Η Γκάμπι Τόμας είναι η νέα χρυσή Ολυμπιονίκης των 200μ, όπως ακριβώς το είχε καταφέρει η Άλισον Φίλιξ το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Όμως πριν φτάσει στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της σκέφτηκε να τα παρατήσει πολλές φορές, αφού ο πρωταθλητισμός είναι πολύ διαφορετικός από το πανεπιστημιακό επίπεδο.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Το Χάρβαρντ και ο αγώνας για την ισότητα στην υγεία
Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση ήταν πάντα προτεραιότητα για την Γκάμπι Τόμας, η οποία πήρε την έμπνευση να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο από την ανύπαντρη μητέρα της, η οποία ήταν σερβιτόρα και έκανε μαθήματα για να γίνει καθηγήτρια, ενώ μεγάλωνε την ίδια και τον αδελφό της. Η σκληρή δουλειά της απέδωσε καρπούς με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε νευροβιολογία, ενώ έκανε συμπληρωματικές σπουδές πάνω στον τομέα της παγκόσμιας υγείας. Ένα από τα μαθήματα που παρακολούθησε, σχετικά με τις ανισότητες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τους μαύρους ανθρώπους, την οδήγησε να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό μάθημα στη δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο του Τέξας, το οποίο ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2023.
Περαιτέρω απόδειξη του πάθους της για την ισότητα στην υγεία είναι ότι η Τόμας ξεκίνησε να προσφέρει εθελοντική εργασία στην Volunteer Healthcare Clinic (VHC) όταν ολοκλήρωνε το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα και συνέχισε να υποστηρίζει την κλινική όσο προπονούνταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί για κάποιους ο εθελοντισμός να είναι ένα επιπλέον φορτίο αλλά για την Τόμας είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να επικεντρώνεται σε κάτι εκτός του στίβου. Στο μέλλον θα ήθελε να διευθύνει ένα νοσοκομείο ή μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να επεκτείνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Ο στίβος και οι σπουδές
Το πανεπιστήμιο δεν ήταν όμως μόνο σπουδές για την Τόμας, αφού εκεί ξεκίνησε σοβαρά την καριέρα της στον στίβο. Εκπροσωπούσε το Χάρβαρντ σε όλους τους πανεπιστημιακούς αγώνες και έγινε η πρώτη σπρίντερ του NCAA που κέρδισε το 200άρι σε χρόνο 22.38. Στο ίδιο αγώνισμα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι και έγινε η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης του Χάρβαρντ. Όμως όλη αυτή η διαδρομή δεν ήταν εύκολη: «Στο πανεπιστήμιο σκέφτηκα πολλές φορές να παρατήσω τον στίβο. Όταν έγινα επαγγελματίας, αυξήθηκαν οι δυσκολίες στο να γίνω μέλος μιας επαγγελματικής ομάδας, όπου υπάρχουν πολλοί εγωισμοί και δεν πίστευα ότι θα ταιριάξω».
Όμως τελικά επέμεινε και ανταμείφθηκε. Άλλωστε δεν μπορούσε να αφήσει τόσο απλά τον στίβο, αφού ήταν η μητέρα της που την είχε παροτρύνει να ασχοληθεί μαζί του, όταν είχε αντιληφθεί πόσο γρήγορη είναι κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, του Παρισιού και η Άλισον Φίλιξ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν ήταν οι πρώτοι της καριέρας της, αφού πριν τρία χρόνια ήταν παρούσα στο Τόκιο και είχε κατακτήσει ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Όμως αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας πριν τα τράιαλς. Έκανε μία μαγνητική τομογραφία στο κάτω μέρος της πλάτης της για να βρει απαντήσεις σχετικά με τον πόνο στον μηριαίο που είχε. Αυτό που βρήκαν οι γιατροί ήταν ένας όγκος στο συκώτι της, που δεν ήταν σαφές αν ήταν καρκινικός. Ενώ υποβαλλόταν σε πρόσθετες εξετάσεις συνέχισε να προπονείται. Τα καλά νέα ήρθαν λίγο πριν ταξιδέψει στο Γιουτζίν του Όρεγκον όπου γίνονται τα τράιαλς και έμαθε ότι ο όγκος ήταν καλοήθης.
Το να κερδίσει το 200άρι τρία χρόνια αργότερα στο Παρίσι ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Τερμάτισε σε 21.78 για να καταγράψει την Νο1 επίδοση στον κόσμο και να επικρατήσει εμφατικά, όπως είχε κάνει η Άλισον Φίλιξ το 2012. Η πιο διακεκριμένη αθλήτρια Ολυμπιονίκης του στίβου είναι το είδωλο της Τόμας και ήταν ακόμα ένας λόγος που ήθελε να ασχοληθεί με τον στίβο. Παρακολούθησε την Φίλιξ στα Ολυμπιακά τράιαλς του 2008 για την πρόκριση στο Πεκίνο από την τηλεόραση της γιαγιά της και από τότε θέλησε να της μοιάσει.