Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΡΩΜΗ 2024: Μία από τις 100.000 Ιρλανδές του καμόγκι πρωταθλήτρια Ευρώπης

Published

on

Υπάρχουν 100.000 γυναίκες στην Ιρλανδία που ασχολούνται με το βίαιο άθλημα καμόγκι (camogie – μια μίξη λακρός και ράγκμπι). Μια από αυτές είναι από χθες πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 1500μ. Η Κιάρα Μαγκίαν ξεσήκωσε το στάδιο Ολίμπικο, τους συμπατριώτες της στο στούντιο του RTE πανηγύριζαν σα να μπήκε… γκολ, αλλά και την παγκόσμια στιβική κοινότητα για τον τρόπο που «έσπασε» το βρετανικό μπλοκ.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Μέχρι και την έναρξη του πρωταθλήματος της Ρώμης, η Ιρλανδία μετρούσε τρία χρυσά. Όλα από τη Σόνια Ο’Σάλιβαν. Το 1994 στα 3000μ και το 1998 κάνοντας το εκπληκτικό νταμπλ σε 5000/10000μ. Το πρώτο τριήμερο στο φετινό πρωτάθλημα της Ρώμης, οι Ιρλανδοί έχουν κερδίσει ήδη δύο χρυσά και δεν αποκλείεται να προσθέσουν και τρίτο στη συγκομιδή τους.
Το Σάββατο με τη μεικτή 4Χ400μ και χθες με την εκπληκτική Κιάρα Μαγκίαν στα 1500μ. Μιας αθλήτριας που σε ηλικία 24 ετών το 2016 ήταν τρίτη στα 1500μ στο Άμστερνταμ και οκτώ χρόνια αργότερα κατέκτησε την κορυφή και ας προσπάθησαν οι Βρετανίδες Τζέμα Ρίκι και Τζόρτζια Μπελ να την μπλοκάρουν.
Όπως συμβαίνει συνήθως με τα 1500αρι, η κούρσα πήγε στην τακτική και ήταν σχετικά αργή για να κριθούν όλα στα τελευταία 150μ μέτρα. Εκεί όπου η δύναμη και η αποφασιστικότητα της Μαγκίαν έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο. «Οι λέξεις δεν μπορούν καν να πλησιάσουν τα συναισθήματά μου», δήλωσε μετά τον τερματισμό της στο RTÉ. «Όλοι στο σπίτι ξέρουν πόσο καιρό το κάνω αυτό, πόσο σκληρά προσπαθώ. Βγήκα σε αυτό το στάδιο σήμερα πολύ νευρική, αλλά είχα ένα σχέδιο και μια αποστολή, που ήταν να ακούσω το Amhrán na bhFiann (τον εθνικό ύμνο της Ιρλανδίας). Όταν παγιδεύτηκα σκέφτηκα: «Θεέ μου, μου έμειναν όλες οι δυνάμεις στα πόδια αλλά δεν έχω πουθενά να πάω».
Βέβαια, η ίδια ήξερε την λύση για αυτό το πρόβλημα καλύτερα από όλους και όλες: «Δεν μεγάλωσα παίζοντας καμόγκι για να με κλείσουν! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με βοήθησαν να φτάσω εδώ σήμερα και να κερδίσω το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο για την Ιρλανδία. Το να είμαστε στην κορυφή του βάθρου, να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο και να δείξουμε στον κόσμο του στίβου ότι οι Ιρλανδοί είναι εδώ είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε εδώ για να δείξουμε πού ανήκουμε».
Το καμόγκι είναι άγνωστο στην Ελλάδα, όμως αντίθετα στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες με μεγάλες κοινότητες Ιρλανδών, υπάρχουν περισσότερες από 100.000 γυναίκες και κορίτσια που ασχολούνται με αυτό το άθλημα. Το παιχνίδι αποτελείται από δύο ημίχρονα των 30 λεπτών, ενώ υπάρχει και ένα διάλειμμα ημιχρόνου 15 λεπτών. Σε περίπτωση παράτασης, τα ημίχρονα πρέπει να αποτελούνται από 10 λεπτά το καθένα. Κάθε ομάδα έχει 15 παίκτριες στο γήπεδο, από τις οποίες η μία είναι η τερματοφύλακας, οι τρεις μπακ, άλλες τρεις είναι χαφ και οι δύο παίζουν στο κέντρο. Μετά υπάρχουν άλλες τρεις παίκτριες μέσο-επιθετικοί και τρεις παίκτριες που είναι καθαρά επιθετικοί. Χρησιμοποιούνται ρόπαλα και μπάλες από τις ομάδες που παίζουν και ο σκοπός είναι η κάθε ομάδα να βάλει όσα περισσότερα γκολ γίνεται (και να δεχθεί τα λιγότερα αντίστοιχα). Η βία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του αθλήματος και το χρήσιμο… εργαλείο της Μαγκίαν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr