Δύο εβδομάδες, συνολικά 63 αγώνες σε έξι διαφορετικές πόλεις της Ιαπωνίας, χρειάστηκαν για να μάθουμε τον νικητή του παγκοσμίου κυπέλλου (το οποίο διεξάγεται ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και τις δύο πρώτες ομάδες που κέρδισαν το εισιτήριο για το Ρίο (ΗΠΑ, Ιταλία).
του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]
Σε ένα τουρνουά που έμοιαζε με μαραθώνιο (αν και το φινάλε ήταν κανονικό σπριντ) βγήκαν αρκετά συμπεράσματα και παρά την απουσία σημαντικών ομάδων (Βραζιλία, Γαλλία, Σερβία) φάνηκε ότι οι ισορροπίες αλλάζουν, ενώ προέκυψαν και νέοι πρωταγωνιστές.
01
Στο βόλεϊ κερδίζει η ομάδα, αλλά μεταξύ δύο (ή περισσότερων) καλών ομάδων κερδίζει αυτή που έχει και παίκτες με ηγετικά προσόντα. Όπως δηλαδή είναι ο Άντερσον (ΗΠΑ) ή οι Ζάιτσεφ, Χουαντορένα (Ιταλία).
02
Οι Αμερικάνοι με μια μίξη νεαρών (Σάντερ, Ράσελ, Κρίστενσον) και έμπειρων (Άντερσον, Λι) και το σύνηθες μαχητικό τους πνεύμα είναι ο ορισμός της ομάδας που σε τέτοια τουρνουά (όπως κι οι Ολυμπιακοί Αγώνες) μπορεί να φτάσει ψηλά.
03
Η Ιταλία με τον Μπλενζίνι στον πάγκο απέκτησε ηρεμία στα αποδυτήρια (αφού με τον Μπερούτο είχαν μαλώσει ακόμη κι οι… επιγονατίδες), με τον Χουαντορένα στο γήπεδο αύξησε απίστευτα την δύναμη πυρός της και με τον Τζιανέλι στην πάσα φαίνεται ότι επιστρέφει στην διεκδίκηση των τίτλων.
04
Ο Μπάρτοζ Κούρεκ στα τέλη της περασμένης δεκαετίας αποτελούσε το wonder boy του Ευρωπαϊκού βόλεϊ, αλλά ούτε τώρα δεν μπόρεσε να σηκώσει στις πλάτες του την Πολωνία (πέρσι που έλειψε οι Πολωνοί με τον γερό-Βλάζλι πήραν το παγκόσμιο).
05
Η Ρωσία απέδειξε ότι η καταστροφική της πορεία στο World League (τερμάτισε τελευταία με μία νίκη σε δώδεκα ματς) μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Αλέκνο την σουλούπωσε, αλλά ακόμη κι αν πάει καλά στο επερχόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν έχει μέλλον με το συγκεκριμένο ρόστερ.
06
Η Αργεντινή δεν μπόρεσε να μπει σφήνα, αλλά η ομάδα του Βελάσκο σύντομα θα κάνει ζημιές.
07
Όλες οι υπόλοιπες ομάδες (που συμμετείχαν στο τουρνουά) φάνηκε ότι απέχουν πολύ από το πρώτο γκρουπ με το Ιράν να είναι η μεγάλη απογοήτευση και την Αυστραλία να δείχνει ότι έχει μέλλον.
08
Το φινάλε του τουρνουά ήταν συγκλονιστικό, ωστόσο το όλο τουρνουά μοιάζει να είναι ένα μεγάλο λάθος. Το διακύβευμα (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες) σε συνδυασμό με το σύστημα διεξαγωγής (12 ομάδες και παίζουν όλοι εναντίον όλων) είναι εξαντλητικό, άδικο και οδηγεί πολύ νωρίς κάποιες ομάδες να κάνουν αγγαρεία.
09
Το βίντεο τσάλεντζ (η χρήση του βίντεο σε αμφισβητούμενες φάσεις) χρησιμοποιήθηκε πιο σωστά από κάθε άλλη φορά, αλλά και πάλι υπήρχε σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλη καθυστέρηση.
10
Το παγκόσμιο κύπελλο θα μπορούσε να ήταν το καλύτερο ορεκτικό εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (9-18 Οκτωβρίου), αλλά το ερώτημα πλέον είναι σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν οι (εξαντλημένες) Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία.