Με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και την ευχή η εκλογή του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία, έκλεισε η τελετή έναρξης της 144η συνόδου της ΔΟΕ που μεταφέρεται και πάλι στο υπερπολυτελές resort στην Πύλο της Μεσσηνίας.
Τόσο ο ΠτΔ όσο και ο Έλληνας «αθάνατος» Σπύρος Καπράλος, στις ομιλίες τους ζήτησαν από τη ΔΟΕ να καθιερωθεί η Αρχαία Ολυμπία ως έδρα της εκλογής του προέδρου. Ωστόσο, αν και φέτος η εκλογή θα γίνει στην Ελλάδα, επιλέχθηκε ένα παραθαλάσσιο resort, 100χλμ νότια της Αρχαίας Ολυμπίας. «Σας καλωσορίζω στην Αρχαία Ολυμπία, στην πανέμορφη και ιστορική αυτή γωνιά της δυτικής Πελοποννήσου. Στον τόπο που ξεχώρισε ως το σπουδαιότερο πανελλήνιο θρησκευτικό, πολιτικό και αθλητικό κέντρο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Από εδώ πήγασαν τα ιδεώδη του σημερινού Ολυμπιακού κινήματος και εδώ υπηρετήθηκαν επί σχεδόν 1200 χρόνια, όσα δηλαδή τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εδώ όπου μετατράπηκε για πρώτη φορά σε πράξη η Εκεχειρία και άναψε η φλόγα του Ολυμπισμού. Η επιλογή να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της συνόδου της ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έχει βαθιά ιστορική, πολιτιστική και συμβολική απήχηση. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ΔΟΕ στις ιδρυτικές της αξίες, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχειας στο Ολυμπιακό κίνημα και την αναγνώριση του ρόλου που παίζει ακόμα στις μέρες μας η Ολυμπιακή Παιδεία. Παράλληλα, ενισχύει το ρόλο της ως θεματοφύλακα της Ολυμπιακής κληρονομιάς και εξυπηρετεί την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αποστολής της ΔΟΕ, τονίζοντας την ανάγκη μετάδοσης των ιστορικών και φιλοσοφικών βάσεων του Ολυμπισμού στις νέες γενιές ηγετών και αθλητών. Βρισκόμαστε ακριβώς εδώ, στο πνευματικό αυτό κέντρο του Ολυμπισμού, δίπλα στον Αλφειό ποταμό και κάτω από τον Κρόνιο λόφο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν τα ιδανικά της ειρήνης, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να τολμήσω να εκφράσω μια σκέψη ως ευχή. Μια πρόταση, θα έλεγα, προς τα αξιότιμα Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Γιατί να μην καθιερωθεί, ως σπονδή στον χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εκλογή κάθε φορά του νέου Προέδρου της ΔΟΕ να πραγματοποιείται εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία! Καθώς ο συμβολισμός που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία, ως ιερή γενέτειρα και αιώνια ψυχή του Ολυμπιακού Κινήματος, ταιριάζει απόλυτα με το πολύπλευρο πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό και ανθρωπιστικό έργο που αναλαμβάνει κάθε φορά ο επικεφαλής της ΔΟΕ, θα συμβάλατε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πιστή μεταλαμπάδευση της ολυμπιακής κληρονομιάς.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τον απερχόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ, για την πολύτιμη προσφορά του. Αναμφίβολα, η θητεία του υπήρξε γεμάτη από προκλήσεις πάσης φύσεως, τις οποίες, ωστόσο, αντιμετώπισε με σθένος και αποφασιστικότητα. Η, κατά γενική ομολογία, άρτια διοργάνωση των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και η ιστορική απόφαση της δημιουργίας της “Refugee Team”, που συμμετέχει πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητη ομάδα αθλητών, μαζί με άλλες αποφάσεις που επίσης στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η εισαγωγή νέων και αυστηρών προϋποθέσεων για την ανάληψη και τη διεξαγωγή των Αγώνων, συνιστούν σημαντική παρακαταθήκη. Θέλω να επαναβεβαιώσω πως η υποστήριξή μας στο νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα παραμείνει σταθερή και αδιαμφισβήτητη, λειτουργώντας ως αρωγοί στο έργο του για τη διατήρηση των ιδεωδών του Ολυμπιακού Κινήματος (…)».