Μακριά από αγωνιστικές υποχρεώσεις αρχίζει να φαντάζεται πλέον τον εαυτό της η Νάταλι Κόγκλιν έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει μία καριέρα στις πισίνες που την ανέδειξε σε μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες όλων των εποχών έχοντας κατακτήσει .
του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]
Τους τίτλους τέλους στην καριέρα της αρχίζει να σκέφτεται η Νάταλι Κόγκλιν. Αν και δεν ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενεργό δράση, το γεγονός πως έχει να κολυμπήσει αρκετούς μήνες σε συνδυασμό με δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή αφήνουν να εννοηθεί πως η 34χρονη κλείνει τον κύκλο της αγωνιστικής της καριέρας. «Δε βλέπω τον εαυτό μου να είναι μέλος της εθνικής ομάδας ξανά. Αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Είμαι ευχαριστημένη και ευγνώμων για ο,τι έχω ζήσει. Δε νομίζω να προσπαθήσω να πάω σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε η αθλήτρια η οποία χάρη στα 12 Ολυμπιακά μετάλλια βρίσκεται στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων Αμερικανίδων κολυμβητριών μαζί με την Τζένι Τόμπσον και την Ντάνα Τόρες. «Ένας από τους λόγους που έκανα αυτή την καριέρα είναι πως ποτέ δεν έβαλα στόχο να γίνω η αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια. Ποτέ δεν είπα πως θα πάω στους Ολυμπιακούς για να σημειώσω πέντε ή έξι νίκες. Αυτό που έκανα ήταν να κοιτάω κάθε κούρσα ξεχωριστά».
Στα νιάτα της η Κόγκλιν θεωρήθηκε παιδί-θαύμα. Στα 15 της έγινε η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία που προκρίθηκε σε 14 αγωνίσματα για το αμερικανικό πρωτάθλημα. Ένας τραυματισμός στον ώμο το 1999 επηρέασε την πορεία της προς τα αμερικανικά trials της επόμενης χρονιάς με αποτέλεσμα να μην προκριθεί για το Σίδνεϊ. Κατέκτησε τα πρώτα της μετάλλια σε μεγάλη διοργάνωση το 2001 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουάκα. Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνα κατέκτησε πέντε μετάλλια, μεταξύ των οποίων εκείνα σε 100μ. ύπτιο και 100μ. ελεύθερο. Πανηγύρισε μετάλλια σε κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων που συμμετείχε αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί για το Ρίο. Πέρα από τις αμέτρητες διακρίσεις της σε παγκόσμια ή ηπειρωτικά πρωταθλήματα η Κόγκλιν έγινε το 2002 η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε τα 100μ. ύπτιο σε λιγότερο από ένα λεπτό.