Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν θα έχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης. Δύο τελικοί, ένα όριο για το Ρίο και έξι πανελλήνια ρεκόρ είναι απολογισμός που δείχνει πρόοδο.
Οι Έλληνες κολυμβητές συνεχώς προοδεύουν και το αποδεικνύουν όχι μόνο με τους χρόνους τους στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο απολογισμός του παγκόσμιο πρωταθλήματος του Καζάν ήταν απόλυτα θετικός. Έξι πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν, τέσσερα σε ατομικά αγωνίσματα και δύο σε σκυτάλες, είχαμε δύο συμμετοχές σε τελικούς, συμμετοχές σε ημιτελικούς και ένα όριο για το Ρίο. Το πρόσημο λοιπόν είναι απόλυτα θετικός. Ο Στέφανος Δημητριάδης έκανε την αρχή στα ατομικά αγωνίσματα με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα και πρόκριση στον ημιτελικό του αγωνίσματος, στο οποίο θα τον δούμε να πέφτει και το επόμενο καλοκαίρι στο Ρίο. Ο Ανδρέας Βαζαίος εντυπωσίασε τόσο με την παρουσία του στη σκυτάλη των 4Χ100μ. ελεύθερο και τον χρόνο του στο δικό του 100άρι όσο φυσικά και στα 200μ. μ. ατομική. Νέο πανελλήνιο ρεκόρ, πρόκριση στον ημιτελικό και πολλές υποσχέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για τους οποίους έχει πιάσει όριο στο αγώνισμα αυτό. Στον ημιτελικό των 50μ. ελεύθερο προκρίθηκε και ο Οδυσσέας Μελαδίνης, καταφέρνοντας μάλιστα από τη 16η θέση που είχε, να καταταγεί 14ος μετά τους ημιτελικούς, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ και δείχνοντας κυρίως στον εαυτό του, ότι μπορεί και πιο γρήγορα.
Και πάμε στους δύο των τελικών. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ απλά επιβεβαίωσε ότι είναι κολυμβητής παγκόσμιας κλάσης, που έχει προφανώς πολλές πιθανότητες να γίνει ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που θα προκριθεί σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο 50άρι, στο οποίο μέσα σε ένα χρόνο κατέβηκε 11 εκατοστά του δευτερολέπτου (21.85 από 21.96) κι φυσικά φέτος, βάσει προγράμματος λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, θα κάνει περισσότερους αγώνες σε 50άρα πισίνα, οπότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η Νόρα Δράκου προκάλεσε ίσως τα μεγαλύτερα χαμόγελα με τις εμφανίσεις της. Ο λόγος ήταν ότι από την παρουσία της στο Καζάν φαίνεται πως άφησε οριστικά πίσω της, χωρίς κανένα ενθύμιο, το χειρουργείο στον ώμο της και έχει επιστρέψει ακόμα πιο δυνατή. Ο τελικός στα 50μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στα 50μ. ελεύθερο συνθέτουν έναν ιδανικό απολογισμό για την πατρινή κολυμβήτρια.
Αν ο Απόστολος Χρήστου δεν στεκόταν άτυχος με μία εμπύρετη ίωση που το ταλαιπώρησε, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε κι άλλο όριο για το Ρίο, ενώ στο ζενίθ των επιδόσεών της δεν έφτασε η Άννα Ντουντουνάκη, που έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει όριο για τους Ολυμπιακούς. Όσοι δεν έπιασαν όρια, αφού πάρουν κάποιες ανάσες αυτές τις μέρες και ξεκουραστούν, θα έχουν όλο το χρόνο να κυνηγήσουν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε και τις σκυτάλες, με τα δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών και τα 4Χ100μ. μ. ομαδική γυναικών, που μπορεί μεν να μην εξασφάλισαν θέση στη 12άδα και πρόκριση Ρίο αλλά σίγουρα οι 14οι καλύτεροι χρόνοι στον κόσμο και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθούν αρκετοί ακόμα και αν δεν βελτιωθούν στην πορεία. Καταλήγοντας, η πρόοδος των Ελλήνων κολυμβητών είναι εμφανείς. Μιλούν οι χρόνοι γι’ αυτό και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες για τα παιδιά και τους γονείς τους. Το ελάχιστο που πρέπει να τους παράσχει η ελληνική πολιτεία είναι ανοιχτά και ζεστά κολυμβητήρια. Είναι τόσο τεράστιο;