Connect with us

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Το άθλημα που αργοπεθαίνει

Published

on

Το άθλημα των τεσσάρων Ολυμπιονικών και των πολλών επιτυχιών έχει πάρει την κατιούσα και με ευθύνη της ομοσπονδίας… αργοπεθαίνει.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Είναι το άθλημα με το μεγαλύτερο ποσοστό διακρίσεων για την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού σε πέντε διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχει φέρει ισάριθμα μετάλλια. Μουρούτσος, Νικολαϊδης (δυο φορές), Μυστακίδου και Δροσίδου έχουν ανέβει στο Ολυμπιακό βάθρο. Μετάλλια έχουν κατακτηθεί επίσης κατά το παρελθόν σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών.
Και όμως, είναι πολύ πιθανό το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίο να μην υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση, καθώς από την πλευρά της ομοσπονδίας δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη στους αθλητές.

Ας αναφέρουμε αυτά που είδαμε φέτος αναφορικά με τους αθλητές των Εθνικών ομάδων.

– Οι αθλητές των Εθνικών ομάδων πλήρωναν από την τσέπη τους τα έξοδα για να αγωνίζονται με το εθνόσημο στις διεθνείς διοργανώσεις. Μόνο σε περίπτωση που κατακτούσαν κάποιο μετάλλιο θα τους επέστρεφε η ομοσπονδία τα χρήματα για τα εισιτήρια και τη διαμονή. Αν έβγαιναν π.χ. πέμπτοι σε έναν αγώνα δεν θα έπαιρναν τίποτα.

– Το ίδιο συμβαίνει και με τους αθλητές που είναι ψηλά στην Ολυμπιακή κατάταξη και διεκδικούν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα για να συμμετάσχουν στους αγώνες που μετρούν για την πρόκριση. Η ομοσπονδία δεν αναφέρει καν την προσπάθειά τους με μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο Τύπου. Φαίνεται σαν αυτοί οι αθλητές να μην υπάρχουν για την ΕΛΟΤ.

– Η ομοσπονδία του τάε κβον ντο είναι η μοναδική που έχει φέρει Ολυμπιακά μετάλλια και δεν κατάφερε να βάλει ούτε έναν αθλητή ή αθλήτρια στο πρόγραμμα «υιοθεσίας αθλητών» που εκπόνησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και βοηθά τους αθλητές να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με τη βοήθεια χορηγών.

Επιχορήγηση και άλλα έσοδα
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι αθλητές των Εθνικών ομάδων καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα για τους αγώνες τους, όταν η ομοσπονδία επιχορηγείται από το κράτος και έχει παράλληλα σημαντικά έσοδα από αθλητές και σωματεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από το παράβολο εγγραφής ενός αθλητή για να αποκτήσει δελτίο, υπάρχουν παράβολα για την ετήσια κάρτα διαπίστευσης αθλητή, για την ετήσια κάρτα διαπίστευσης προπονητή, για την ετήσια κάρτα διαπίστευσης μέλους σωματείου, για τη συμμετοχή σε αγώνες, για τις μεταγραφές κλπ. Η επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού φτάνει τις 250.000 ευρώ και όπως λένε από την ομοσπονδία, ίσα που καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και τις μισθοδοσίες υπαλλήλων.
Πάντως, χρήματα για τα έξοδα των αθλητών της Εθνικής, δεν υπάρχουν…

Η ιστορία της σχολής προπονητών
Πριν λίγους μήνες η ευρωπαϊκή ένωση τάε κβον ντο (ETU), στην οποία πρόεδρος είναι ο Έλληνας Θανάσης Πραγαλός (πρώην πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας αλλά παραμένων ισχυρός άνδρας του αθλήματος), αποφάσισε να διεξάγει ένα ευρωπαϊκό σεμινάριο προπονητών στη Θεσσαλονίκη από 25 Σεπτεμβρίου έως 2 Νοεμβρίου, με παράβολο 1.000 ευρώ για κάθε έναν που θα ήθελε να συμμετάσχει. Αυτό έγινε γνωστό μέσω της ελληνικής ομοσπονδίας, που υποστήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παρενέβη και ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εν λόγω σχολή επειδή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του αθλητικού νόμου. Επίσης η ΓΓΑ τόνισε ότι εφόσον η ελληνική ομοσπονδία κρίνει ότι είναι αναγκαίο να γίνει σχολή προπονητών, τότε μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ και η σχολή να γίνει με παράβολο έως 250 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.
Αμέσως μετά από αυτή την ανακοίνωση, στα γραφεία της ελληνικής ομοσπονδίας έφτασε μία επιστολή από τον αναπληρωτή πρόεδρο της ETU, Κύπριο Φοίβο Χρίστου, ο οποίος τόνιζε πως το ελληνικό τάε κβον ντο κινδυνεύει με αποκλεισμό απ’ όλες τις διεθνείς διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αν η ΓΓΑ δεν αναγνωρίσει τη σχολή.
Η ελληνική ομοσπονδία με ανακοίνωσή της έσπευσε να απολογηθεί τονίζοντας ότι ποτέ δεν υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή σχολή θα είχε την έγκριση της ΓΓΑ. Για το έγγραφό της ETU, όμως, που απειλούσε με αποκλεισμό το ελληνικό τάε κβον ντο και διανεμήθηκε σε ΜΜΕ, δεν ειπώθηκε κουβέντα. Το θέμα έληξε εκεί σε ότι αφορά στις ανακοινώσεις και στις επίσημες θέσεις.
Να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, εκτός από τον πρόεδρο Θανάση Πραγαλό και τoν αναπληρωτή πρόεδρο Φοίβο Χρήστου (Κύπριος), υπάρχουν ακόμα ο Μιχάλης Φυσετζίδης ως γενικός γραμματέας και ο Μιχάλης Μουρούτσος ως μέλος του ΔΣ…

Αξιοποίηση μηδέν
Θα περίμενε κανείς ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά ο ελληνικός αθλητισμός, το ελληνικό τάε κβον ντο θα συσπειρωνόταν και θα αξιοποιούσε όλο το δυναμικό του για να αντεπεξέλθει. Είναι εντυπωσιακό ότι οι Ολυμπιονίκες και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του αθλήματος, που ακόμη και σήμερα θα μπορούσαν να διαφημίσουν το άθλημα, να βοηθήσουν στην προσέλκυση χορηγών, να βοηθήσουν στη διάδοσή του ή να προετοιμάσουν αθλητές, δεν αξιοποιούνται πουθενά από την ελληνική ομοσπονδία.

Επικοινωνιακή πολιτική μηδέν
Η ομοσπονδία του τάε κβον ντο μπορεί να παραπονιέται ότι δεν έχει χορηγούς. Η επικοινωνιακή της πολιτική, όμως, για να βρει χορηγούς είναι ανύπαρκτη. Δεν διαφημίζει τους καλούς αθλητές της, δεν διαφημίζει τις επιτυχίες που έρχονται από τους αθλητές σε διεθνείς αγώνες (έστω και με δικά τους έξοδα), δεν διαφημίζει τις δράσεις της εντός και εκτός συνόρων, γενικώς δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.
Μετά απ’ όλα αυτά, πώς να είναι αισιόδοξος κάποιος για το ελληνικό τάε κβον ντο;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr