Ο χρόνος 2:07.17 που πέτυχε ο Τζος Πρίνοτ στα αμερικανικά trials απείλησε το παγκόσμιο ρεκόρ (2:07.01) το οποίο σημειώθηκε το 2012 και αποτέλεσε μήνυμα προς τον Ντάνιελ Γκιούρτα πως δε θα έχει εύκολο έργο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]
Ο Ντάνιελ Γκιούρτα είναι ο κολυμβητής που θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία του Λονδίνου. Ο Ούγγρος αθλητής κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο σε ηλικία 15 ετών στην Αθήνα το 2004, πέτυχε ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων στα προκριματικά του Πεκίνου το 2008 και τέσσερα χρόνια μετά τερμάτισε πρώτος σε χρόνο 2:07.28 που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Γκιούρτα νίκησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2013 αλλά πήρε το χάλκινο το 2015, σε μία κούρσα όπου νικητής αναδείχθηκε ο Μάρκο Κοχ. Ο Γκιούρτα απείχε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου προκειμένου να αφοσιωθεί στο Ρίο. Στα 200μ. πρόσθιο η λίστα με τους αθλητές που έχουν κολυμπήσει κάτω από 2:08 είναι μεγάλη. Ξεχωρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ του Ακιχίρο Γιαμαγκούσι που πέτυχε τον Σεπτέμβριο του 2012 με 2:07.01. Ωστόσο στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετοί Ευρωπαίοι αθλητές οι οποίοι πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια, όπως ο Γκιούρτα, ο Κοχ, ο Ρος Μέρντοχ, ο Μάικλ Τζέιμισον και ο Άντριου Γουίλις.
Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει να επιδείξει τον Κέβιν Κόρντις και τον Τζος Πρίνοτ. Ο Κόρντις εμφανιζόταν αγχωμένος στους πρώτους του μεγάλους αγώνες αφού έγινε αιτία να ακυρωθεί η ομάδα 4×100μ. μεικτή στο παγκόσμιο του 2013, ενώ την επόμενη χρονιά ακυρώθηκε ο ίδιος στα 100μ. πρόσθιο στους πανειρηνικούς αγώνες. Το 2015 όμως στάθηκε στα πόδια του και έκανε την έκπληξη στο Καζάν κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο 200άρι. Ο 23χρονος κολύμπησε αρκετά καλά στα αμερικανικά trials ώστε να πάρει τη δεύτερη θέση και υπό τις καθοδηγίες του σπουδαίου Σέρζιο Λόπεζ να διεκδικήσει θέση στο Ολυμπιακό βάθρο. Τη νίκη στα trials πήρε ο Πρίνοτ. Έκανε το τελευταίο 50άρι σε 32.98 και τερμάτισε πρώτος σε 2:07.17. Ο Πρίνοτ βρέθηκε κοντά στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ και αυτό σημαίνει πως μπορεί να το πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο Ρίο. Ο 22χρονος φαντάζει ως αθλητής που έχει τις περισσότερες δυνατότητες να φέρει χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα για τις ΗΠΑ μετά τον Μάικ Μπάροουμαν το 1992. Τη Βρετανία θα εκπροσωπήσουν οι Άντριου Γουίλις και Κρεγκ Μπένσον. Ο Γουίλις κολύμπησε 2:08.08 στο πρωτάθλημα της χώρας του. Στις διεθνείς διοργανώσεις ο Γουίλις έχει την ατυχία να φτάνει πάντα μια ανάσα από το βάθρο. Ήταν τέταρτος στο παγκόσμιο το 2013 και το 2015 και τέταρτος στο ευρωπαϊκό το 2014. Αν δε θέλει και αυτή τη φορά να τερματίσει τέταρτος, θα πρέπει να κολυμπήσει κάτω από 2:08.
Από το 200άρι πρόσθιο δε θα μπορούσε να λείψει η ιαπωνική δύναμη. Άλλωστε πως θα γινόταν κάτι τέτοιο όταν η χώρα έχει αθλητή με το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά έχει βγάλει και τον θρύλο Κοσούκε Κιταζίμα. Κορυφαίος αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία είναι ο Γιασουζίρο Κοσέκι που σημείωσε 2:08.14 στα trials. Δεύτερος είναι ο Ιπέι Γουατανάμπι με 2:08.83. Ο Γουατανάμπι υπήρξε στο παρελθόν παγκόσμιος ρέκορντμαν εφήβων. Σήμερα το ρεκόρ ανήκει στον Ρώσο Άντον Τσούπκοφ με 2:09.64. Στα 200μ. πρόσθιο η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δύο κολυμβητές. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης έχει φετινό 2:11.15 από το ευρωπαϊκό του Λονδίνου, ενώ το ατομικό του είναι 2:09.72 από το ευρωπαϊκό του 2012 που του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από Γκιούρτα και Κοχ. Ο Δημήτρης Κουλούρης έχει ατομικό 2:11.20 που σημείωσε τον Μάρτιο και του έδωσε την πρόκριση για το Ρίο.