Connect with us

EDITORIAL

ΡΩΜΗ 2024: Το σίγουρο χρυσό του Τεντόγλου και 4 μετάλλια ακόμα

Published

on

Αύριο στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης, ξεκινά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου και οι προσδοκίες για την Εθνική ομάδα είναι υψηλές. Ο ΣΕΓΑΣ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και όχι άδικα αφού η αποστολή διαθέτει τρεις κατόχους τίτλου που καλούνται να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και δύο (συν μία) φρέσκους μεταλλιούχους ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πρωταθλήματος.

ΡΩΜΗ – Θανάσης Νικολάου
[email protected]

Ξεκινώντας από τα σίγουρα, υπάρχει ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος των ανδρών. H τελευταία φορά που ηττήθηκε από Ευρωπαίο σε διεθνή διοργάνωση ήταν το 2019 στο βαλκανικό του Πράβετς, ενώ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (ανοιχτού ή κλειστού) δεν έχει χάσει ποτέ! Από το 2018 σαρώνει τα πάντα. Και ο ίδιος όμως δηλώνει πολύ σίγουρος για τη νίκη και όταν το λέει κάποιος που έχει όλους τους τίτλους στη διάθεση του, ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει. Όσον αφορά τον υπερυψωμένο διάδρομο που θα διεξαχθεί το μήκος στη Ρώμη, θυμίζουμε ότι ο Τεντόγλου έχει κάνει τον καλύτερο αγώνα στην καριέρα του σε παρόμοιο διάδρομο στο παγκόσμιο κλειστού του Βελιγραδίου το 2022, όπου είχε δύο άλματα στο 8.55μ και 8.51μ και ένα πάνω από το 8.50μ που ακυρώθηκε κακώς. Μαζί με τον Μόντο Ντουπλάντις, τον Κάρστεν Βάρχολμ, τη Φέμκε Μπολ και την Κίλι Χόντγκινσον είναι τα πέντε μεγαλύτερα φαβορί του ευρωπαϊκού που σε περίπτωση ήττας θα πρόκειται για τεράστια έκπληξη.
Στην αποστολή και η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης (20χλμ και 35χλμ βάδην) αλλά και τρίτη πέρσι στο παγκόσμιο (35χλμ) Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Δεν έχει κάνει αγώνα φέτος για να έχουμε δείγμα της κατάστασης της, όμως μιλάμε για μια αθλήτρια που κέρδισε δύο χρυσά σε χρονικό διάστημα ανθρωπίνως αδύνατο μέχρι που το έκανε δυνατό η ίδια και κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 35χλμ πέρσι στη Βουδαπέστη όταν πείσμωσε που δεν της βγήκε το 20αρι στο οποίο είχε επικεντρωθεί.
Ως κάτοχος τίτλου αγωνίζεται στη Ρώμη και η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό. Δεν της έχει βγει ακόμα η μεγάλη επίδοση όμως υπάρχει μια παραδοχή στον αθλητισμό. Την καρδιά του πρωταθλητή δεν πρέπει να την αμφισβητείς. Στον ακοντισμό των γυναικών δεν υπάρχει αθλήτρια που έχει ξεφύγει και μέχρι και την τελευταία βολή του τελικού, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα τον έχει δίπλα στο όνομά της η Τζένγκο.
Δίπλα στα ονόματα των τριών πρωταθλητών Ευρώπης, θα προσθέσουμε και αυτά της Κατερίνας Στεφανίδη και του Εμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ. Η Στεφανίδη ήταν δεύτερη το 2022 στο Μόναχο και στη Ρώμη έχει να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά. Μόλι Κόντερι (Βρετανία) και Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) ρεαλιστικά θα διεκδικήσουν το χρυσό. Η Στεφανίδη έχει ήδη σχεδιάσει στο μυαλό της τον τελικό και ήδη ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να διασφαλίσει αρχικά μια θέση στο βάθρο. Είναι τόσο έμπειρη, που μπορεί από σήμερα να εξηγήσει επακριβώς τι θα συμβεί στον τελικό. Επίσης είναι και η πιο συνεπής Ελληνίδα αθλήτρια. Από το 2014 είναι στα μετάλλια και φέτος θα συμπληρώσει μια δεκαετία γεμάτη από διακρίσεις. Δεν υπάρχει άλλη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου με τόσο μεγάλη διάρκεια και συνέπεια στη διάκριση.
Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι ο 5ος της παρέας των υψηλών προσδοκιών με χώρο στις αποσκευές του για να επιστρέψει με ένα μετάλλιο από τη Ρώμη. Φέτος στη Γλασκόβη ήταν τρίτος στο παγκόσμιο κλειστού και είναι ξεκάθαρο πως τα προσόντα του είναι για ψηλότερα από το 5.86μ που είναι το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ. Δεν είναι υπερβολή να του χρεωθεί ο τίτλος του φαβορί για το αργυρό μετάλλιο που όμως στο επί κοντώ των ανδρών είναι… χρυσό. Ο Μόντο Ντουπλάντις είναι μια κατηγορία μόνος του και όποιος καταφέρει να τον κερδίσει αξίζει πριμ.
Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις θέλουν πέντε ελληνικά μετάλλια για την Εθνική ομάδα του στίβου (μην ξεχνάμε έχει τρεις κατόχους τίτλου), από τα οποία το ένα σίγουρο χρυσό (Τεντόγλου) και τέσσερα που μπορούν να καταλήξουν σε οποιοδήποτε χρώμα.
Εκτός όμως από τους μεταλλιούχους που διεκδικούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα υπάρχουν και αυτοί που διεκδικούν θέση στον τελικό.
Το ύψος των γυναικών με την Τατιάνα Γκούσιν και την Παναγιώτα Δόση, η σφυροβολία των ανδρών με την τριάδα των Χρήστου Φραντζεσκάκη, Μιχάλη Αναστασάκη και Κωνσταντίνου Ζάλτου έχουν προοπτικές τελικού. Ανοιχτό είναι και το τριπλούν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες καθώς οι επιδόσεις (και) φέτος έχουν μείνει χαμηλά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θέση στον τελικό διεκδικεί και η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ των γυναικών.
Σε όλα τα παραπάνω θα προσθέσουμε ως ειδική κατηγορία τον Άγγελο Ανδρέογλου στο δέκαθλο. Είναι απίθανο να πάρει μετάλλιο, είναι πολύ πιθανό να πάρει επιτέλους το πανελλήνιο ρεκόρ (8.069 βαθμοί) από τον Μάκη Κορκίζογλου. Αυτή τη φορά θα έχει τον πατέρα – προπονητή μαζί του και οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει τους 8.000 βαθμούς. Θα είναι μεγάλη επιτυχία, ακόμα μεγαλύτερη αν κάνει δικό του και το πανελλήνιο ρεκόρ.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, ισχύει ο κανόνας: Όποιος κάνει ατομικό ρεκόρ είναι πετυχημένος. Όποιος σημειώσει ρεκόρ χρονιάς, έπιασε τουλάχιστον το στόχο της κορύφωσης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/