Πριν από λίγες μέρες, η βαδίστρια Χριστίνα Παπαδοπούλου προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στον ΣΕΓΑΣ για το bullying που δέχθηκε από συναθλήτριες της κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Όμως το θέμα έχει και συνέχεια με σοβαρές ευθύνες του ΣΕΓΑΣ καθώς προκύπτει ότι η Παπαδοπούλου έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων γιατί η ελληνική ομοσπονδία στίβου δε δήλωσε στη World Athletics τους κριτές του αγώνα των 5.000μ. Του ίδιου αγώνα που η αθλήτρια κατήγγειλε bullying αλλά κατάφερε να κερδίσει!
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε πολλά εθνικά πρωταθλήματα στίβου, οι ομοσπονδίες πρόσθεσαν εκτάκτως το αγώνισμα των 5000μ βάδην για να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία σε αθλητές και αθλήτριες τους να διεκδικήσουν μέσω του ranking την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο έπραξε και ο ΣΕΓΑΣ που όρισε τον αγώνα και έφερε και διεθνή κριτή που είναι προαπαιτούμενο για να αναγνωριστεί ο αγώνας. Τα 5000μ βάδην έγιναν, παρά το bullying που δέχθηκε η Παπαδοπούλου κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και να κάνει πολύ μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Με αυτήν την επίδοση η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου έμπαινε εντός 48αδας του ράνκινγκ και έπαιρνε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς από πριν ήταν γνωστό τι επίδοση χρειαζόταν για να τη συνδυάσει με τη νίκη στο πανελλήνιο. Ωστόσο, αν και αυτή έκανε την υπερπροσπάθεια της αγωνιζόμενη τραυματισμένη και δεχόμενη bullying (όπως κατήγγειλε επίσημα η ίδια) και έπιασε το στόχο της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πηγαίνει γιατί πολύ απλά ο ΣΕΓΑΣ δε δήλωσε τα ονόματα των κριτών στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (WA) όταν έστειλε τα αποτελέσματα. Έτσι η WA δεν αναγνώρισε την επίδοση της Παπαδοπούλου εντός διαδικασίας πρόκρισης και δεν την πέρασε στο ranking. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Να σημειωθεί ότι η Παπαδοπούλου ήταν η μόνη από όλους τους συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) στο αγώνισμα των 5000μ βάδην, που σημείωσε επίδοση πρόκρισης. Οι υπόλοιποι βαδιστές και βαδίστριες είτε έμειναν μακριά από την επίδοση που κυνηγούσαν, είτε ακυρώθηκαν και δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.
Η ανάλυση του στατιστικολόγου
Επειδή όλα θα πρέπει να επεξηγούνται, ο στατιστικολόγος του στίβου Δημήτρης Λυκούρας παρουσίασε τα πράγματα ακριβώς ως έχουν:
«Στις 30 Ιουνίου 2024 προστέθηκαν δυο αγώνες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδας στο αγώνισμα του βάδην ανδρων και γυναικών, ώστε οι Έλληνες αθλητές να βελτιώσουν το ranking τους και να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού 2024! Να σημειώσουμε ότι οι αγώνες ήταν εκτός πανελλήνιου πρωταθληματος αξιακά (όχι δηλαδή κατηγορίας Β) αλλά ανήκουν στην κατηγορία D. Φυσικά αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως που είχαν αθλητές και αθλήτριες στο αγώνισμα του βάδην κοντά στο όριο της τελικής 48αδας στο δρόμο για το Παρίσι 2024. Νικητρια του συγκεκριμένου αγώνα με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε η Χριστίνα Παπαδοπούλου σημειώνοντας τεράστιο ατομικό ρεκόρ με 21:09.72 (που αξιολογείται από την World Athletics με 1.135 βαθμούς). Ήταν με μεγάλη διαφορά η καλύτερη επίδοση καριέρας της Χριστίνας, αξιακά επόμενη επίδοση της είναι στους 1.105 βαθμούς από το 2021 στα 3000μ βάδην (στο ΣΕΦ). H εμφάνιση της αθλήτριας στο Βόλο έπρεπε να της επιφέρει 1.135 βαθμούς επίδοσης + 30 βαθμούς μπόνους D1 = 1.165 βαθμούς από το συγκεκριμένο αγώνισμα. Έως τις 25/06/2024 η βαθμολογία της Χριστινας Παπαδοπούλου ήταν η εξής παρακάτω: Είχε 1.112 βαθμούς ranking και βρισκόταν στην 54η θέση λίγες δηλαδή θέσεις από την 48η προνομιούχα θέση που εκείνη την στιγμή ήταν στους 1.127 βαθμούς (στις 30/06 ανέβηκε) Το ranking της αθλήτριας μας προέκυπτε ως εξής:
25 Μαΐου 1.095 βαθμούς
9 Ιουνίου 1.116 βαθμούς
17 Ιουνίου 1.125 βαθμούς
O μέσος όρος των 3 καλύτερων έως εκείνη στιγμή επιδόσεων της ήταν στους 1.112 βαθμούς. Σύμφωνα λοιπόν με την επίδοση που σημείωσε η αθλήτρια μας στο Βόλο, έπρεπε να προστεθεί μια βαθμολογία 1.165 βαθμών στη θέση έως τότε χειρότερης επίδοσης της από την 3αδα που ήταν οι 1.095 βαθμοί. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τους υπολογισμούς έπρεπε να έχει τα εξής παρακάτω:
30/06 1.165 βαθμοί (επίδοση που σημείωσε στο Βόλο)
17/06 1.125 βαθμοί
09/06 1.116 βαθμοί
O νέος μέσος όρος που προκύπτει από την νέα αυτή τριάδα είναι στους 1.135,33 βαθμούς (1.135). Το ranking στις 30/06 μετά την ολοκλήρωση όλων των αγώνων παγκοσμίως και την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων θα έπρεπε να βρει την Χριστίνα Παπαδοπούλου στην 44η θέση στο Road to Paris 2024 (δηλαδή τέσσερις θέσεις πάνω από την 48η προνομιούχα θέση). Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι και στο ranking που έγινε στις 30/6 αλλά και στην πρώτη ανανέωση του στις 7/7 -το ranking της αθλήτριας ήταν κολλημένο στους 1.112 βαθμούς δεν άλλαξε ούτε μισό βαθμό δηλαδή! Αυτό που το κάνει ακόμα πιο περίεργο είναι ότι η επίδοση φαίνεται αναγνωρισμένη στο site της Word Athletics εκεί φαίνεται και η βαθμολογία που πήρε στο αγωνιστικό κομμάτι 1.135 βαθμοί -αλλά παραμένει ακόμα και μετά την ανανέωση εκτος ranking!
Εδώ γεννιέται ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί κάναμε τους συγκεκριμένους αγώνες στο Βόλο αν στην τελική δεν θα μέτραγε στην βαθμολογία του World Athletics και ακόμα πιο σημαντική ερώτηση γιατί ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΕ! Είναι ένα ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί καθαρά τεχνικά από την ελληνική ή παγκόσμια ομοσπονδία στίβου».
Υπεραναλυτικός και σωστός ο στατιστικολόγος Δημήτρης Λυκούρας και η απάντηση στο ερώτημά του δόθηκε από το Sportsfeed. Όλα τα παραπάνω απαντούν και στο ερώτημα γιατί ο ΣΕΓΑΣ βαθμολογήθηκε φέτος από τον Χίλωνα και το υπουργείο αθλητισμού ως η χειρότερη από όλες τις ομοσπονδίες (πλην της ποδοσφαιρικής που δεν μπαίνει στη μέτρηση) στο κομμάτι της διακυβέρνησης. ΥΓ1. Με τον φοιτητή των ΣΕΦΑΑ που δεν έχει δίπλωμα προπονητή αλλά διαπιστεύεται ως ομοσπονδιακός στις διεθνείς διοργανώσεις και παίρνει και τις φόρμες της Εθνικής, θα ασχοληθούμε σε επόμενο ρεπορτάζ.