Το ελληνικό χάντμπολ έχει πολλές ελλείψεις, αλλά αυτή της στατιστικής είναι η πιο κραυγαλέα και δυστυχώς ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται
του Ηλία Τάταλα
[email protected]
Σε όλα τα σπορ η στατιστική αποτελεί ένα επιστημονικό εργαλείο το οποίο βοηθά στην πρόοδο του αθλήματος. Αποτελεί ένα πολύτιμο σύμβουλο του προπονητή, συνεισφέρει ακόμη και ως κίνητρο στην ατομική βελτίωση των αθλητών, αλλά και στην ενημέρωση των φιλάθλων, των δημοσιογράφων και όσων ασχολούνται απ’ οποιοδήποτε πόστο με το άθλημα, ώστε να υπάρχει σωστή και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.
Στο σύγχρονο χάντμπολ δεν αρκεί π.χ. να λες ότι αυτός ήταν καλός επειδή έβαλε 6-7 γκολ. Σε πόσες προσπάθειες; Με πόσα πέναλτι; Τι έκανε στην άμυνα; Ποιες ήταν οι επιδόσεις του σε φάουλ; Πόσα πέναλτι κέρδισε, πόσες ασίστ έδωσε, πόσα κλεψίματα και μπλοκ είχε, τι ποσοστό βγάζει στους αιφνιδιασμούς, πόσα δίλεπτα δέχεται ανά αγώνα; Πόσες αποκρούσεις είχε ο τερματοφύλακας, πόσα σουτ έβγαλε από τα έξι μέτρα; Από που σκοράρει;
Είναι πραγματικά αδιανόητη η έλλειψη της στατιστικής στο ελληνικό χάντμπολ, όχι μόνο τώρα, αλλά και τότε που στο άθλημα υπήρχαν σαφώς περισσότερα χρήματα. Ζούμε όμως στο παρόν και με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε.
Η ειδικότητα του στατιστικολόγου κερδίζει διαρκώς έδαφος στον ελληνικό αθλητισμό. Στο βόλεϊ, που είναι πιο κοντά στο χάντμπολ αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα οι ομάδες δέχθηκαν αυτό το επιπλέον έξοδο, όπως δέχονται το έξοδο του βοηθού προπονητή ή του φυσιοθεραπευτή. Επίσης, με ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ετησίως οι ομάδες νοικιάζουν ένα πλήρες στατιστικό πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και live score.
Στο χάντμπολ ούτε καν γίνεται κουβέντα. Όταν φτάσει το φύλλο αγώνα στην ΟΧΕ, η υπάλληλος θα ενημερώσει συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες (π.χ. γκολ παικτών, συμμετοχές, γκολ υπέρ – γκολ κατά των ομάδων) δύο – τρεις μέρες μετά τον αγώνα. Παράλληλα, οι προπονητές καλούνται να επιλέξουν τον πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής χωρίς να έχουν την παραμικρή εικόνα από τα υπόλοιπα ματς. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας δηλαδή…
Σε κάποιες ομάδες, όπως είναι π.χ. ο Διομήδης Άργους, κρατούν τα στατιστικά όλων των παικτών τους και μπορούν να έχουν μία πλήρη εικόνα της ομάδας τους. Στις περισσότερες ομάδες, όμως, αυτό δεν συμβαίνει (όπως δυστυχώς δεν υπάρχουν και άλλα βασικά).
Μία φθηνή λύση θα ήταν να εκπαιδευτούν τα στελέχη της γραμματείας και μέσω προγράμματος να ανεβαίνει η εξέλιξη του αγώνα και η στατιστική σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. Μία άλλη λύση θα ήταν να υποχρεώνεται η κάθε ομάδα να δίνει το στατιστικό φύλλο της από κάθε αναμέτρηση. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με στατιστικολόγους, έστω ο ίδιος ο σύνδεσμος των προπονητών θα μπορούσε να εκπαιδεύσει τα μέλη του πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε τουλάχιστον οι βοηθοί προπονητές κάθε ομάδας να κρατούν στατιστική. Λύσεις και προτάσεις μπορεί να προσθέσει ο καθένας, κυρίως όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν την αναγκαιότητα της στατιστικής προκειμένου να κάνει ένα βήμα μπροστά το άθλημα στη χώρα μας.