ΣΤΙΒΟΣ
ΡΩΜΗ 2024: Οι σταρ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Published
11 μήνες πρινon

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δίχως σταρ δεν γίνεται και ας βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά. Στην Ρώμη θα συγκεντρωθούν σπουδαία ονόματα του στίβου με σκοπό να κάνουν ακόμα ένα τεστ πριν το μεγάλο ραντεβού στο Παρίσι. Κάποιοι από αυτούς έχουν καταγράψει ήδη φέτος πολύ καλές επιδόσεις και άλλοι ξεχωρίζουν για τα κατορθώματά τους όλα αυτά τα χρόνια.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) – επί κοντώ
Είναι ο απόλυτος σταρ του πρωταθλήματος. Ποιος άλλος αθλητής σε οποιοδήποτε άθλημα ή αγώνισμα, κάθε φορά που μπαίνει να αγωνιστεί απειλεί το παγκόσμιο ρεκόρ; Μόνο ο Ντουπλάντις είναι σε αυτήν την κατηγορία και είναι και ο μόνος για τον οποίο το κοινό έχει την υπομονή να περιμένει περισσότερες από δύο ώρες για να τον δει να πηδάει στη… στρατόσφαιρα.
Φέτος έχει καταρρίψει ήδη ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, όταν πέρασε το 6.24μ στο ντάιαμοντ λιγκ της Σιαμέν τον περασμένο Απρίλιο. Στους τελευταίους τρεις αγώνες που ήταν παρών, επιχείρησε να περάσει τον πήχη στα 6.25μ αλλά ανεπιτυχώς (για λίγο). Ίσως στην Αιώνια Πόλη έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον Ντουπλάντις να υπερβεί αυτό το ύψος και να προσθέσει ακόμα ένα ρεκόρ στο βιογραφικό του.
Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) – 400μ εμπόδια
Το μεγαλύτερο όνομα που έχει αυτή την στιγμή η Ευρώπη στα δρομικά αγωνίσματα των γυναικών είναι η Φέμκε Μπολ. Η Ολλανδέζα προετοιμάζεται για την μονομαχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με την Σίντνι Μακλάφλιν Λεβρόνι (ΗΠΑ) και στο ευρωπαϊκό της Ρώμης θα κάνει ένα αγωνιστικό τεστ. Και λέμε τεστ γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αντίπαλος που να την κερδίσει. Η 24χρονη έχει τρέξει στο καλό της αγώνισμα μόνο μία φορά φέτος και κατέγραψε 53.07, που είναι η καλύτερη πρεμιέρα στην καριέρα της και αποτελεί Νο2 επίδοση στον κόσμο. Μόνο η Μακλάφλιν έχει τρέξει ταχύτερα (52.70) έχοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Σύντομα όμως θα τη χάσει από την Μπολ που είναι έτοιμη στο Ολίμπικο να πλησιάσει ή και να κατέβει τα 52 δευτερίλεπτα.
Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία) – ύψος
Αν ο Ντουπλάντις είναι ο απόλυτος σταρ, ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι είναι ο απόλυτος σόουμαν. Ο Ιταλός γνωρίζει πολύ καλά να κάνει παιχνίδι με την κερκίδα που τον λατρεύει. Ιδίως τα τελευταία χρόνια που έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό. Από το 2016 ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι χαρίζει μετάλλια στους Ιταλούς από κάθε μεγάλη διοργάνωση που συμμετάσχει είτε είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, παγκόσμια ή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ το 2016, έκανε τα άλματα του με μπασκετική βερμούδα (το μπάσκετ είναι το Νο2 άθλημα στην καρδιά του). Οκτώ χρόνια αργότερα, μπροστά στο κοινό του, ο μισο-ξυρισμένος Ταμπέρι ετοιμάζει μοναδικό σόου στον πρώτο του αγώνα για το 2024. Να μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί τον επέλεξαν και ως σημαιοφόρο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι!
Κίλι Χόντγκινσον (Βρετανία) – 800μ
Είναι η αγαπημένη αθλήτρια του προέδρου της World Athletics Σεμπάστιαν Κόου γιατί του θυμίζει πολύ το δικό του στιλ. Το ξεπέταγμα που κάνει μετά τα 600μ ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα και του Κόου και αυτό είναι και το μεγάλο της όπλο. Η Βρετανίδα άνοιξε εντυπωσιακά την σεζόν της, διότι στο ντάιαμοντ λιγκ του Γιουτζίν επικράτησε επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Μέρι Μόρα (Κένυα) και κατέγραψε την Νο1 επίδοση στον κόσμο με 1:55.78. Είναι ξεκάθαρο πως έχει στα πόδια της το 1:54.00.
Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) – 400μ εμπόδια
Ο Νορβηγός δεν είχε την καλύτερη πρεμιέρα στον ανοιχτό. Ηττήθηκε μέσα στο σπίτι του την περασμένη εβδομάδα, όταν και διεξήχθη το ντάιαμοντ λιγκ του Όσλο κάνοντας λάθος στο τελευταίο εμπόδιο καθώς το βρήκε στο πέρασμα και τον έβγαλε εκτός ρυθμού. Το αποτέλεσμα: Ήταν δεύτερος με 46.70 πίσω από τον Άλισον Ντος Σάντος (Βραζιλία), ο οποίος σημείωσε 46.63. Να θυμίσουμε ότι ο Νορβηγός είχε ηττηθεί και στον τελικό των 400μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού της Γλασκόβης, οπότε είναι κατανοητό ότι αναζητά την πρωτιά. Στην Ρώμη είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και αν έρθει θα είναι το τρίτο διαδοχικό της καριέρας του.
Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν (Νορβηγία) – 1500μ, 5000μ
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2018 και του Μονάχου το 2022, ο Γιάκομπ έκανε το νταμπλ στα 1500μ και 5000μ και αυτό είναι το πλάνο και για φέτος στη Ρώμη. Στο 1500άρι δεν θα αντιμετωπίσει τους κακούς του δαίμονες, Τζος Κερ και Τζέικ Γουάιτμαν, καθώς οι Σκοτσέζοι δεν έχουν δηλωθεί σε αυτή την διοργάνωση. Απευθείας, η υπόθεση χρυσό μετάλλιο γίνεται ευκολότερη, αλλά δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και στα 5000μ. Στο αγώνισμα αυτό θα αντιμετωπίσει τον Ντόμινικ Λομπαλού (Ελβετία), ο οποίος κυνηγά την πρώτη του διάκριση. Στα 1500μ, ο Ίνγκεμπριγκτσεν έχει την ταχύτερη επίδοση στον κόσμο με 3:29.74, ενώ δεν έχει τρέξει ακόμα στα 5.000μ.
Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – μήκος
Ο απόλυτος κυρίαρχος του μήκους παγκοσμίως και αυτός που όλοι θέλουν να νικήσουν. Ο τελικός του μήκους στο ευρωπαϊκό της Ρώμης έχει το πιο ακριβό εισιτήριο του πρωταθλήματος και οι θέσεις στην κεντρική κερκίδα που θα διεξαχθεί το μήκος, είναι sold out. Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι φέτος ο 19χρονος Ματία Φουρλάνι θα τον κερδίσει. Βέβαια το ίδιο πίστευαν και άλλοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχει κερδίσει κάποιος αγώνα πριν από την ολοκλήρωση και του 6ου άλματος. Το μήκος είναι ένα αγώνισμα που πηδάνε Τζαμαϊκανοί, Κουβανοί, Αμερικανοί, Ιταλοί και στο τέλος πάντα κερδίζει ο Τεντόγλου.
Φέτος ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει 8.36μ όμως αυτό λίγη σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι τι θα κάνει την ημέρα του τελικού και σύμφωνα με τη στατιστική, στον αγώνα του μεταλλίου κερδίζει πάντα ο Έλληνας.
Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία) – δισκοβολία
Πριν δύο χρόνια ο Μίκολας Αλέκνα ήταν το ανερχόμενο αστέρι των ρίψεων και της δισκοβολίας. Πλέον, είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με το τρομερό 74.35μ. Η βελτίωσή του είναι πολύ μεγάλη αφού είχε ατομικό ρεκόρ 71.39μ και τώρα αναμένουμε πόσο μακριά θα στείλει τον δίσκο του στην Ρώμη. Είναι ο κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου και στην Αιώνια Πόλη θα αντιμετωπίσει τους συνήθεις υπόπτους, που είναι δηλαδή οι Κρίστιαν Τσεχ (Σλοβενία) και Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία).
Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) – ύψος
Ακόμα ένα μεγάλο αστέρι της Ευρώπης είναι η 22χρονη Ουκρανή. Στην Ρώμη έχει στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της και ενδιαφέρον έχει πόσο ψηλά θα πάει ο πήχης. Στο Μόναχο είχε κερδίσει με 1.95μ και φέτος στον μοναδικό αγώνα που συμμετείχε πέρασε τα 2.00μ. Στον ανοιχτό μόνο η Νίκολα Ολισλάγκερς κατάφερε να υπερβεί το ύψος αυτό, αλλά ως Αυστραλή δεν έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ρώμη. Αυτή που θα προσπαθήσει να απειλήσει την Μάχουτσικ είναι η Αντελίνα Τόπιτς (Σερβία) με το νέο ατομικό ρεκόρ στο 1.98μ όμως στα ύψη που μπορεί να φτάσει η Ουκρανή, δεν υπάρχει άλλη αθλήτρια ύψους αυτή τη στιγμή που να μπορεί να τα… ισοφαρίσει.
Νάφι Τιάμ (Βέλγιο) / Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον (Βρετανία) – έπταθλο
Η μονομαχία της Νάφι Τιάμ και της Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον είναι αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον στο έπταθλο. Η Βρετανίδα έκανε πέρσι την μεγάλη της επιστροφή, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, μία διοργάνωση που έχασε η Τιάμ εξαιτίας τραυματισμού. Έτσι, η Βελγίδα ετοιμάζεται να επιστρέψει αλλά δεν υπάρχει εικόνα για την αγωνιστική της κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι η κάτοχος του τίτλου, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης.
και οι εξτρά γηπεδούχοι
Λεονάρντο Φαμπρί (Ιταλία) – σφαιροβολία
Πριν δύο χρόνια στο Μόναχο, ο Λεονάρντο Φαμπρί είχε ολοκληρώσει τον αγώνα του στην έβδομη θέση με επίδοση 20.72μ. Εκείνη την χρονιά το ατομικό του ρεκόρ ήταν 21.99μ και το είχε καταγράψει το 2020 στο εθνικό πρωτάθλημα. Χρειάστηκε να περιμένει τρία χρόνια για να βελτιωθεί στον ανοιχτό και πέρσι στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης έριξε 22.34μ. Στο ευρωπαϊκό της Ρώμης ίσως έρθει η πρώτη βολή της καριέρας του πάνω από τα 23 μέτρα, καθώς τον προηγούμενο μήνα έφτασε τα 22.95μ και η βελτίωσή του είναι συνεχής. Αν τα καταφέρει θα γίνει μόλις ο πέμπτος σφαιροβόλος στην ιστορία. Στο μάτι έχει βάλει το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Ουλφ Τίμερμαν που είναι 23.06μ από το 1988 και μάλλον θα τα καταφέρει.
Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία) – 100μ
Μπορεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Μαρσέλ Τζέικομπς να έχει τα πάνω και τα κάτω του, αλλά είναι ο κάτοχος του τίτλου και επιθυμεί να συνεχίσει να είναι. Φετινό του ρεκόρ είναι το 10.03 και για να μην απειληθεί η κυριαρχία του θα χρειαστεί να είναι ταχύτερος στην Ρώμη. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι μεγάλος του αντίπαλος είναι Τζεραμάια Αζού. Ο Βρετανός τον προηγούμενο μήνα έτρεξε για πρώτη φορά στην καριέρα του κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα, σταματώντας το χρονόμετρο στα 9.97. Ο Τζέικομπς τελευταία φορά που σημείωσε επίδοση κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα ήταν το 2022 στον τελικό του ευρωπαϊκού (9.95).
Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) – μήκος
Ο νέος μεγάλος σταρ της Ιταλίας είναι ο Ματία Φουρλάνι και για τον λόγο αυτό, διοργανωτές και κοινό ανυπομονούν να τον παρακολουθήσουν να αγωνίζεται στο Ολίμπικο. Άλλωστε γίνεται αντιληπτό αυτό αν κοιτάξει κανείς τις τιμές των εισιτηρίων… Όπως αναφέρεται παραπάνω, ο 19χρονος μοιράζεται την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Τεντόγλου και θεωρητικά ο μόνος που μπορεί να τον απειλήδσει. Ο Ιταλός θέλει να κάνει δώρο στους συμπατριώτες του, αλλά και στον εαυτό του, αυτό το χρυσό μετάλλιο, γιατί δεν διεξάγεται συχνά ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέσα στο σπίτι τους. Τελευταία αναμέτρηση του Φουρλάνι με τον Τεντόγλου ήταν στο παγκόσμιο κλειστού, όπου νικητής ήταν ο Έλληνας πρωταθλητής και δεύτερος ο Ιταλός. Ψάχνει την πρώτη του νίκη απέναντι στον Τεντόγλου και ιδανικά θα ήθελε να την καταγράψει στην Ρώμη.
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)