιάς της ταχύτητας έφτασε στην πόλη.
Ένας από τους λίγους αθλητές που έχουν πατήσει την πίστα μέχρι στιγμής είναι ο Αλέν Μπλοντέλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του στίβου για το Παρίσι 2024 και πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στο δέκαθλο (Ελσίνκι 1994). Έμεινε και ο ίδιος άφωνος με το διαμάντι που παρέλαβαν από την κατασκευαστική εταιρεία σύμφωνα με συνέντευξή του στον Guardian: «Είναι ακόμα πιο ωραίο από όσο περιμέναμε. Φαίνεται υπέροχο και είναι θεαματικό».
Σημασία όμως δεν έχει μόνο το πόσο όμορφη είναι η πίστα, αλλά κυρίως αν μπορούν να καταγραφούν γρήγορες επιδόσεις στα δρομικά αγωνίσματα. Θα είναι όμως γρήγορη η πίστα; Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά ακόμα, καθώς ο Μπλοντέλ τονίζει ότι θέλουν να την διατηρήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν: «Νιώθω την πίστα σαν ένα κόσμημα που δεν πρέπει να το αγγίζουμε τόσο πολύ. Αλλά το πρώτο συναίσθημα που ένιωσα την περπάτησα ήταν ότι θα μου άρεσε να φορέσω ξανά τα σπάιξ και να τρέξω πάνω της».
Η πίστα κατασκευάστηκε από τη Mondo, την ιταλική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για κάθε Ολυμπιακή πίστα από το 1976. Στο Τόκιο επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της πίστας έδινε πλεονέκτημα 1-2% σε σύγκριση με προηγούμενες που είχε δημιουργήσει, αν και η νέα τεχνολογία super-spike και ο ζεστός καιρός ήταν επίσης μεγάλοι παράγοντες στα πολυάριθμα Ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ που έπεσαν. Αλλά ο Αλεσάντρο Πισέλι, ο οποίος είναι διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στη Mondo, πιστεύει ότι η τελευταία πίστα που έφτιαξαν και χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή αυτή του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης ήταν ακόμη καλύτερη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία.
Όμως δεν είναι φθηνές όλες αυτές οι γρήγορες επιδόσεις που θέλουν οι Γάλλοι. Η πίστα εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί το βιογραφικό του Mondo για το αν θα είναι όντως καλή ή όχι. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη, η εταιρεία γιόρτασε το 300ο παγκόσμιο ρεκόρ της όταν η Ντέβιν Τσάρλτον (Μπαχάμες) σημείωσε 7.65 στον τελικό των 60μ εμποδίων.
Ο Μπλοντέλ ελπίζει ότι το Σταντ ντε Φρανς θα ταρακουνηθεί όπως το απίθανο Σάββατο του Λονδίνου το 2012 (τρία χρυσά μετάλλια για τους Βρετανούς) μόλις ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πράγματι, το πρόγραμμα έχει εσκεμμένα δομηθεί έτσι ώστε ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο δέκαθλο, Κέβιν Μαγέρ, και ο τρίτος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Μακενσόν Γκλετί, να αγωνιστούν τις δύο πρώτες μέρες: «Ονειρεύομαι ότι θα έχουμε ένα χρυσό Σάββατο όπως αυτό στο Λονδίνο. Μπορεί να μην κερδίσουμε τρία χρυσά στην σειρά, όπως έκαναν οι Βρετανοί, αλλά ο στόχος είναι το κοινό να απολαμβάνει τους Γάλλους αθλητές από το πρωί της πρώτης μέρας μέχρι και την τελευταία. Θέλουμε να τρέμει το στάδιο όπως στο Λονδίνο το 2012».