To πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης ξεκινά αύριο και αξίζει να αναφερθούμε σε μερικά στοιχεία που το κάνουν ιδιαίτερο, πέραν του μεγάλου αγωνιστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.
της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]
Το 35ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ξεκινά αύριο θα είναι το τρίτο που διεξάγεται στην Βρετανία, μετά την εναρκτήρια διεξαγωγή του το 1970, και το δεύτερο που διεξάγεται στην Γλασκόβη. Λόγω αυτού η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συγκέντρωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις στη Βρετανία.
– Η πρώτη φορά που η Γλασκόβη ανέλαβε την διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν 29 χρόνια πριν, το 1990, που το Kelvin Hall International Sports Arena στέγασε τους αγώνας από τις 3 έως και τις 4 Μαρτίου.
– Στην κορυφή των μεταλλίων ήταν η Σοβιετική Ένωση με 15 στο σύνολο. Η Δυτική Γερμανία ήταν δεύτερη με 10 μετάλλια (από τα οποία τα 6 ήταν χρυσά) και τρίτη η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με επίσης 10 μετάλλια από τα οποία τα 2 μόνο ήταν χρυσά. (Το πρωτάθλημα διεξήχθη τέσσερις μήνες μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου αλλά η Γερμανία δεν ήταν ακόμη ένα ενιαίο κράτος).
– Ο Λίνφορντ Κρίστι από την Βρετανία κέρδισε τον τίτλο στο αγώνισμα των 60μ. με χρόνο 6.56, για να καταλάβει το δεύτερο ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο στον κλειστό στίβο. Αργότερα, το 1992, στέφθηκε Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 100μ. ανδρών.
– Ο Σκοτσέζος Τομ Μακίν κατάφερε, στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μπροστά στους συμπατριώτες του, να κερδίσει το χρυσό στα 800μ. ανδρών, λίγο πριν κυριαρχήσει και στον ανοιχτό στίβο την ίδια χρονιά.
– Ο Ισπανός Φερμίν Κάτσο πήρε το αργυρό μετάλλιο στα 1500μ. ανδρών ενώ δύο χρόνια αργότερα είχε φυλάξει μια έκπληξη για τους Ισπανούς συμπατριώτες του αφού κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελόνης.
– Ο Ολυμπιονίκης στην Σεούλ το 1988, o Ρώσος Ρόντιον Καταουλίν, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ με καλύτερο άλμα στα 5.80μ. Αυτός ο τίτλος ήταν ένας από τους τέσσερις τίτλους που είχε στον κλειστό στίβο, δύο ευρωπαϊκοί και δύο παγκόσμιοι.
– Η Ουλρίκ Ζαβάρι από την Δυτική Γερμανία κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στα 60μ. και τα 200μ.
– Το αγώνισμα των 1500μ. γυναικών εκείνη την χρονιά έδωσε τον πέμπτο ευρωπαικό τίτλο κλειστού στίβου στην Ντόινα Μέλιντε από την Ρουμανία η οποία το 1984 ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες στα 800μ. γυναικών.
– Η μεταλλιούχος Χάικε Χένκελ, από την Δυτική Γερμανία, πήδηξε τα 2.00μ. στο άλμα εις ύψος και ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου ενώ δύο χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βαρκελόνη, στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης.
– Το 2007 το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου επιστρέφει στην Βρετανία, αυτή την φορά στο Μπέρμιγχαμ, και το στάδιο National Indoor Arena που σήμερα είναι γνωστό ως Arena Birmigham στέγασε το πρωτάθλημα από τις 2 έως και τις 4 Μαρτίου.
– Η Βρετανία, εντός της έδρας της, κυριάρχησε τον πίνακα τον μεταλλίων με 10 μετάλλια στο σύνολο από τα οποία τα 4 ήταν χρυσά, τα 3 ασημένια και τα υπόλοιπα 3 χάλκινα. Ακολούθησε η Ιταλία με 6 μετάλλια και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Σουηδία με 3 μετάλλια.
– Ο Βρετανός Τζέισον Γκάρντενερ προσέθεσε στην συλλογή του με τα μετάλλια το τέταρτο στην σειρά ευρωπαϊκό μετάλλιο κλειστού στίβου στο αγώνισμα των 60μ. Ολυμπιονίκης στην σκυταλοδρομία 4×100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο ίδιο αγώνισμα, ο Γκάρντενερ σήμερα είναι ο πρόεδρος της UK Athletics.
– O τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Μο Φάρα κατετάγη πέμπτος στο αγώνισμα των 3000μ., στο ξεκίνημα της καριέρας του.
– Ο Σουηδός Στεφάν Χολμ, χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στο άλμα εις ύψος, κέρδισε το αγώνισμα του άλματος εις ύψος σε ηλικία 30 ετών και 283 ημερών για να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής σε αυτό το αγώνισμα σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
– Ο Φίλιψ Ιντόγου έκανε άλμα στα 17.56μ. για να κερδίσει το τριπλούν ανδρών. Δύο χρόνια αργότερα, ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου στο πρωτάθλημα του Βερολίνου.
– Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοιχτού και κλειστού στίβου για το 2003, η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα, κέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον κλειστό στίβο πέντε χρόνια μετά την τελευταία της νίκη το 2002.
– Τρεις χρυσές Ολυμπιονίκες συμμετείχαν στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος γυναικών: η Τία Ελεμπό Ολυμπιονίκης του Πεκίνο το 2008 από το Βέλγιο που κέρδισε με άλμα 2.05μ., η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Ρουθ Μπεϊτία από την Ισπανία που κατετάγη στο πρωτάθλημα τρίτη και η Άνα Τσιτσέροβα από την Ρωσία, χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012, που ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση.
– Η Ιταλίδα Ασούντα Λενιάντε κέρδισε το πρώτο και τελευταίο της χρυσό μετάλλιο σε διεθνές επίπεδο πρωτού αποσυρθεί το 2009 λόγω σύμφυτης ασθένειας στα μάτια. Το 2012 επέστρεψε στους αγώνες ως αθλήτρια με προβλήματα όρασης και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο όπως και στο Ρίο τέσσερα χρόνια αργότερα.