Το ότι η ΔΟΕ το έχει μετανιώσει που ανέθεσε στο Ρίο τους Ολυμπικούς Αγώνες του 2016 είναι κατί που κανείς δε θα παραδεχτεί δημόσια. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στη Βραζιλία και την οργανωτική επιτροπή, είναι κάτι που δεν κρύβεται.
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Η αρνητική κριτική που έχουν δεχθεί η Βραζιλιάνοι, αγγίζει τα επίπεδα αυτής του 2004 στην Αθήνα. Από παντού δέχονται χτυπήματα για την… ανοργανωσιά και τη διαφθορά. Το τελευταίο ήταν εκ των… έσω. Ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης των χειμερινών Αγώνων του Σολτ Λέικ (2002) και μέλος της βραζιλιάνικης Ολυμπιακής επιτροπής μέχρι το 2012, Έρικ Γουόλθερ Μαλέσον κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, Κάρλος Νούσμαν, στέλνοντας επιστολή στη ΔΟΕ. “Αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θέλει να σώσει τους Αγώνες του Ρίο, τη διεθνή εικόνα της και τα λεφτά που έχουν επενδύσει οι χορηγοί, θα πρέπει να ενεργήσει τώρα και να ζητήσει την παραίτηση του Νούσμαν. Η συνεχείς καθυστερήσεις στα έργα μας οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δε θέλει να συνεργαστεί με τον Νούσμαν και την ομάδα του. Η ΔΟΕ έχει ενημερωθεί εγκαίρως από εμένα για την τα επίπεδα της διαφθοράς αυτής της οργανωτικής επιτροπής. Το 2012 παρέδωσα πλήρη φάκελο στη ΔΟΕ με αποδείξεις για τα επίπεδα της διαφθοράς και τις παραβιάσεις των κανονισμών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με τις εκλογές της βραζιλιάνικης Ολυμπιακής επιτροπής. Ωστόσο όμως καμιά ενέργεια δεν έγινε από τη ΔΟΕ η οποία φρόντισε να τιμωρήσει αμέσως την Ινδία για ανάλογα περιστατικά” αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Μαλέσον.
Ο προβληματισμός στη ΔΟΕ είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς οι καθυστερήσεις τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα έργα των συγκοινωνιών είναι μεγάλες. Οι απεργίες των εργατών είναι πολύ συχνές, ενώ και το μεγάλο θέμα της μόλυνσης του κόλπου του Ρίο όπου θα διεξαθούν τα ιστιοπλοϊκά αθλήματα δε φαίνεται να ξεπερνιέται.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, ήταν οι τελευταίοι που η ΔΟΕ επιδίδονταν σε δημόσια κριτική, δημιουργώντας πολύ συχνά πρόβλημα στην ελληνική οργανωτική επιτροπή. Από τότε το… πρωτόκολο άλλαξε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφεύγει να τοποθετείται αρνητικά, τουλάχιστον επίσημα.
Ωστόσο όμως, η ΔΟΕ δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι πιέσεις αλλά και η εξωτερική βοήθεια στην οργανωτική επιτροπή του Ρίο θα αυξηθούν προκειμένου να διεξαχθούν άριστοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016. Προς το παρόν πάντως, αυτό είναι ένα σενάριο που μοιάζει επιστημονικής φαντασίας.