Στα ρεκόρ των ΗΠΑ το 6.37 του Κρίστιαν Κόλεμαν θα λογίζεται ως επίσημο εθνικό πάνω από το 6.39 του Μορίς Γκριν το οποίο όμως παραμένει παγκόσμιο καθώς είναι βέβαιο πλέον πως η επίδοση του Κόλεμαν δε θα αναγνωριστεί από την IAAF.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Όπως έγραψε χθες το Sportsfeed, στους αγώνες του Κλέμσον όπου ο δευτεραθλητής κόσμου των 100μ. στο Λονδίνο έκανε το 6.37, δεν υπήρχαν βατήρες με ηλεκτρονική μέτρηση αντίδρασης. Σύμφωνα με τους κανόνες της IAAF οι οποίοι είναι απόλυτα ξεκάθαροι (260.14, για τις αποστάσεις μέχρι και τα 400μ. συμπεριλαμβανόμενων και των σκυταλοδρομιών 4Χ200μ. και 4Χ400μ. σύμφωνα με τους κανόνες 261 και 263 για να αναγνωριστεί μία επίδοση θα πρέπει οι βατήρες να συνδέονται με ηλεκτρονική μέτρηση αντίδρασης σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες 161.2, ώστε να υπάρχει μέτρηση».
Επιβεβαιώθηκε πως το Κλέμσον δεν υπήρχαν βατήρες με ηλεκτρονική μέτρηση αντίδρασης, αλλά ούτε και ντόπινγκ κοντρόλ. Το δεύτερο καλύφθηκε καθώς ο Κόλεμαν έδωσε δείγμα την επόμενη μέρα, όμως αντίδραση εκκίνησης δεν μπορεί να δώσει…
Σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικάνικης ομοσπονδίας στίβου, το σύστημα ηλεκτρονικής αντίδρασης δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωριστεί μια επίδοση. Έτσι το 6.37 θα θεωρηθεί εθνικό ρεκόρ μετά και από τον έλεγχο του δείγματος του Κόλεμαν.
Το ρεπορτάζ του Reuters, αλλά και του κορυφαίου στιβικού site των ΗΠΑ Lets Run, επιβεβαιώνει αυτό του Sportsfeed καθώς αναφέρουν ακριβώς το ίδιο γεγονός.
Γενικά πάντως, σε αυτού του είδους τους αγώνες που γίνονται στα πανεπιστήμια πολλές φορές έχει τεθεί ζήτημα από την IAAF για τις επιδόσεις. Πρόσφατο «κρούσμα» ήταν στο επί κοντώ με τον Ντουπλάντις να πηδάει μεν 5.83μ. αλλά με βάσεις πήχη μικρότερες από αυτές που ορίζει η IAAF (δυο εκατοστά πιο κοντές) με αποτέλεσμα η επίδοση να μην αναγνωριστεί.
Θέμα υπάρχει και με το ντόπινγκ κοντρόλ, αφού στους περισσότερους αγώνες δεν υφίσταται και σε περίπτωση επίδοσης ορίου ή ρεκόρ, συνήθως ο έλεγχος πραγματοποιείται την επόμενη μέρα.