Την ατζέντα που είχε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε περίπτωση εκλογής του στη θέση του προέδρου, έθεσε σε εφαρμογή στη World Athletics o Σεμπάστιαν Κόου και με το «καλημέρα» η Κίρστι Κόβεντρι έχει να ανέβει ένα… βουνό στη ΔΟΕ.
του – Θανάση Νικολάου
[email protected]
Αμέσως μετά το πέρας των εκλογών στη ΔΟΕ, ο Κόου ταξίδεψε στο Νανζίνγκ της Κίνας για να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, όπου πάρθηκαν δύο συγκεκριμένες αποφάσεις που δείχνουν ακριβώς τι θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα φιλοξενηθούν στις ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρώτη απόφαση της διοίκησης Κόου είναι το τεστ στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν όλες οι γυναίκες αθλήτριες προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι βιολογικές γυναίκες. Το τεστ θα υποβάλλεται μόνο μία φορά στην καριέρα μιας αθλήτριας και θα γίνεται μέσω λήψης σάλιου. Οι νέοι κανονισμοί πρόκειται να συνταχθούν τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να είναι έτοιμα τα τεστ που θα γίνουν πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τόκιο τον Σεπτέμβριο και θα είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, η World Athletics έχει ήδη αποκλείσει οποιονδήποτε από τη γυναικεία κατηγορία έχει υποστεί ανδρική εφηβεία, ακόμα κι αν μεταβεί στη μετέπειτα ζωή του. Δηλαδη, επιτρέπει μόνο τις βιολογικές γυναίκες.
Αυτό ήταν και στο μανιφέστο του Κόου για τις εκλογές της ΔΟΕ, το οποίο έστω και επιφανειακά υιοθέτησε και η Κίρστι Κόβεντρι (προεκλογικά), ωστόσο της έχει χρεωθεί ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ, η ψήφος της υπέρ της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού των Ιμάνε Κελίφ και Λιν Γιου Τινγκ παρά το γεγονός πως υπήρχαν ιατρικά έγγραφα που βεβαιωναν ότι και οι δύο γεννήθηκαν… άνδρες. Η Κόβεντρι αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος δημοσίως, όμως σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον Τραμπ που έχει υπογράψει απόφαση για την απαγόρευση συμμετοχής μη βιολογικών γυναικών στην κατηγορία των γυναικών σε οποιοδήποτε αγώνα γίνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ (δηλαδή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια που άνοιξε την πόρτα στη συμμετοχή των τρανς αθλητριών στο NCAA με την Λία Τόμας, έχασε 175 εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής επιχορήγησης για το 2025 με απόφαση του Τραμπ…
«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Η απόφαση του Κόου και οι δηλώσεις του που ακολούθησαν για το τεστ φύλου, είναι απλά μια υπενθύμιση όπως τονίζει και ο ίδιος, ότι «η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας βάζοντας τέλος εξ αρχής σε διλήμματα». Την ίδια στιγμή εκθέτει την Κόβεντρι που δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, ούτε εναντιώθηκε ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, στην απόφαση του Μπαχ να επιτρέψει σε δύο βιολογικούς άνδρες να αγωνιστούν ως γυναίκες στο άθλημα της πυγμαχίας και να σαρώσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η προστασία της κατηγορίας των γυναικών στα αθλήματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 1936, ο μετέπειτα πρόεδρος της ΔΟΕ Έιβερι Μπρούντατζ είχε απαιτήσει να υπάρχει έλεγχος στο φύλο των αθλητριών μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν για την Τσεχοσλοβάκα σπρίντερ και άλτρια μήκους Ζντένκα Κούμπκοβα και τη Βρετανίδα ρίπτρια (σφαιροβολία και ακοντισμός) Μέρι Έντιθ Λουίζ Γουέστον ότι ήταν βιολογικοί άνδρες.
Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου επέβαλε τεστ φύλου το 1950 κάτι που αργότερα υιοθετήθηκε και από τη ΔΟΕ, μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 (Ατλάντα). Τα συγκεκριμένα τεστ όμως ήταν σωματικοί έλεγχοι. Το τεστ που θα επιβάλλει σε μερικές εβδομάδες η World Athletics δε θα προσβάλλει τις αθλήτριες (θα γίνεται με το σάλιο από το μάγουλο) και αν αποδειχθεί πετυχημένο τότε η πίεση στην Κόβεντρι να το υιοθετήσει και να το επιβάλλει σαν ΔΟΕ και στα υπόλοιπα Ολυμπιακά αθλήματα θα είναι μεγάλη.
Η επιστροφή της Ρωσίας
Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε ο Κόου στη ΔΟΕ είναι η επιστροφή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς. Ο πρόεδρος της WA αναγνωρίζει ότι δε γίνεται η Ρωσία να είναι απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αλλάζει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας από κάθε διοργάνωση, κάτι που για τη Ρωσία ισχύει από το 2015 για το στίβο και όπως τόνισε ο Κόου, αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές από τη ρωσική πλευρά, η ίδια συνθήκη θα συνεχίσει να υφίσταται για την World Athletics.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής και υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας Μιχαΐλ Ντεγκτιγιάρεφ δήλωσε: «Περιμένουμε από τη νέα πρόεδρο της ΔΟΕ να είναι ισχυρότερη και περισσότερο ανεξάρτητη με τη Ρωσία να επιστρέφει στο Ολυμπιακό βάθρο…».
Πιέσεις ασκούν και οι Ιταλοί που ως διοργανωτές των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, έχουν ζητήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι από τη ΔΟΕ, να άρει τον αποκλεισμό της Ρωσίας.