Σε κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα υπάρχουν αθλητές των οποίων οι διακρίσεις αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το θέαμα που θα μας χαρίσουν. Η διοργάνωση της Βουδαπέστης δε θα υπολείπεται σε μεγάλα αστέρια και ένας από τους λόγους είναι η παρουσία της Σάρα Σέστρεμ.
του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]
Λίγες ημέρες πριν μπει στο 24ο έτος της ηλικίας της η Σουηδέζα θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τη συγκομιδή των χρυσών μεταλλίων. Μετράει τέσσερα συνολικά (όλα στην πεταλούδα) από τα πρωταθλήματα του 2009, 2013 και 2015 αλλά κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει για το βάθρο και στο ελεύθερο. Άλλωστε πώς μπορείς να το κάνεις αυτό για μία αθλήτρια που έχει ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στα 200μ. και χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο; Αλλά αυτά τα μετάλλια δεν ήταν τα μοναδικά που κατέκτησε στο Ρίο. Το χρυσό στα 100μ. πεταλούδα την ανέδειξε ως την πρώτη Σουηδέζα που νίκησε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κολύμβηση. Ένας πολύ τιμιτικός τίτλος αν ληφθεί υπόψιν πως αυτό δεν το έχει καταφέρει ούτε η εμβληματική Τερέσα Άλσχαμαρ η οποία με τη συμμετοχή της στο Ρίο έγινε η πρώτη κολυμβήτρια και η τρίτη αθλήτρια στην ιστορία που έφτασε τις έξι παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Σέστρεμ ήταν πιο μικρή σε σχέση με την Άλσχαμαρ όταν κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο σε σημαντική διοργάνωση. Το 2008 σε ηλικία 14 ετών τερμάτισε πρώτη στα 100μ. πεταλούδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Εκείνη η νίκη έβαλε από τη μία στιγμή στην άλλη ένα μικρό κορίτσι στον κόσμο των ενηλίκων. Θυμάμαι που αναρωτιόμουν πώς θα μπορέσουμε να το χειριστούμε και πως αν το κάνουμε λάθος, εκείνο το χρυσό μπορεί να καταστρέψει τη ζωή της», αναφέρει σήμερα στην ιστοσελίδα της FINA ο Καρλ Τζένερ που οδήγησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις επιτυχίες την Σέστρεμ. Φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολη υπόθεση για μία 14χρονη κοπέλα. Κατετάγη 27η στα 100μ. πεταλούδα αλλά τον επόμενο χρόνο νίκησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Στο Λονδίνο το 2012 φάνταζε ως υποψήφια για μετάλλιο αλλά λίγο πριν τους αγώνες υπέφερε από αμυγδαλίτιδα. Κατέλαβε την τέταρτη θέση και αυτό την απογοήτευσε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο το 2013, με την ίδια να δηλώνει αργότερα πως «δεν έχω κλάψει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ από χαρά». Μετά τη Βαρκελώνη έβαλε στο πρόγραμμά της το ελεύθερο και δεν το μετάνιωσε καθόλου. Στο παγκόσμιο 25άρας του 2014 τερματίζει πρώτη στα 200μ. ελεύθερο σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Πριν από αυτό, είχε νικήσει στο 100άρι στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου. Η Σέστρεμ έμοιαζε ασταμάτητη οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη που στο Καζάν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε 50μ. και 100μ. πεταλούδα (με παγκόσμιο ρεκόρ σε ημιτελικό και τελικό στο 100άρι), ασημένια πρωταθλήτρια στα 100μ. ελεύθερο και χάλκινη στα 50μ. Στο επερχόμενο παγκόσμιο θα έχει την ευκαιρία να λάμψει για άλλη μία φορά, όπως ακριβώς λάμπουν και τα χρυσά που κερδίζει. Προερχόμενη από μία χώρα που έχει μάθει να λατρεύει τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, μπορεί η Σέστρεμ να μην καταφέρει να ξεπεράσει τη δημοφιλία του αλλά σίγουρα θα έχει τη φανατική συμπαράσταση των συμπατριωτών της το καλοκαίρι στη Βουδαπέστη στο δρόμο για το πέμπτο χρυσό μετάλλιο.