Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Το αποτύπωμα της Στεφανίδη στον ελληνικό αθλητισμό

Published

on

Το αποτύπωμα που αφήνει κάποιος σε ένα άθλημα, δεν υπολογίζεται μόνο από τις επιτυχίες που αναφέρονται στο βιογραφικό του. Σημαντικό ρόλο παίζει και η… κληρονομιά. Πόσο βοήθησε το άθλημα όχι μόνο στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του εξαιτίας των επιτυχιών, αλλά και πόσα νέα παιδιά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο κάνοντας τα πρώτα επιτυχημένα βήματα έχοντας ως πρότυπο – «κράχτη» έναν θρύλο του αθλήματος. Η Κατερίνα Στεφανίδη παραμένει ενεργή σε πολύ υψηλό επίπεδο, όμως η κληρονομία που αφήνει στο επί κοντώ των γυναικών, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο αγώνισμα του στίβου.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Το επί κοντώ είναι το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα του στίβου, αλλά παράλληλα με την ομορφιά του διακρίνεται και για τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας του, αφού όσοι αγωνίζονται σε αυτό χρειάζεται να συνδυάσουν την δύναμη, την ταχύτητα και φυσικά την τεχνική, ώστε ο πήχης να παραμείνει στους στυλοβάτες. Αυτό αναφέρουν τα… βιβλία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι για κάποιον που ανεβαίνει σε τέτοια ύψη βλέποντας τον κόσμο ανάποδα, το βασικότερο στοιχείο είναι η… τρέλα.
Μιλώντας όμως για πήχη, το επί κοντώ είναι και το αγώνισμα που αν και μπορεί να διαρκέσει για ώρες, διατηρεί μέχρι το τέλος το σασπένς του. Οι αθλητές και οι αθλήτριες προσπαθούν να περάσουν τα 4.50μ, τα 5.00μ, τα 5.80 και τα 6.00μ (ρουτίνα πια για τον Ντουπλάντις) και πάντα η αγωνία βρίσκεται στο αν θα πέσει ο πήχης. Κάποιοι είναι τυχεροί και κάποιοι όχι και τόσο.
Αυτή η αγωνία υπήρχε και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας. Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Σάντι Μόρις είχαν αποδείξει ότι είναι και οι δύο σπουδαίες αθλήτριες αλλά το χρυσό μετάλλιο έμελλε να το κατακτήσει μόνο μία. Στον τελικό, λοιπόν, τα νεύρα (με την καλή έννοια) των θεατών είχαν φτάσει στο κόκκινο, είτε μιλάμε για αυτούς που βρίσκονταν εντός σταδίου, είτε για αυτούς που παρακολουθούσαν από την Ελλάδα είτε για αυτούς στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η Στεφανίδη βρισκόταν στην πρώτη θέση και είχε ολοκληρώσει τις προσπάθειές της στο 4.90μ και ήταν η σειρά της Μόρις να επιχειρήσει το τρίτο της και τελευταίο άλμα και από δεύτερη να περάσει πρώτη και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Η Αμερικανίδα ξεκινάει να τρέχει, τοποθετεί το κοντάρι της στην βαλβίδα, σηκώνεται στον αέρα, περνάει τον πήχη και ενώ όλα έδειχναν ότι ήταν η μεγάλη νικήτρια, ο πήχης έπεσε… και η Στεφανίδη στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης.
Εκείνη την μέρα ολόκληρη η Ελλάδα έμαθε το όνομα της Στεφανίδη και ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με τον στίβο την γνώρισαν και έπειτα την έβαλαν στο σπίτι τους, συντονίζοντας τις τηλεοράσεις τους κάθε φορά που αγωνιζόταν. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έγινε πρότυπο και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα μετάλλιά της αλλά και στην προσωπικότητά της.

Ποιες είναι οι «κληρονόμοι»

Μετά τη νίκη στο Ρίο, το Λονδίνο, το Βερολίνο (η λίστα είναι πολύ μεγάλη), όλο και περισσότερα νεαρά κορίτσια θέλησαν να δοκιμάσουν το αγώνισμά των… τρελών και να μοιάσουν όσο γίνεται περισσότερο στο είδωλό τους, την Κατερίνα Στεφανίδη. Κάποιες από αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς η χώρα μας έχει αυτήν την στιγμή πέντε αθλήτριες που είναι γεννημένες μεταξύ του 2004 και του 2009 που βρίσκονται στο τοπ20 του κόσμου στην κατηγορία τους.

Ηλιάνα Τριανταφύλλου – γεννημένη το 2005
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες το 2022, έχει ατομικό ρεκόρ 4.24μ (έχει και 4.30μ σε ημερίδα της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως η World Athletics δεν έχει καταγράψει) και ολοκλήρωσε το 2023 στο Νο12 της κατηγορίας των νεανίδων (από τις μικρότερες στην Κ20). Συνεχίζει στις ΗΠΑ.

Αλίνα Φλώρου Δημητριάδου – γεννημένη το 2004
Είχε προκριθεί για να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 της Ιερουσαλήμ που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Αύγουστο και μέσα στην σεζόν βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ σε 4.18μ. Η επίδοση αυτή την έφερε το 2023 στο Νο17 της ηλικιακής της κατηγορίας και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ προκειμένου να εξελιχθεί περισσότερο.

Αριάδνη Μήρτσιου – γεννημένη το 2009
Η 14χρονη ήταν εντυπωσιακή την σεζόν που μας πέρασε. Στο street pole vault της Καλαμάτας πέρασε για πρώτη φορά στην καριέρα της τα 4.00μ και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 4.10μ, δείχνοντας ότι μπορεί να πάει και ψηλότερα. Το 4.10μ την φέρνει στην 5η θέση του κόσμου στην κατηγορία Κ18.

Εβίνα Παναγιώτου – γεννημένη το 2006
Η αθλήτρια του Νίκου Βαρσάμη μετρά στο βιογραφικό της μία συμμετοχή σε ευρωπαϊκό Κ18 και μία σε Κ20 και μέσα στο 2023 κατάφερε να ξεπεράσει δύο φορές τα 4 μέτρα. Το υψηλότερό της άλμα ήταν αυτό στα 4.08μ, επίδοση που κατατάσσεται 7η παγκοσμίως στην κατηγορία Κ18.

Αναστασία Μπουμπουλίδη – γεννημένη το 2008
Ακόμα μία Ελληνίδα επικοντίστρια που έχει ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Στα 15 της ξεπέρασε φέτος τα 4.00μ και είναι στο Νο12 του κόσμου στην κατηγορία Κ18. Μέσα στην χρονιά προσπάθησε να σταθεροποιηθεί κοντά σε αυτή την επίδοση και δεν αποκλείεται να την δούμε καλύτερη μέσα στο 2024.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr