Ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν απέκτησε τη σερβική υπηκοόητα αλλά κινδυνεύει να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κανονισμού της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης.
του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]
Στον αέρα είναι η συμμετοχή του Αρκάντι Βιατσάνιν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο 31χρονος Ρώσος κολυμβητής ήλθε σε διαμάχη με την ομοσπονδία της χώρας του το 2013 και αργότερα απέκτησε τη σερβική υπηκοότητα ώστε να αγωνιστεί για λογαριασμό της στο Ρίο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βιατσάνιν δεν απέδωσε όσο καλά θα ήθελε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί σε κανέναν τελικό ύπτιου. Έτσι ο κολυμβητής πήρε την απόφαση να προπονείται πλεόν στην Φλόριντα των ΗΠΑ υπό τις οδηγίες του αναγνωρισμένου προπονητή και μέντορα του Ράιαν Λόχτι, Γκρεγκ Τρόι. Ένας επιπλέον λόγος και ακόμα πιο ουσιαστικός για την κίνηση αυτή ήταν πως ο Βιατσάνιν διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για το πόσο αφοσιωμένη ήταν η χώρα του στη μάχη κατά του ντόπινγκ – κάτι που αργότερα η ιστορία τον δικαίωσε. Πρώτα ήταν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών στο ρωσικό στίβο και εσχάτως η παραδοχή της τενίστριας Μαρία Σαράποβα για θετικό τεστ σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ.
Ο Ρώσος κολυμβητής άρχισε να αναζητεί κάποια χώρα για την οποία θα μπορούσε να αγωνιστεί στέλνοντας επιστολές σε όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Απευθύνθηκε μέχρι και στην αμερικανική ομοσπονδία κολύμβησης αλλά έμαθε πως η διαδικασία για να απόκτηση υπηκοότητας μπορεί να μην είχε ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τελικά το 2014 η Σερβία έκανε δεκτό το αίτημά του και του έδωσε το διακαίωμα να αγωνιστεί στους τελευταίους του ίσως Ολυμπιακούς της καριέρας του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βιατσάνιν, η FINA προέβαλε αντιστάσεις επικαλούμενη έναν κανονισμό που αφορά τη διαμονή του αθλητή και που βάζει εμπόδια στη συμμετοχή του στο Ρίο. Σε ερώτηση μάλιστα σχετικά με το στάτους του κολυμβητή, η νομική ομάδα της FINA έδωσε μία μάλλον ασαφή απάντηση δηλώνοντας πως «η αίτηση του κ. Αρκάντι Βιατσάνιν για αλλαγή εθνικότητας βρίσκεται υπό εξέταση». Χωρίς καμία αντίρρηση η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτική όταν αθλητές ζητούν να αλλάξουν υπηκοότητα αφού πολλοί το κάνουν για να βρουν μία χώρα που θα ταιριάζει με τις Ολυμπιακές τους φιλοδοξίες. Η περίπτωση όμως του Βιατσάνιν είναι διαφορετική. Ο 31χρονος έχει να κολυμπήσει για λογαριασμό της Ρωσίας τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας απουσιάσει και από τα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα. «Αγαπάω τη χώρα μου αλλά όχι την κυβέρνησή της», δηλώνει ο κολυμβητής.
Ο Βιατσάνιν δεν είναι τυχαίος στην κολύμβηση. Το 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. και 200μ. ύπτιο, ενώ έχει στη συλλογή τρία ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο από παγκόσμια πρωταθλήματα.
Πλέον μπαίνει σε μία οδυνηρή δοκιμασία καθώς σίγουρα θα προτιμούσε να αγωνιστεί για την πατρίδα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά από την άλλη θα ήταν περήφανος αν κέρδιζε μετάλλιο με μία χώρα που του έδωσε την ευκαιρία να το κάνει. «Δεν είναι σωστό κάποιος να εγκαταλείπει τη χώρα του εξαιτίας του φόβου. Αλλά την ίδια ώρα δε νομίζω πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή άλλο σπουδαίο αθλητικό γεγονός έχουν να κάνουν με χώρες. Έχει να κάνει μόνο με το ποιος είναι ταχύτερος κολυμβητής. Έχει να κάνει μόνο με τον ανταγωνισμό μεταξύ των αθλητών». Ο Βιτσιάνιν δε μετανιώνει που μετακόμισε στις ΗΠΑ για να προπονηθεί. Το μόνο που ήθελε ήταν να είχε ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία για να βρει χώρα ώστε να μην είναι τώρα στον αέρα. «Δε νιώθω πως χρειάζομαι άδεια από κάποιον για να κάνω κάτι Είμαι μεγάλος. Μπορώ να αποφασίσω ο,τι νομίζω πως είναι καλύτερο για εμένα», λέει ο Βιατσάνιν ο οποίος ευελπιστεί πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. «Ποτέ μην τα παρατάς» γράφει άλλωστε στο λογαριασμό του στο Twitter.