Σε λίγες μέρες ξεκινά και επίσημα η σεζόν για το στίβο με την αρχή να γίνεται το πρώτο δίμηνο του έτους στον κλειστό για να ακολουθήσουν οκτώ μήνες στον ανοιχτό. Είναι προ-Ολυμπιακή χρονιά και επίσης χρονιά με πολύ υψηλά όρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πόσα πανελλήνια ρεκόρ κινδυνεύουν να καταρριφθούν;
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Σε όλα τα δρομικά αγωνίσματα τα ρεκόρ του ανοιχτού στίβου θα μείνουν ανέγκιχτα. Η μοναδική επίδοση που ενδεχομένως να αμφισβητηθεί, είναι το 13.33 του Κώστα Δουβαλίδη στα 110μ. εμπόδια και αυτό θα συμβεί μόνο από τον ίδιο. Αν έχει την υγεία του, βγει η προετοιμασία καλά και τρέξει την ιδανική κούρσα σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να το καταρρίψει. Βέβαια τα χρόνια περνάνε, όμως ο Δουβαλίδης παραμένει ένας καλός αθλητής.
Δύσκολα θα καταρριφθεί κάποιο ρεκόρ και στα αλτικά. Το 2.36μ. στο ύψος, το 8.66μ. στο μήκος και το 17.55μ. στο τριπλούν προς το παρόν είναι… μακρινά. Το 5.91μ. του Φιλιππίδη στο επί κοντώ, επίσης είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί, αλλά το επί κοντώ είναι άλλο… παιχνίδι.
Στις ρίψεις, επίσης οι επιδόσεις είναι… μακρινές. Μια πιθανότητα υπάρχει στη σφαιροβολία. Το 20.74μ. του Δημήτρη Κουτσούκη ίσως και να μην είναι τόσο δύσκολο πλέον. Επίσης το συγκεκριμένο αγώνισμα από φέτος θα είναι από τα πιο γεμάτα του ελληνικού στίβου. Σκαρβέλης, Λατιφλάρι, Ζώτος και Μουζενίδης, μπορούν να τραβήξουν ο ένας τον άλλο. Άλλωστε για να πάει κάποιος από αυτούς στην Ντόχα πρέπει να ρίξει 20.70μ. τουλάχιστον.
Στο δέκαθλο επίσης το ρεκόρ είναι πολύ μακρινό, ενώ στο βάδην ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ μόνο μπορεί να απειλήσει το δικό του 1:21:12 στα 20χλμ.
Στον κλειστό στίβο ισχύουν περίπου τα ίδια με τον ανοιχτό. Σε όλα τα σπριντ οι επιδόσεις απέχουν με μοναδική υποψία να απειληθεί ρεκόρ να είναι αυτό των 800μ. του Κώστα Νακόπουλου με 1:48.64. Δυστυχώς δεν υπάρχουν προπονητήρια ούτε και αγώνες στην Ελλάδα για να ωφεληθούν οι δρομείς προκειμένου να κάνουν τις επιδόσεις. Δουβαλίδης και Παπαμιχαήλ θα κάνουν επιδόσεις κοντά στα δικά τους πανελλήνια ρεκόρ σε 60μ. εμπόδια και 5.000μ. βάδην αντίστοιχα.
Ο Κώστας Μπανιώτης είναι του κλειστού στίβου περισσότερο παρά του ανοιχτού όμως το 2.35μ. δύσκολα θα το καταφέρει. Δύσκολο το ρεκόρ και στο τριπλούν, όχι όμως στο μήκος και το επί κοντώ. Ο Μίλτος Τεντόγλου άρχισε να… γουστάρει τον κλειστό στίβο που κάποτε δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει. Έχει ατομικό 7.95μ. όμως το 8.23μ. δεν είναι μακρινό. Το αντίθετο μάλιστα είναι στα μέτρα του. Περισσότερο του κλειστού είναι και ο Κώστας Φιλιππίδης που το 2017 ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.85μ. Όπως φάνηκε στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου είναι σε καλή κατάσταση και το 5.86μ. δεν είναι έκπληξη για τον ίδιο.
Από τα πιο φρέσκα πανελλήνια ρεκόρ είναι αυτό της σφαιροβολίας κλειστού στίβου. Το μοιράζονται Σκαρβέλης και Σταματόγιαννης στα 20.36μ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων από φέτος θα έχει έναν… ιδιοκτήτη.
Στο έπταθλο, δεν υπάρχει υποψία απειλής. Ακόμα…