Από τις 15 Ιανουαρίου, στη Ντόχα του Κατάρ, τα φώτα θα είναι στραμμένα επάνω τους. Είναι τα αστέρια του παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ.
του Ηλία Τάταλα
[email protected]
Σπουδαίοι αθλητές που έχουν ξεχωρίσει με τα κατορθώματά τους θα λάμψουν στην κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς. Το Sportsfeed ξεχωρίζει το top-10 των αστεριών.
Νικολά Καραμπάτιτς (Γαλλία) Ο άνθρωπος των τίτλων, ο κορυφαίος του πλανήτη για το 2014 θα καθοδηγήσει τη Γαλλία, που πριν την έναρξη της διοργάνωσης θεωρείται φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Έχοντας ξεπεράσει τους 40 τίτλους σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, ο πλέι μέικερ των τρικολόρ είναι η πλέον εμβληματική φιγούρα του παγκοσμίου, στα 31 χρόνια του.
Ντομαγκόι Ντούβνιακ (Κροατία) Το 2009 η μεταγραφή του από την Ζάγκρεμπ στο Αμβούργο σόκαρε τον κόσμο του χάντμπολ, καθώς κόστισε το ποσό ρεκόρ των 3,35 εκατομμυρίων ευρώ και ήταν η ακριβότερη της ιστορίας. Ο 26χρονος πλέι μέικερ του Κιέλου, πέρσι αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του πλανήτη, αλλά αυτό που του λείπει είναι ένα χρυσό μετάλλιο με την Κροατία σε μεγάλη διοργάνωση, αφού μέχρι τώρα μετράει τρία ασημένια (ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 2010, 2012, παγκόσμιο 2009) και τρία χάλκινα (Ολυμπιακοί 2012, παγκόσμιο 2013, ευρωπαϊκό 2012).
Μίκελ Χάνσεν (Δανία) Στα 27 του θεωρείται ως ο καλύτερος αριστερός ίντερ στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ο περιφερειακός της Παρί, αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής του πλανήτη το 2011 και θα προσπαθήσει να δώσει στο δανέζικο χάντμπολ αυτό που του λείπει από το 1938 μέχρι σήμερα. Ένα χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στα δύο προηγούμενα παγκόσμια, περιορίστηκε στο ασημένιο…
Κιρίλ Λαζάροφ (ΠΓΔΜ) Όταν παίζει για τα Σκόπια, ο περιφερειακός της Μπαρτσελόνα αναγκάζεται να είναι μία ομάδα μόνος του. Το 2009 έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας 92 γκολ στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ το 2012 σκόραρε 61 γκολ σε επτά αγώνες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Ζιλέν Αγκουιναγκάλντε (Ισπανία) Θεωρείται ο καλύτερος πίβοτ του κόσμου σήμερα, Η οικονομική κρίση στο ισπανικό χάντμπολ τον έστειλε να παίζει στην Πολωνία, για λογαριασμό της Κίελσε. Ψηφίστηκε στην καλύτερη επτάδα του κόσμου για το 2014. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική στην προσπάθεια της Ισπανίας να διατηρήσει τα σκήπτρα που κέρδισε το 2013.
Γκούντγιον Βάλουρ Σίγκουρντσον (Ισλανδία) Στα 35 του παραμένει διαχρονική αξία για το παγκόσμιο χάντμπολ. Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του 2008, με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα κατάφερε να αναδειχθεί καλύτερος αριστερός εξτρέμ για το 2014. Σε αυτόν θα βασιστούν οι Ισλανδοί στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στις 8 κορυφαίες ομάδες του κόσμου, μετά τη 12η θέση του 2013.
Φιλίπ Γίχα (Τσεχία) Οι Τσέχοι επιστρέφουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το 2007 και έχουν ηγέτη τον καλύτερο χαντμπολίστα του κόσμου για το 2010. Ο αριστερός ίντερ του Κιέλου είναι το κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος της παρουσίας στους «16» και όπως λένε οι ειδικοί «αν ο Γίχα είναι σε φόρμα, η Τσεχία μπορεί για το κάτι παραπάνω».
Νίκλας Λαντίν (Δανία) Με ύψος 2 μέτρα και βάρος 100 κιλά ο 26χρονος γκολκίπερ της Ρέιν Νέκαρ Λόβεν καλύπτει εξαιρετικά την εστία των Δανών. Αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου για το 2014 και όταν βρίσκεται σε καλή μέρα οι Δανοί είναι ανίκητοι.
Τόμπιας Καρλσον (Σουηδία) Θα καταφέρουν οι Σουηδοί να επιστρέψουν στα μετάλλια για πρώτη φορά από το 2001 και έπειτα; Αν το πετύχουν σίγουρα θα είναι λόγω της πολύ δυνατής άμυνάς τους και εκ των πρωταγωνιστών θα είναι ο πίβοτ της Φλένσμπουργκ και αρχηγός της Σουηδίας, που αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός του πλανήτη για το 2014.
Ντανιέλ Ναρκίς (Γαλλία) Το παρατσούκλι του παραμένει «Air France», καθώς ακόμη και στα 35 του έχει εκπληκτικές αλτικές ικανότητες που του επιτρέπουν να υπερπηδά τις αντίπαλες άμυνες. Καλύτερος παίκτης του κόσμου το 2012, ξεκίνησε τη συλλογή χρυσών μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα πριν 14 χρόνια, το 2001. Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του και θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει με τη Γαλλία στην κορυφή.
• Στη λίστα με τα αστέρια της διοργάνωσης ίσως να έχουν θέση ακόμη…20 μεγάλοι παίκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους αποθεώσουμε όλους, από τις 15 Ιανουαρίου και έπειτα…