Connect with us

STORY

Τα 10 + 1 πρόσωπα που ξεχώρισαν παγκοσμίως το 2023

Published

on

Το 2023 ήταν μία αθλητική χρονιά που είδαμε τρομερές εμφανίσεις σε πολλά αγωνίσματα και ίσως αργήσουμε να βιώσουμε κάτι ανάλογο σύντομα. Αθλητές και αθλήτριες έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στα βιβλία της ιστορίας και εθνικές ομάδες που περίμεναν πολλά χρόνια την μεγάλη διάκριση ήρθε επιτέλους η στιγμή να βιώσουν τον θρίαμβο.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Μόλι Ο’ Κάλαχαν (Αυστραλία) – κολύμβηση

Η 19χρονη κολυμβήτρια μας έδειχνε από πέρσι τις άγριες διαθέσεις της αλλά δεν περιμέναμε να έχει τόση μεγάλη βελτίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως στα 200μ ελεύθερο. Η Ο’ Κάλαχαν ταξίδεψε στην Φουκουόκα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ως η κάτοχος του τίτλου στα 100μ ελεύθερο και με ατομικό ρεκόρ στο 200άρι 1:53.83. Στον τελικό του αγωνίσματος αυτού κολύμπησε σε 1:52.85 όχι απλά για να συνθλίψει το δικό της ρεκόρ και να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά και για να καταρρίψει το παλαιότερο παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών. Το ρεκόρ αυτό άνηκε στην θρυλική Φεντερίκα Πελεγκρίνι από το παγκόσμιο της Ρώμης το 2009 με επίδοση 1:52.98 και αφού την έσβησε από το βιβλίο των ρεκόρ η Αυστραλέζα, η κληρονομιά της πέρασε στην ιστορία. Η Ο’ Κάλαχαν έγινε μάλιστα και η πρώτη κολυμβήτρια που κάνει το νταμπλ στα 100μ και 200μ ελεύθερο στο ίδιο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) – κολύμβηση

Ακόμα ένας κολυμβητής σε αυτή την λίστα είναι ο Λεόν Μαρσάν. Η γαλλική «τορπίλη» την πρώτη μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φουκουόκα έριξε το τελευταίο εναπομείναν παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Φελπς. Στον τελικό των 400μ μεικτή ο Μαρσάν τερμάτισε σχεδόν 4 δευτερόλεπτα νωρίτερα από κάθε του αντίπαλο και με χρόνο 4:02.50 διέλυσε το 4:03.84 που κρατούσε ο Φελπς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών βρισκόταν στο κολυμβητήριο της Μαρίν Μέσε και αμέσως τον αποθέωσε.

Σιμόν Μπάιλς (ΗΠΑ) – ενόργανη

The queen is back. Η Σιμόν Μπάιλς έβαλε στόχο να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και να κυνηγήσει την τρίτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σπουδαιότερη Αμερικανίδα που έχει περάσει από την ενόργανη γυμναστική αγωνίστηκε το φθινόπωρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αμβέρσας, εκεί όπου κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στο ομαδικό, το σύνθετο ατομικό, τη δοκό ισορροπίας και τις ασκήσεις εδάφους και ένα αργυρό στο άλμα. Ήταν η πρώτη της μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το πρώτο της παγκόσμιο μετά το 2019.

Κέλβιν Κίπτουμ (Κένυα) – στίβος

Η κυριαρχία του Έλιουντ Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο αμφισβητείται πλέον και για αυτό ευθύνεται ο Κέλβιν Κίπτουμ. Ο 24χρονος Κενυάτης κέρδισε τον πρώτο του μέιτζορ μαραθώνιο στο Λονδίνο όταν πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού σε 2:01:25. Τον αγώνα όμως που έκανε στο Σικάγο δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Ήταν και πάλι πρώτος αλλά η επιδοση του ήταν αυτή που ξεχώρισε. Με το 2:00:35 κατέρριψε το ρεκόρ του Κιπτσόγκε, που είχε θέσει με 2:01:09 το 2022 στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνο να γίνει ο πρώτος δρομέας κάτω από τις δύο ώρες.

Φέιθ Κιπγιέγκον (Κένυα) – στίβος

Φέτος ήταν μεγάλη χαρά να βλέπεις την Φέιθ Κιπγιέγκον να αγωνίζεται. Η Κενυάτισσα με το χαμόγελο πάντα στα χείλη έμεινε αήττητη εντός σταδίου είτε μιλάμε για τα 1.500μ είτε για τα 5.000μ. Κατέρριψε τρία παγκόσμια ρεκόρ, ένα στο μίλι, ένα στο 1500άρι και ένα στο 5άρι και έκανε το νταμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης στα 1.500μ/5.000μ. Δείχνει έτοιμη να παλέψει για το τρίτο της διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι και ίσως την δούμε και στο βάθρο ενός ακόμα αγωνίσματος.

Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) – τένις

Αν και έφτασε τα 36 του χρόνια ο Νόλε συνεχίζει να γράφει ιστορία με ποικίλους τρόπους. Μέσα στο 2023 κατάφερε να βρίσκεται στο Νο1 για 405 εβδομάδες κατά την διάρκεια 13 χρόνων και ολοκληρώνει το έτος ως Νο1 για όγδοη φορά στην καριέρα του. Μετά τη νίκη του στο αυστραλιανό όπεν, το Ρολάντ Γκαρός και το αμερικανικό όπεν έφτασε τα 24 γκραμ σλαμ, τα περισσότερα από κάθε άλλο αθλητή, αφού προσπέρασε τον Ράφαελ Ναδάλ (Ισπανία) που είχε 22. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ήταν 25 για τον Τζόκοβιτς, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Γουίμπλεντον από τον 20χρονο Κάρλος Αλκαράθ. Για πολλούς πλέον είναι ο κορυφαίος τενίστας που έχει περάσει από το άθλημα.

Ντένις Σρούντερ, εθνική Γερμανίας – μπάσκετ

Μπορεί τα πάντσερ στο ποδόσφαιρο να τα βρίσκουν σκούρα την τελευταία πενταετία, αλλά παραδόξως στο μπάσκετ είχαν φέτος την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ μας έδειξε το ταλέντο που διαθέτει το 2022 όταν και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωμπάσκετ αλλά φέτος κατέκτησαν την κορυφή στην μεγαλύτερη διοργάνωση. Ο Ντένις Σρούντερ, που αναδείχθηκε MVP του μουντομπάσκετ, οδήγησε την Γερμανία στον τελικό και κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία της, σημειώνοντας μάλιστα και τους περισσότερους πόντους του παιχνιδιού (28). Η αντίπαλός της Σερβία των δύο παγκόσμιων τίτλων το 1998 και το 2002 αρκέστηκε στην δεύτερη θέση με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται σε 83-77.

Μικέιλα Σίφριν (ΗΠΑ) – αλπικό σκι

Η 28χρονη Αμερικανίδα κατέκτησε φέτος το έβδομο χρυσό μετάλλιο της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα έπειτα από την επικράτηση της στο γιγαντιαίο σλάλομ στο πρωτάθλημα του Κουρσουβέλ στην Γαλλία. Την ίδια χρονιά έγινε η σκιέρ είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες με τις περισσότερες νίκες σε παγκόσμια κύπελλα, φτάνοντας τις 88. Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στον Ίνγκεμαρ Στένμαρκ (Σουηδία) με 86. Ο ίδιος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από το κατόρθωμα της Σίφριν και σε συνέντευξή του την αποθέωσε: «Είναι πολύ καλύτερη από ότι ήμουν εγώ. Δεν γίνεται να συγκριθούμε. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ήμουν τόσο καλός σε τόσα πολλά αγωνίσματα όση εκείνη».

Τέντι Ρινέρ (Γαλλία) – τζούντο

Οι Γάλλοι έχουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ράγκμπι, αλλά όταν μιλάμε για ατομικά αγωνίσματα τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό είναι η ποδηλασία και το τζούντο. Και όταν μιλάμε για τζούντο δεν γίνεται να μην σκεφτούμε τον Τέντι Ρινέρ, ο οποίος ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα γίνουν μέσα στο σπίτι του και θέλει το τρίτο χρυσό της καριέρας του. Φέτος ο 34χρονος έκανε μια καλή πρόβα, κερδίζοντας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το 11ο ατομικό χρυσό του μετάλλιο (12ο συνολικά μαζί με ένα ομαδικό), ένα επίτευγμα που δεν έχει γίνει από κανέναν άλλον ή άλλη τζουντόκα.

Αχμέντ Ταζουντίνοφ (Μπαχρέιν) – πάλη

To 2022 o Αχμέντ Ταζουντίνοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Νταγκεστάν και αγωνιζόταν για την Ρωσία άλλαξε αθλητική υπηκοότητα και ξεκίνησε να εκπροσωπεί το Μπαχρέιν. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου για να φτάσει στον τελικό και να κερδίσει τελικά το χρυσό μετάλλιο στα 20 του χρόνια, απέκλεισε στα προκριματικά τον Κάιλ Σνάιντερ (ΗΠΑ) που είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2016 και αργυρός του 2021 και ο οποίος έχει και τρεις παγκόσμιους τίτλους και στα ημιτελικά τον ανίκητο Αμπντουλρασίντ Σαντουλάεφ (Ρωσία), δύο τεράστιες μορφές στην κατηγορία +97κ. Στον τελικό νίκησε τον επίσης Ρώσο από το Νταγκεστάν που όμως αγωνίζεται για το Αζερμπαϊτζάν, Μαγκομεντκάν Μαγκομέντοφ, ο οποίος είναι πρωταθλητής Ευρώπης του 2022 και τρίτος στο παγκόσμιο της ίδιας χρονιάς. Τι άλλο να κάνει στα 20 του χρόνια ο Ταζουντίνοφ που ήδη θεωρείται το Νο1 φαβορί για το χρυσό στο Παρίσι, σε μια κατηγορία που αγωνίζονται… κολοσσοί του αθλήματος.

Μελίσα Βάργκας, εθνική Τουρκίας – βόλεϊ

Μία ομάδα που έκανε φέτος την έκπληξη ήταν αυτή της γυναικείας εθνικής ομάδα βόλεϊ της Τουρκίας. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε σε Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία και Ιταλία, οι 16 Τουρκάλες και η απίθανη πρώην Κουβανή Μελίσα Βάργκας (παγκόσμια σούπερ σταρ πλέον η 24χρονη) έκλεψαν την παράσταση, κατακτώντας τον πρώτο τους τίτλο έπειτα από 16 συμμετοχές. Άλλες δύο φορές είχε καταφέρει η Τουρκία να φτάσει στον τελικό (2003, 2019), αλλά η Πολωνία την μία φορά και η Σερβία την δεύτερη, δεν της επέτρεψαν να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Αυτό άλλαξε φέτος όταν στον τελικό η Τουρκία πήρε την ρεβάνς από την Σερβία και με 3-2 στα σετ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr