Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΡΩΜΗ 2024: Οι στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε από το ευρωπαϊκό

Published

on

Ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση έφτασε στο τέλος της και φυσικά δεν είναι δυνατόν να μην μας αφήσει στιγμές που θα τις συζητάμε ξανά και ξανά. Μετάλλια, επιδόσεις, ρεκόρ και στιγμιότυπα και θα τα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

1. Η διπλή πτήση του Τεντόγλου στα 8.65μ

Στον τελικό του μήκους ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν μαγικός και μία κλάση ανώτερος από τους αντιπάλους του. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι είχε μόλις ένα άκυρο άλμα χάρη στο ταλέντο του να βρίσκει βαλβίδα και καμία του προσπάθεια δεν ήταν κάτω από το 8.40μ. Όπως συνηθίζει, το καλύτερο το άφησε για το τέλος. Στην πέμπτη και έκτη προσπάθεια έκανε τα μεγαλύτερα άλματα της ζωής του, αφού και στα δύο προσγειώθηκε στα 8.65μ. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο είναι αυτός που όλοι θα προσπαθήσουν να νικήσουν στο Παρίσι. Προς το παρόν όλοι είναι… μακριά του.

2. Ο κουβανικός εμφύλιος 

Όσο απολαυστικός ήταν ο τελικός του μήκους άλλο τόσο ήταν του τριπλούν, καθώς παρακολουθήσαμε τον καλύτερο αγώνα της ιστορίας με δύο αθλητές πάνω από τα 18 μέτρα. Αν και στο τέλος ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας, οι πρωταγωνιστές ήταν Κουβανοί. Ο νικητής, Ζόρνταν Ντίαζ, εκτοξεύθηκε στα 18.18μ για να εκθρονίσει τον Πέντρο Πιτσάρδο, που έκανε σπουδαία μάχη. Μπορεί να ήταν δεύτερος αλλά πήδηξε στα 18.04μ για να καταγράψει ρεκόρ Πορτογαλίας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης είχε παράπονα μετά την διεξαγωγή του τελικού όσον αφορά την μέτρηση του νικητήριου άλματος του Ντίαζ, όμως τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν.

3. Η κληρονομιά του Πεντρόσο

Ο Ιβάν Πεντρόσο είναι μορφή του μήκους, έχοντας φέρει δόξα στην Κούβα και πλέον αφήνει το αποτύπωμά του και στη Γηραιά Ήπειρο, αφού οι αθλητές του έκαναν το νταμπλ στο τριπλούν. Έχει υπό την καθοδήγησή του τον χαρισματικό από ότι φαίνεται Ντίαζ, ο οποίος ταξίδεψε στην Ρώμη με ατομικό ρεκόρ στα 17.87μ και έφυγε με 18.18μ, συν το χρυσό μετάλλιο. Όμως για την ομάδα του είχε προηγηθεί το χρυσό της Άνα Πελετέιρο. Η 28χρονη τον Δεκέμβριο του 2022 έφερε στον κόσμο την κόρη της και ολόκληρο το 2023 δούλευε για την επιστροφή της, πραγματοποιώντας λίγους μόνο αγώνες. Το 2024 φαίνεται έτοιμη για να ανέβει και πάλι στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων (3η στο Τόκιο), αφού στο ευρωπαϊκό ήταν πρώτη με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Πήδηξε στα 14.85μ για να κερδίσει το χρυσό, ενώ στον κλειστό είχε σημειώσει 14.75μ.

4. Ο ιρλανδικός θρίαμβος

Ένα αξέχαστο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε η Ιρλανδία… μέχρι το επόμενο τουλάχιστον. Δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια είναι ο απολογισμός της χάρη στην εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση των αθλητριών της κυρίως. Η Κιάρα Μαγκίαν ακολούθησε μία πολύ αποτελεσματική στρατηγική για να επικρατήσει στα 1.500μ και η Ρασιντάτ Αντελέκε θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα. Βοήθησε πολύ την ομάδα της στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην μεικτή 4Χ400μ και στον τελικό των 400μ, ήταν φοβερή. Το ατομικό της ήταν 49.20 και το κατέβασε στα 49.07 για να τερματίσει δεύτερη. Για να κέρδιζε την κούρσα χρειαζόταν επίδοση κάτω από τα 49 δευτερόλεπτα, αλλά δείχνει ότι δεν θα αργήσει πολύ να έρθει αυτός ο χρόνος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την Σαρλίν Μόντσλι, η οποία κατέγραψε 49.40 στην μεικτή 4Χ400μ.

5. Το σόου του Ταμπέρι

Δεν είναι άγνωστο ότι ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι είναι σόουμαν και για αυτόν τον λόγο ήθελε να χαρίσει στους συμπατριώτες του αξέχαστες στιγμές. Ο Ιταλός ήταν πρώτος με διαφορά οκτώ εκατοστών από τον δεύτερο και παράλληλα σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνων. Ολόκληρο το Ολίμπικο αλλά και το Φόρο Ιτάλικο ζητωκραύγαζε για την επιτυχία του, αν και πήγε να τους προκαλέσει ένα μικρό… εγκεφαλικό. Όταν πέρασε τον πήχη στο 2.37μ προσποιούνταν ότι τραυματίστηκε, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2016 στο ντάιαμοντ λιγκ, αλλά τελικά άδειασε από το παπούτσι του μία χούφτα ελατήρια.

6. Η Στεφανίδη στο βάθρο της

Τι να γράψουμε για την Κατερίνα Στεφανίδη, ο Γιώργος Καπουτζίδης στο άρθρο στο Sportsfeed (διαβάστε εδώ) μας κάλυψε όλους. Η κορυφαία αθλήτρια που έχει βγάλει ο ελληνικός στίβος και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν απογοητεύει ποτέ την Ελλάδα. Ξέρει πότε πρέπει να βγάλει τα μεγάλα άλματα, πότε να σημειώσει ρεκόρ και την κατάλληλη στιγμή αρπάζει το μετάλλιο. Κατέκτησε το πέμπτο της ευρωπαϊκό στον ανοιχτό, κάτι που έχουν πετύχει μόνο άλλες δύο αθλήτριες. Η μία είναι η Σάντρα Ελκάσεβιτς (Κορατία) με επτά μετάλλια και η δεύτερη η Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία) με έξι. Είχε δύο χρόνια να πηδήξει τόσο ψηλά και το Παρίσι είναι μια ευκαιρία για νέο φετινό ρεκόρ. Στην μεικτή ζώνη εμφανίστηκε συγκινημένη για το συγκεκριμένο μετάλλιο και την σταθερότητά της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μαζί της συγκινηθήκαμε και όλοι εμείς που την παρακολουθήσαμε.

7. Η πρώτη επαφή του Μανόλο με τα 6 μέτρα

Μετά το χρυσό του Τεντόγλου και ο αργυρό της Στεφανίδη, ο Μανόλο ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα για την ελληνική αποστολή. Από τον πρώτο του αγώνα στον ανοιχτό ο Καραλής έδειξε μία πολύ καλή εικόνα. Μέχρι το ευρωπαϊκό είχε περάσει τρεις φορές το 5.72μ και έδειχνε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να πηδήξει ακόμα ψηλότερα. Και στην Ρώμη τα κατάφερε. Σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 5.87μ και έπειτα επιχείρησε δύο φορές στο 6.02μ. Ο πήχης δεν έμεινε στην θέση του αλλά ήταν μία μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη για τον Έλληνα επικοντιστή. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε ότι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, το πρώτο του στον ανοιχτό στίβο ως άνδρας.

8. Η κυρίαρχη Ιταλία και η Γαλλία που ζεσταίνεται για το Παρίσι

Οι Ιταλοί ήταν περήφανοι που πήραν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά έπρεπε να ετοιμάσουν και μία ομάδα ώστε να σαρώσουν. Ο στόχος επετεύχθη αφού η οικοδέσποινα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της διοργάνωσης και από τα τρία χρυσά μετάλλια του 2022 στο Μόναχο έφτασε τα 11 στην Ρώμη, ενώ στο σύνολο των μεταλλίων κατέκτησε 24. Καθόλου άσχημα δεν ήταν τα αποτελέσματα για τους Γάλλους. Οι τρικολόρ ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσά τους, και ο απολογισμός τους ήταν τέσσερα χρυσά, πέντε αργυρά και επτά χάλκινα μετάλλια. Η Σιρένα Σαμπά Μαγελά κατέγραψε μάλιστα και νέο ρεκόρ αγώνων στον τελικό των 100μ εμποδίων.

9. Τα 15 ρεκόρ αγώνων

Μπορεί ο Μόντο Ντουπλάντις να μην κατάφερε να καταγράψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ, όμως στην διοργάνωση έπεσαν 15 ρεκόρ αγώνων. Από αυτά τα τέσσερα ήταν στα δρομικά αγωνίσματα των ανδρών και πέντε στα άλματα και τις ρίψεις. Στις γυναίκες, τέσσερα έγιναν επίσης στα δρομικά και ένα στο έπταθλο χάρη στην Νάφι Τιάμ. Το 15ο προέκυψε στους τελικούς της πρώτης ημέρας και το σημείωσε η τρομερή τετράδα της Ιρλανδίας στην μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι από μεριάς επιδόσεων το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης ήταν ένα από τα καλύτερα που έχουν γίνει.

10. Ο «χαιρετισμός» του Ρίβα στον Πέτρος και ο πρόωρος πανηγυρισμός της Ισπανίδας

Το ευρωπαϊκό μας χάρισε και κάποιες εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Στον τελικό των 20χλμ βάδην, η Λάουρα Γκαρθία Κάρο έκανε ένα μεγάλο λάθος. Είχε τυλιχτεί με την ισπανική σημαία και βάδιζε προς τον τερματισμό, πανηγυρίζοντας την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Έλα όμως που η Λουντμίλα Ολιανόφσκα δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη και προσπέρασε την Κάρο στα τελευταία μέτρα, με την Ισπανίδα να μην προλαβαίνει να αντιδράσει. Οπότε καλύτερα να τερματίζουμε και μετά να το γιορτάζουμε. Στον ημιμαραθώνιο των ανδρών, ο Αμανάλ Πέτρος είχε μπει στην τελική ευθεία μέσα στο Ολίμπικο και βρισκόταν στην δεύτερη θέση όταν ο Πιέτρο Ρίβα έκανε την αντεπίθεσή του. Χαιρέτησε στην κυριολεξία τον Γερμανό αντίπαλό του και τελικά ήταν αυτός που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/