Στην τελική ευθεία της εφαρμογής του νέου συστήματος πρόκρισης στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που καταργεί τα όρια και βασίζεται στις κατατάξεις βρίσκεται η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου.
Θέλοντας να αφήσει το στίγμα του ο πρόεδρος της ΕΑΑ, Σβέιν Άρνε Χάνσεν επιδιώκει να εφαρμόσει καινοτομίες οι οποίες κατά την άποψη του, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΑ, θα βοηθήσουν τον στίβο.
Μία από αυτές είναι η πρόκριση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέσω κατάταξης και όχι μέσω ορίων. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε στη Λωζάνη, στην οποία το παρών έδωσε και ο Περικλής Ιακωβάκης ως εκπρόσωπος των αθλητών.
Η απόφαση είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, ποιοι θα είναι οι αγώνες που θα δίνουν τους βαθμούς, ενώ τέθηκε και το θέμα των αθλητών ή αθλητριών που ενδεχομένως να χάνουν μεγάλο διάστημα (και βαθμούς) λόγω τραυματισμού. Να σημειωθεί ότι στα δυναμικά αθλήματα, όπως το τζούντο, το τάεκβοντο και η άρση βαρών οι προκρίσεις σε όλες τις διοργανώσεις γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Την κατάταξη που προκύπτει από τους βαθμολογημένους αγώνες που συμμετέχουν οι αθλητές ολόκληρο το χρόνο.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΑΑ θέλει να ενισχύσει τις δικές της διοργανώσεις, υποχρεώνοντας τα μεγάλα ονόματα να συμμετέχουν στα δικά της γκραν πρι, όπως ακριβώς κάνουν και στα ντάιαμοντ λιγκ, με τη διαφορά ότι στα μίτινγκ της IAAF το διακύβευμα είναι οικονομικό. Επίσης τίθεται ζήτημα και κατά πόσο μια εθνική ομοσπονδία μπορεί να στηρίξει οικονομικά τόσα πολλά ταξίδια για τους αθλητές και τις αθλήτριες της.
Όλα τα αυτά τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος, αναλύθηκαν και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.
Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των ευρωπαϊκών ρεκόρ. Μετά από την πρόταση του προέδρου της AIPS (παγκόσμια ομοσπονδία αθλητικού Τύπου), ο Σβέιν Άρνε Χάνσεν ζήτησε να επανεξεταστούν όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ και όσα θεωρούνται ύποπτα να καταργηθούν. Βέβαια θα φτάσουμε στο παράλογο σημείο, να υπάρχουν διαφορετικά παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ προερχόμενα από την Ευρώπη, καθώς η IAAF έχει απορρίψει (όπως και το σύνολο των αθλητών) την πρόταση του μηδενισμού των ορίων.