Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε κατέπληξε όλο τον κόσμο με το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ των 2 ωρών 1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων που σημείωσε το Σεπτέμβριο στο μαραθώνιο του Βερολίνου.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Με τη βελτίωση από το προηγούμενο ρεκόρ του Ντένις Κιμέτο να ξεπερνάει το λεπτό (1’18), ο Κενυάτης αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για το απόλυτο επίτευγμα: το σπάσιμο του φράγματος των δύο ωρών. Οι ειδικοί της αθλητικής επιστήμης το θεωρούν μεν πραγματοποιήσιμο, αλλά ούτε άμεσα, ούτε από τον 34χρονο παγκόσμιο ρέκορντμαν.
Ο Αυστραλός Ντέρεκ Κλέιτον υπήρξε κάτοχος δύο παγκοσμίων ρεκόρ μαραθωνίου με 2:09:36 το 1967 και 2:08:33 το 1969. Από τις μέρες της δικής του δόξας μέχρι και σήμερα παρακολουθεί με γνήσιο ενδιαφέρον την πορεία του παγκοσμίου ρεκόρ, το οποίο τείνει να προσεγγίσει τις δύο ώρες. Από τη χρονική ανάλυση εκτιμάει ότι οι δύο ώρες θα σπάσουν κοντά στο 2030, το νωρίτερο το 2025. Ο ίδιος δεν είχε προπονητή, δούλευε παράλληλα πλήρες ωράριο και έτρεχε περίπου 250 χιλιόμετρα την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις επαγγελματικές συνθήκες, ως προς την προπόνηση και τον εξοπλισμό, που έχουν οι πρωταθλητές στις μέρες μας. Για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες στα αθλητικά παπούτσια ευνοούν έστω και σε μικρό βαθμό την απόδοση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μάικλ Τζόινερ γιατρός και ερευνητής στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Προ τριακονταετίας είχε γράψει ένα επιστημονικό άρθρο στο οποίο έλεγε ότι ένας χρόνος κάτω των δύο ωρών είναι εφικτός. Επίσης, συμφωνεί με τον Αυστραλό δρομέα ότι θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία πριν σπάσει το φράγμα, δίνοντας μία εκτίμηση της τάξης του 50% μέχρι το 2028. Αν και τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τον Κιπτσόγκε, θεωρεί ότι λόγω της ηλικίας του ο 34χρονος δε θα καταφέρει να κατεβάσει 100 δευτερόλεπτα το ρεκόρ του στα επόμενα 3-4 χρόνια, στα οποία μπορεί να διατηρηθεί ανταγωνιστικός. Παράλληλα, από τη νέα γενιά ποντάρει στον Αιθίοπα Σέλεμον Μπαρέγκα. Ως προς τον αγώνα στον οποίο θα γίνει το ρεκόρ, πιστεύει ότι το βέλτιστο ενδεχόμενο θα ήταν μία επίσημη διοργάνωση παρόμοια με αυτή που έστησε ανεπίσημα η Nike για τον Κιπτσόγκε στη Μόντσα της Ιταλίας, στην οποία έτρεξε τα 42,2 χλμ. σε 2:00:25.