Connect with us

TOP

Πρωτάθλημα αθλητών ή βετεράνων στο Μαραθώνιο;

Published

on

Καθώς πλησιάζει, την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με τον εφετινό Μαραθώνιο και το πανελλήνιο πρωτάθλημα του αγωνίσματος δεν μπορεί να μη δει κανείς λίγο πιο διεισδυτικά την ηλικιακή σύνθεση των δρομέων που έχουν δηλώσει συμμετοχή…

Του Γιάννη Μαμουζέλου
δημοσιογράφου – συγγραφέα

Δύο πράγματα είναι εξ αρχής παραδεκτά στο συγκεκριμένο αγώνισμα:
1. Ακόμη και σε Ολυμπιακούς ή παγκόσμια πρωταθλήματα συναντά κανείς δρομείς γύρω στα 40 έτη ή και μεγαλύτερους.
2. Η ηλικία των περισσότερων δρομέων (ανδρών και γυναικών) που έχουν «ωριμάσει αθλητικά» για μαραθώνιο είναι συνήθως μεταξύ 28 -35 ετών. Αλλά όταν δει κάποιος τη σύνθεση των συμμετοχών στο εθνικό μας πρωτάθλημα οδηγείται να αναρωτηθεί αν πρόκειται για πρωτάθλημα ενεργών αθλητών/τριων που κάνουν πρωταθλητισμό και διεκδικούν βαθμούς και θέσεις για τα σωματεία τους ή για masters, δηλαδή βετεράνους που συνεχίζουν για το κέφι και την προσωπική τους ευεξία…
Κι αυτό γιατί οι αριθμοί δείχνουν την εξής γενική εικόνα:
Στις γυναίκες σε 43 συμμετοχές οι 25 (δηλαδή +50% του συνόλου) έχουν ηλικία από 36 έως 50 ετών και στους άνδρες σε 140 οι 69 (δηλαδή το 50%) είναι άνω των 36 ετών έως και άνω των 50 ή 60 ετών!
Δεν ισχυρίζομαι ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει κανείς στους δρομείς – λάτρεις του μαραθωνίου να μετάσχουν στο ξεχωριστό από κάθε άποψη Μαραθώνιο της Αθήνας ή σε οποιονδήποτε αγώνα μαζικής συμμετοχής. Αλλά αναρωτιέμαι αν έχει νόημα για τον αγωνιστικό αθλητισμό να τρέχουν σ’ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, που –θεωρητικά- έπρεπε να αντανακλά το επίπεδο του αγωνίσματος στην κορυφή και στο βάθος… Αλλά σ’ ένα λογικό βάθος και όχι χωρίς κανέναν περιορισμό. Όχι επειδή βλάπτουν ή εμποδίζουν σε κάτι οι μεγάλης ηλικίας δρομείς, αλλά επειδή –προσωπική μου άποψη αυτό- στα εθνικά πρωταθλήματα πρέπει να καταγράφεται η εικόνα των ενεργών και παραγωγικών αθλητών…
Φυσικά και δεν ακυρώνει κανείς το αθλητικό δελτίο ενός αθλητή όταν μεγαλώνει… Ούτε ίσως υπάρχει όριο ηλικίας για να βγάλει κάποιος δελτίο σε ένα σωματείο, οπότε πιθανόν πάνω σ’ αυτό «στηρίζεται» η προαναφερόμενη συμμετοχή των …βετεράνων δρομέων.
Όπως όμως στο πρωτάθλημα στίβου Α/Γ υπάρχουν όρια για να εξασφαλίσει κάποιος τη συμμετοχή του έτσι έπρεπε να υπάρχουν και να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των επιδόσεων και στον μαραθώνιο.
Ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποια σωματεία παραμένουν «εν ζωή» μόνο με δρομείς μεγάλων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους (και δωρεάν) στο μπλοκ των «ελίτ» στην εκκίνηση κάθε Μαραθωνιου αλλά δεν μετέχουν σε κανέναν άλλον αγώνα!
Προσωπικά φυσικά και εύχομαι να υπάρχουν πολλοί αθλητές στον μαραθώνιο ή στις αποστάσεις που θα βελτίωναν και το επίπεδο, αλλά δεν θα με «χάλαγε» αν πχ οι συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν οι μισές… Ανεξάρτητα από την εκτίμηση και αναγνώριση που έχει κανείς στην αγάπη και στην προσπάθεια των δρομέων κάθε ηλικίας που μετέχουν στους αγώνες, τόσο του ΣΕΓΑΣ όσο και άλλων διοργανωτών.
Για τη συνολική εικόνα αυτής της προσέγγισης δείτε τα ηλικιακά γκρουπ όπως διαμορφώνονται βάσει των δηλώσεων στο 83ο ανδρών και 35ο γυναικών Πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου.

Άνδρες
20-25 – 5
26 -30 – 25
31-35 – 31
36-40 – 25
41-45 – 18
46-50 – 18
+50 – 7
+60 – 1

Γυναίκες
20-25 – 7
26-30 – 5
31-35 – 6
36-40 – 12
41-45 – 10
46-50 – 3
Δεν υπάρχει καμιά μεγαλύτερη των 50 ετών.
• Η μεγαλύτερη γυναίκα είναι 48 ετών και η μικρότερη 22 (2 αθλήτριες)
• Ο μεγαλύτερος άνδρας είναι 60 ετών και ο μικρότερος 22.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr