Η διαβούλευση για το νόμο Αυγενάκη ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και το αθλητικό νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Sportsfeed θα υπάρξουν προσαρμογές στο σχέδιο νόμου που προκύπτουν από τις προτάσεις που έγιναν στη διαβούλευση, αλλά και το νομικό επιτελείο του υφυπουργείο και αφορούν άρθρα του υπό ψήφιση νόμου. Όχι νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί. Δηλαδή, αυτό όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο νόμος Αυγενάκη που ψηφίστηκε από τη βουλή (με τη στηριξη και του ΚΙΝΑΛ) και αφορά στις αθλητικές ομοσπονδίες.
Προς απογοήτευση κάποιων, τα όρια ηλικίας παραμένουν όπως επίσης οι θητείες αλλά και η αναδρομικότητα. Πρόκειται για νόμο που (επαναλαμβάνουμε) ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο (στις 16/11)
Τι είχε ψηφιστεί τότε:
- Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
- Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.
- Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Τι ακολούθησε από τότε:
Ενώ την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος, οι θιγόμενοι ομοσπονδιάρχες είχαν τονίσει ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία τέτοια κίνηση. Εννέα μήνες αργότερα, οι ομοσπονδιάρχες ΕΟΚ, ΣΕΓΑΣ, ΚΟΕ και ΕΙΟ συν τον Ισίδορο Κούβελο (ιππασία), εκδίδουν ανακοινώσεις, στέλνουν επιστολές σε σωματεία, επισκέπτονται πολιτικούς αρχηγούς και η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εκδίδει ψήφισμα. Επί της ουσίας… μηδέν.
Απόλυτη στήριξη από Μητσοτάκη – υπουργικό συμβούλιο
Καθ’ όλη διάρκεια της διαδικασίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε την απόλυτη στήριξη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed, ήταν αυτός που έβαλε μπρος τη μεταρρύθμιση στον ελληνικό αθλητισμό και την εμπιστεύθηκε στο στενό του συνεργάτη, Λευτέρη Αυγενάκη. Λογική ήταν και η στήριξη από το υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε το νομοσχέδιο καθώς, επανελαμβάνουμε, αποτελούσε τη βούληση του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όσοι επιχείρησαν να παρακάμψουν τον υφυπουργό αθλητισμού και μέσω του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να φτάσουν στο πρωθυπουργό έπεφταν… σκόπελο.
Η διαδικασία των εκλογών
Αυτό που μένει να δούμε πλέον από το νομοσχέδιο του Αυγενάκη, όσον αφορά τις αθλητικές ομοσπονδίες, είναι η εκλογική διαδικασία. Θεωρείται βέβαιο πως ο πρόεδρος θα ψηφίζεται χωριστά από το συμβούλιο. Επίσης οι εκλογές θα γίνουν στις κατά τόπους ενώσεις και όχι κεντρικά. Σίγουρα θα υπάρχει παντού δικαστικός εκπρόσωπος και θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα σωματεία του μητρώου.
Υπομονή λίγες μέρες, όταν το νομοσχέδιο θα πάει στη βουλή για ψήφιση και θα έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό αθλητισμό.