Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει ένα χάρισμα που ελάχιστοι άλτες οριζοντίων αλμάτων διαθέτουν. Βρίσκει πάντα βαλβίδα. Είναι το σημαντικότερο στοιχείο για έναν άλτη. Αυτό δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση στον κορυφαίο μηκίστα του πλανήτη να ρισκάρει μέχρι το τελευταίο του άλμα, ακόμα και αν από αυτό κρίνεται μια πρόκριση στον τελικό ή ακόμα και το ίδιο το χρυσό μετάλλιο. Ένας αγώνας μήκους δεν τελειώνει ποτέ, αν ο Τεντόγλου δεν κάνει το τελευταίο του άλμα.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έβαλε για πρώτη φορά τους φιλάθλους του στίβου σε αγωνία όταν κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην τελευταία του προσπάθεια στο Τόκιο το 2021. Επανέλαβε τον ίδιο αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης στις 24 Αυγούστου, όπου πάλι με την τελευταία προσπάθεια κέρδισε τον μοναδικό τίτλο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν τα νικηφόρα του άλματα τύχη της τελευταίας στιγμής. Ο Τεντόγλου όμως τα αποκαλεί θαύματα. «Πιστεύω ότι το τελευταίο άλμα είναι ξεχωριστό για κάθε άλτη γιατί είναι όλα τα συναισθήματα, η αδρεναλίνη και είναι η τελευταία σου ευκαιρία να κάνεις κάτι. Μου αρέσει να το αποκαλώ το θαυματουργό άλμα και πιστεύω ότι κάθε αθλητής μπορεί να κάνει ένα μεγάλο ή το καλύτερο του στην τελευταία προσπάθεια» αποκάλυψε ο πολυμεταλλιούχος μηκίστας στο Olympic Channel.
Ο Τεντόγλου βρισκόταν στη δεύτερη θέση πηγαίνοντας στο έκτο και τελευταίο άλμα στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Είχε σημειώσει 8.50μ στην πρώτη προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε να το βελτιώσει, πηδώντας 8.39μ και 8.30 στις επόμενες προσπάθειές του. Ο κορυφαίος του αντίπαλος σε αυτή την διοργάνωση, ο Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίνοκ, πήδηξε επίσης 8.50μ. Ο Τεντόγλου χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο άλμα για να εξασφαλίσει το χρυσό. Καθώς ο χρόνος τελείωνε, ο Έλληνας πρωταθλητής ζήτησε την βοήθεια του κοινού, ξεκίνησε την προσπάθεια του στον διάδρομο και δευτερόλεπτα αργότερα οι φίλαθλοι μπορούσαν να δουν ότι ο Τεντόγλου έκανε πολύ μεγάλο άλμα και προσγειώθηκε στα 8.52μ. Όταν ο Πίνοκ δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει, ο Τεντόγλου ήξερε ότι το τελικό του άλμα είχε κάνει για άλλη μια φορά το θαύμα του.
«Προσπαθώ να πω στον εαυτό μου, «αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία και πρέπει να τα δώσω όλα. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ότι έχεις». Μου αρέσει να λέω στον εαυτό μου πριν ξεκινήσω ότι δεν θα είναι άκυρη η προσπάθεια γιατί πολλοί αθλητές φοβούνται το άκυρο άλμα και δεν θα το δώσουν ότι έχουν για ένα μεγάλο άλμα ή θα πατήσουν πίσω από την βαλβίδα, το οποίο θα τους στοιχίσει εκατοστά. Είναι πολύ σημαντικό, οπότε αυτό λέω και προσπαθώ απλώς να κάνω την επίθεση μου». Ο Τεντόγλου είναι αθλητής που δεν αφήνει την μεγάλη πίεση να τον αποπροσανατολίσει από τον στόχο του. Όπως και στη Βουδαπέστη έτσι και στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό στην τελευταία του προσπάθεια με άλμα στα 8.41μ. Αυτό το νικηφόρο άλμα στο Τόκιο ήρθε μετά από τρεις πιο μικρές (σε επιδόσεις) προσπάθειες που δεν έφερναν τον Τεντόγλου με σιγουριά στο βάθρο.
Στα 25 του ο Τεντόγλου έχει κερδίσει τα πάντα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μία κορυφαία διοργάνωση και έναν τελικό στο μήκος χωρίς τον Τεντόγλου στις λίστες συμμετοχής. Πολλοί γνωρίζουν την ιστορία αλλά για όσους δεν την έχουν ακούσει, πριν ξεκινήσει την καριέρα του στον στίβο, ο Τεντόγλου σκόπευε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει μάγειρας. Μπήκε τυχαία στον στίβο όταν ένας προπονητής τον εντόπισε να κάνει παρκούρ σε γήπεδο των Γρεβενών και παρατήρησε την ευκινησία και την αθλητικότητά του. Το ύψος ήταν το πρώτο του αγώνισμα, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι το μήκος ήταν η πραγματική του κλήση. Ακόμη και αφού κέρδισε όποιον τίτλο υπάρχει διαθέσιμος, το κίνητρο του Έλληνα σταρ παραμένει το ίδιο ανεβασμένο όσο ποτέ.
Ο Τεντόγλου σημείωσε το ατομικό του ρεκόρ στα 8.60μ σε τοπικό αγώνα τον Μάιο του 2021. Ενώ παραδέχεται ότι το παγκόσμιο ρεκόρ των 8.95μ του Μάικ Πάουελ είναι ακόμα μακριά, υπάρχουν πολλοί άλλοι αθλητές που τον ωθούν να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα. «Θέλω να είμαι στο τοπ10 όλων των εποχών και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πηδήξω πάνω από τα 8.69μ. Αν κάνω 8.70μ, που πιστεύω ότι μπορώ, τότε θα δούμε τι θα ακολουθήσει».
Εκτός από τους αντιπάλους του, η αποτυχία είναι μια άλλη κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία του Τεντόγλου. Η δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Όρεγκον, τέσσερα εκατοστά πίσω από τον Κινέζο Τζιανάν Γουάνγκ, λειτούργησε ως σήμα αφύπνισης για τον μηκίστα από τα Γρεβενά: «Νομίζω ότι η ήττα δίνει κίνητρο. Μου συνέβη και πέρυσι. Έχασα και μου έδωσε κίνητρο να γίνω καλύτερος, να μην ξανακάνω τέτοια παρουσία σε διοργάνωση. Φυσικά και χάνω, κάθε χρόνο χάνω. Είναι αδύνατο να κερδίσεις πάντα και κανείς δεν είναι αήττητος. Σου δίνει κίνητρο και αυτό είναι σημαντικό».
Η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του Τεντόγλου έχει δημιουργήσει την αγάπη των Ελλήνων προς το πρόσωπό του και αυτό φαίνεται σε κάθε αγώνα που συμμετέχει, με τις κερκίδες να γεμίζουν στα γαλανόλευκα χρώματα. Προσπαθεί να κρατά την προσωπική ζωή όσο πιο ιδιωτική γίνεται αλλά σε στιγμές μέσα στο στάδιο θέλει να μοιράζεται την επιτυχία του με όλους: «Μου αρέσει η ιδιωτικότητά μου, αυτό είναι αλήθεια. Έτσι όταν με σταματούν στο δρόμο, όταν βγαίνω έξω για φαγητό ή κάνω κάτι, είμαι ευγενικός, αλλά τις περισσότερες φορές λέω: «οκ, δεν θέλω να το κάνω αυτή τη στιγμή» ή κάτι τέτοιο. Αλλά όταν είμαι στο στάδιο πηγαίνω πάντα σε όλους για να βγάλω φωτογραφίες και να δώσω αυτόγραφα. Στο στάδιο είναι διαφορετικά, αλλά στην προσωπική μου ζωή είναι λίγο ενοχλητικό μερικές φορές, αλλά ξέρω ότι το κάνουν επειδή με αγαπούν».
Ο Τεντόγλου έχει επίσης μια ξεκάθαρη εξήγηση γιατί έχει κερδίσει τέτοια συμπάθεια και δεν είναι μόνο τα μετάλλια: «Έχω περίεργη προσωπικότητα. Θεωρώ ότι είμαι ελεύθερος άνθρωπος. Μου αρέσει η ελευθερία, για αυτό μου αρέσει να κάνω ότι θέλω. Στους ανθρώπους στην Ελλάδα αρέσει αυτό, τους αρέσει η ειλικρίνειά μου. Πάντα λέω στους δημοσιογράφους ότι μου έρχεται στο μυαλό. Δεν προσπαθώ να παραποιήσω τίποτα, οπότε το απολαμβάνουν πραγματικά αυτό, καθώς και το γεγονός ότι κερδίζω. Είναι ένας συνδυασμός. Με αγαπούν στην Ελλάδα και τους ευχαριστώ που με στηρίζουν».