Το Παρίσι αποτελεί το Νο1 τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Το έχουν πουλήσει καλά οι Γάλλοι το… προϊόν όμως η αλήθεια είναι πως έχουν κιόλας για να πουλήσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κάποιος επισκέπτης στο Παρίσι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από τα μουσεία. Είναι σχεδόν ιεροσυλία να βρεθείς στην Πόλη του Φωτός και να μην επισκεφθείς μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου.
Λούβρο
Επίλεξε να μπεις στο μουσείο από την κάτω είσοδο του Καρουζέλ, εκεί όπου βρίσκεται η ανεστραμμένη γυάλινη πυραμίδα. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις μικρότερη ουρά αναμονής. Το μουσείο είναι μεγάλο αλλά μην παραλείψεις να δεις το εντυπωσιακό (αλλά… κλεμμένο και αυτό από την Ελλάδα) άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, την (επίσης κλεμμένη) Αφροδίτη της Μήλου, φυσικά τη Μόνα Λίζα (αυτήν την αγόρασαν), τη Σφαγή της Χίου του Ντε Λακρουά (έχουν και δικά τους) και τον Κώδικα του Χαμουραμπί. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Λούβρο φιλοξενεί στη γκαλερί Ρισελιέ την έκθεση «Ολυμπισμός, μία σύγχρονη εφεύρεση, μία αρχαία κληρονομιά» με 120 αντικείμενα, ανάμεσά τους το κύπελλο Μπρεάλ που απονεμήθηκε το 1896 στον Σπύρο Λούη, και το οποίο δόθηκε ως δάνειο στο Λούβρο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εκείνο της Μεσολυμπιάδας του 1906, το οποίο δόθηκε ως δάνειο από το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ορσέ
Στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού, το μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του ιμπρεσιονισμού. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα των Κλοντ Μονέ, Ρενουάρ, Σίσλεϊ, Βαν Γκογκ, Claude Monet, Renoir, Sisley, van Gogh, Τουλούζ Λοτρέκ, Ντεγκάς, Γκογκέν, Καζάν και άλλων. Εντυπωσιακό είναι και το κτίριο του μουσείου που στο παρελθόν ήταν σταθμός τρένου. Χαρακτηριστικό το ρολόι του σταθμού που έχει παραμείνει στη θέση του.
Πομπιντού
Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο υπήρξε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, περίπου 140.000 εκθέματα! Ανάμεσά τους έργα των Βασίλι Καντίνσκι, Μαρσέλ Ντεσάμπ, Ρομπέρ Ντελονέ, Φρίντα Κάλο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Πιτ Μοντριάν και άλλων. Παρότι είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο του στο τέλος του 2023 για ανακαίνιση, οι αρχές αποφάσισαν να τη μεταθέσουν για το 2025 ώστε να παραμείνει ανοιχτό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μπομπούρ, όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι, θα κλείσει το 2025 για πέντε χρόνια για μία ριζική ανακαίνιση. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή του, αυτόν τον καιρό, και μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στα κόμιξ από το 1964 έως το 2024.
Κε Μπρανλί-Ζακ Σιράκ
Ένα από τα νεότερα και ίσως όχι τόσο γνωστά μουσεία της πόλης του Παρισιού, το Κε Μπρανλί αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αφρικής, της Εγγύς Ανατολής, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Αμερικής. Μάσκες, εδώλια, ξυλόγλυπτα και περισσότερα από 370.000 εκθέματα ρίχνουν φως σε αυτούς τους πολιτισμούς με μία ατμοσφαιρική μουσειολογική προσέγγιση.
Καρναβαλέ – Μουσείο της ιστορίας του Παρισιού
Ένα μουσείο που βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ και διαθέτει μία πλούσια συλλογή εκθεμάτων που συνδέονται με την ιστορία του Παρισιού. Διαθέτει εκθέματα και πλούσιες συλλογές από την γαλλο-ρωμαϊκή περίοδο και τους μεσαιωνικούς χρόνους, αναμνηστικά από τα χρόνια της γαλλικής επανάστασης, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έπιπλα και αντικείμενα τέχνης, καθώς και αναπαραστάσεις μεγάρων της εποχής εκείνης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλό είναι να ενημερωθείτε από πριν για τα ωράρια και την πρόσβαση στα μουσεία, καθώς λόγω των περιορισμών των Ολυμπιακών Αγώνων ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί οι ώρες λειτουργίας τους ή να χρησιμοποιούνται δευτερεύουσες είσοδοι.